Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Goed onderzoek naar extra magnesium nierpatiŽnten nodig

Door Redactie NierNieuws 

Er is steeds meer bewijs dat magnesium een positieve rol kan spelen met betrekking tot aderverkalking en overleving bij nierpatiënten. Daarom zijn er dringend studies nodig die onderzoeken of verhoging van de magnesiumspiegel in het bloed het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten vermindert. Dat schrijft prof.dr. Murray Epstein van de University of Miami School of Medicine in een opiniestuk op Medscape.

Nierpatiënten hebben meer last van verkalkte vaten dan gezonde leeftijdsgenoten, en dialysepatiënten zelfs meer dan even oude patiënten met coronaire hartziekte. Hart- en vaatziekten zijn dan ook de belangrijkste doodsoorzaak bij nierfalen. Het botmetabolisme en storingen in de calcium-fosfaathuishouding zijn al lang onderwerp van studie en behandeling in een poging de calcificaties tegen te gaan. Maar magnesium was tot voor kort een ondergeschoven kindje, terwijl het op vergelijkbare manieren reageert als calcium, en als plaatsvervanger kan dienen.

De laatste jaren staat magnesium meer in de belangstelling. Er is onder andere aangetoond dat een verlaagde magnesiumspiegel in het bloed samen gaat met meer verkalkingen van de vaten. Epstein haalt wetenschappers van het Chania Hospital op Kreta aan, die meerdere onderzoeken naar magnesium en nierproblemen hebben gedaan, laatstelijk naar het effect van een magnesiumhoudende fosfaatbinder. Hieruit blijkt dat magnesium mogelijk het verkalken van de vaten vertraagt.

Een fosfaatbinder die gedeeltelijk uit magnesiumcarbonaat bestaat lijkt net zo goed te werken en niet minder goed verdragen te worden dan sevelameerhydrochloride. Bovendien is het goedkoper. Als magnesium dan ook nog eens het verkalken van vaten van nierpatiënten vertraagt, zou het een goed idee kunnen zijn om magnesiumhoudende fosfaatbinders toch maar weer eens serieus in overweging te namen, schrijft Epstein.

We hebben een duidelijke behoefte aan gerandomiseerde studies die onderzoeken of verhoging van de magnesiumspiegel in het bloed de sterfte aan hart- en vaatziekten bij nierpatiënten terugdringt. Epstein ziet als voor de hand liggende en aantrekkelijke optie het herhalen van het onderzoek zoals dat op Kreta is uitgevoerd. Dit was een kleine studie (72 deelnemers), het zal daarom wel noodzakelijk zijn de onderzoeken uit te breiden.

sterren Gepubliceerd: maandag 17-08-2015
Bron: Medscape | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier