Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zorgverzekeraar mag beslissen over bereide medicijnen

Door Jeroen van Setten 

Zorgverzekeraars mogen eisen dat patiënten eerst om een machtiging vragen voordat ze speciale medicijnen laten bereiden door een apotheek. Ze zijn dan ook vrij vergoeding voor bepaalde medicijnen te weigeren. Dat schrijft minister Schippers (VWS) in antwoord op kamervragen van Renske Leijten (SP). Ze onderstreept wel dat het aan de arts en de patiënt blijft om te bepalen welk medicijn wordt voorgeschreven.

Schippers benadrukt in haar antwoord dat het de taak van de zorgverzekeraars is 'om te beoordelen welke zorg, zoals bereide medicijnen maar ook andere behandelingen en zorginterventies, tot het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw) behoren'. Volgens Schippers is dit niet alleen een globale, maar ook een individuele kwestie. Als iemand dus een bereid medicijn behoeft is het aan de verzekeraar te bepalen of dat voor vergoeding in aanmerking komt of niet.

De minister zegt verder in overleg te zijn met Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Zorginstituut Nederland en de Autoriteit Consument en Markt over een oplossing van het probleem dat er verschillen tussen verzekerde (basis)pakketten kunnen bestaan. Ze hoopt voor het einde van de zomer op een oplossing.

Diverse formulieren
Dat verzekeraars ondanks uitspraken van de minister diverse formulieren eisen voor de vergoeding van bijvoorbeeld specialités (merkgeneesmiddelen) in plaats van de generieke variant, die wel standaard wordt vergoed, is de minister onbekend. Volgens Schippers zou de vermelding 'medische noodzaak' op het recept altijd voldoende moeten zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. Ze stelt ook dat generieke medicijnen, met name de zogenaamde biosimilars, altijd dezelfde werkzame stof bevatten en 'dus' niet tot onacceptabele situaties kunnen leiden. Biosimilars kunnen tot wel 70% goedkoper zijn dan het originele product.

sterren Gepubliceerd: maandag 13-07-2015 | Nog geen reacties
Kans op huidkanker na transplantatie

Algemeen bekend is dat transplantatiepatiënten, als bijwerking van hun anti-afstotingsmedicijnen, een aanzienlijk verhoogde kans op huidkanker hebben. Desalnietemin is het schrikken van recente onderzoeksresultaten uit Canada. Die laten zien dat van de onderzoeksdeelnemers tussen 51 en 65 jaar maar liefst meer dan 25% huidkanker kreeg. Bij 65-plussers lag dit percentage zelfs boven de 40%. Hoe meer anti-afstotingsmedicijnen worden gebruikt, hoe groter de kans op huidkanker.

Daardoor lopen mensen die een donorhart of -long kregen, meer risico dan mensen met een nieuwe nier, aldus de onderzoekers.Raadzaam is om na transplantatie met de behandelend arts te bespreken of het zinvol is een keer per jaar een dermatoloog te consulteren, opdat deze kan checken of zich onrustige huidcellen of tumoren ontwikkelen.

Meer over het onderzoek van Canadese wetenschappers leest u in de nieuwste uitgave van Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Of vraag een gratis proefnummer aan: https://www.nvn.nl/publicaties/ledenblad-wisselwerking/

Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin »

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten.

Lees meer »

Wetenschapsdag 2019 »

Inmiddels traditiegetrouw vinden de Wetenschapsdag en de wetenschappelijke najaarsvergadering van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) plaats op de laatste vrijdag voor de vroegste herfstvakantie: 11 oktober. De Wetenschapsdag wordt dit jaar georganiseerd door de NFN, NierNieuws, Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting. Het programma is inmiddels bekend, u kunt het hier downloaden. U kunt een uitgebreidere toelichting op de programma-onderdelen downloaden.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier