Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

App helpt diėtisten Dialyse Centrum Groningen

Door Redactie NierNieuws 

Diëtisten van het Dialyse Centrum Groningen (DCG) geven hun patiënten sinds kort op een innovatieve manier advies. Ze gebruiken daarvoor de zogenaamde Pt-Global app. Met het doorlopen van de stappen op de app wordt op een eenvoudige manier ondervoeding of een risico daarop aangetoond. Aan het eind van de afspraak geeft de diëtist voedings- en bewegingsadvies op maat. De app is ontwikkeld in samenwerking met de Hanzehogeschool.

Ondervoeding komt bij dialysepatiënten relatief veel voor. Waarschijnlijk is 35-45 procent van de patiënten ondervoed. Daarbij is vooral sprake van het verlies van lichaamseigen eiwitten, vetmassa en energiereserves. Het verlies van eiwitten hangt samen met de impact van dialyse op het lichaam. Patiënten hebben meer eiwitten nodig dan mensen die niet dialyseren. Ondervoeding betekent meer kans om ziek te worden en zelfs te overlijden.

Diëtisten adviseren patiënten bij het eten en drinken zodat ze zelf bijdragen aan hun gezondheid. Ondervoeding is daarbij een belangrijk onderwerp, maar was voorheen moeilijk meetbaar. De PT-Global app gebruikt verschillende factoren om in te schatten of een patiënt kampt met ondervoeding. De komende maanden monitort het DCG hoe het werken met de app gaat. Wanneer de pilot goed verloopt, integreert de organisatie de app blijvend in de diëtetiekbehandeling.

Diëtist en patiënt doorlopen samen de app. Eerst geeft de patiënt aan hoe zijn gewicht zich heeft ontwikkeld, wat hij eet en drinkt, welke voedingsproblemen hij heeft en hoeveel hij beweegt. Vervolgens kijkt de diëtist naar een aantal fysieke zaken die kunnen wijzen op ondervoeding, zoals een sterke afname van spieren rondom de schouders, sterk verminderd vet op de bovenarmen en bovenbenen en ingevallen slapen.

Uiteindelijk geeft de app een score die aangeeft of de patiënt ondervoed is of dat het risico bestaat dat in de toekomst ondervoeding optreedt. Daarop baseert de diëtist zijn advies voor de patiënt die daarmee meteen aan de slag kan.

sterren Gepubliceerd: maandag 20-07-2015 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiėnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier