Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Als dialyse niet (meer) kan, is transplantatie een prima optie'

Door Merel Dercksen 

Sinds 2008 kent Turkije een reglement, waarbij nierpatiënten bij wie op korte termijn de toegang voor dialyse zal falen, een urgentie krijgen op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten bij wie het buikvlies niet meer functioneert, of die een shunt hebben die steeds dicht zit en niet meer te opereren valt. Als deze patiënten een postmortale nier krijgen, is er vaak nog een tweede nier van dezelfde donor die naar een patiënt zonder urgentie gaat. Onderzoekers uit Ankara vroegen zich af of er tussen deze twee groepen verschil is in de uitkomsten van de transplantatie.

In de periode 2010-2014 hebben 74 patiënten volgens dit protocol een urgentietransplantatie ondergaan. Bij 40 van deze gevallen was er een tweede nier van dezelfde donor die naar een patiënt op de normale wachtlijst ging. In de periode die het onderzoek beslaat, raakten iets meer urgentiepatiënten hun nier kwijt dan controlepatiënten met een vergelijkbare nier. Ook overleden wat meer urgente patiënten. Maar procentueel gezien was er vrijwel geen verschil tussen de twee groepen waar het gaat om de overleving na twee jaar. De niet-urgente patiënten hadden na twee jaar procentueel gezien wel vaker nog een functionerende nier, maar dit verschil is niet significant.

De onderzoekers concluderen dat, gezien de resultaten voor urgente en niet-urgente patiënten vrijwel gelijk zijn, de huidige methode een goed model is. Hiermee komen patiënten voor wie dreigt dat ze niet meer kunnen dialyseren vlot aan een nier, terwijl de uitkomsten van transplantatie op korte termijn vergelijkbaar zijn met die van patiënten aan wie de nier is toegewezen omdat het echt een goede match is.

sterren Gepubliceerd: maandag 06-07-2015
Bron: Transplantation Proceedings | Nog geen reacties
Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

De afgelopen jaren is er een langzame toename te zien van mensen die hun keuze hebben laten registreren: van 5,8 miljoen in 2014 tot 6,9 miljoen begin dit jaar. Verhoudingsgewijs is er een lichte verschuiving te zien tussen mensen die wel of geen toestemming geven voor donatie: relatief meer mensen hebben in de genoemde periode laten vastleggen dat ze géén donor willen zijn, dan dat ze dat wel willen. In absolute zin zijn beide groepen gegroeid: begin 2020 waren er 130 duizend meer toestemmingen geregistreerd dan begin 2019. Dat de groep die vastlegt geen donor te willen zijn duidelijk groeit is waarschijnlijk het gevolg van het jarenlange debat over de nieuwe donorwet, en het ingaan van deze wet dit jaar. Mensen die geen donor willen zijn, zijn zich hierdoor meer bewust geworden van dat het ook belangrijk is om dat vast te leggen.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »

Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona »

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer. Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier