Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zorgverzekeraar mag beslissen over bereide medicijnen

Door Jeroen van Setten 

Zorgverzekeraars mogen eisen dat patiënten eerst om een machtiging vragen voordat ze speciale medicijnen laten bereiden door een apotheek. Ze zijn dan ook vrij vergoeding voor bepaalde medicijnen te weigeren. Dat schrijft minister Schippers (VWS) in antwoord op kamervragen van Renske Leijten (SP). Ze onderstreept wel dat het aan de arts en de patiënt blijft om te bepalen welk medicijn wordt voorgeschreven.

Schippers benadrukt in haar antwoord dat het de taak van de zorgverzekeraars is 'om te beoordelen welke zorg, zoals bereide medicijnen maar ook andere behandelingen en zorginterventies, tot het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw) behoren'. Volgens Schippers is dit niet alleen een globale, maar ook een individuele kwestie. Als iemand dus een bereid medicijn behoeft is het aan de verzekeraar te bepalen of dat voor vergoeding in aanmerking komt of niet.

De minister zegt verder in overleg te zijn met Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Zorginstituut Nederland en de Autoriteit Consument en Markt over een oplossing van het probleem dat er verschillen tussen verzekerde (basis)pakketten kunnen bestaan. Ze hoopt voor het einde van de zomer op een oplossing.

Diverse formulieren
Dat verzekeraars ondanks uitspraken van de minister diverse formulieren eisen voor de vergoeding van bijvoorbeeld specialités (merkgeneesmiddelen) in plaats van de generieke variant, die wel standaard wordt vergoed, is de minister onbekend. Volgens Schippers zou de vermelding 'medische noodzaak' op het recept altijd voldoende moeten zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. Ze stelt ook dat generieke medicijnen, met name de zogenaamde biosimilars, altijd dezelfde werkzame stof bevatten en 'dus' niet tot onacceptabele situaties kunnen leiden. Biosimilars kunnen tot wel 70% goedkoper zijn dan het originele product.

sterren Gepubliceerd: maandag 13-07-2015 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier