Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

ERA-EDTA 2015 een impressie van een buitenstaander

Door Helen Witney - Vaal 

Als stand-in NierNieuwscorrespondent mocht ik een dagje naar Londen om een gedeelte van het 52ste Congres van de 'European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association' (ERA-EDTA) bij te wonen en daarvan verslag te doen. Dit jaarlijkse congres is de grootste bijeenkomst voor nefrologen buiten de VS, en wordt zeer goed bezocht. Vorig jaar werden er in Amsterdam meer dan 8.000 bezoekers verwelkomd; de verwachting is dat dat getal dit jaar overtroffen wordt.

Dr. Jürgen Floege

Het congres vond dit jaar plaats in het ExCel gebouw in de Londense Docklands, dat aan de rivier de Theems ligt en goed vanuit zowel het binnen- als het buitenland bereikbaar is. De rivier was dan ook het gekozen thema voor het congres, als symbool van de trage en kronkelige, maar gestage voortgang van de medische wetenschap.

Vierdaags congres
Het hele congres duurt zo’n vier dagen, met vele parallel-lopende sessies, dus er moeten keuzes gemaakt worden en er is altijd het gevoel dat je misschien iets belangrijks misloopt. Voor mij was de eerste stop de persconferentie, waar 'late breaking clinical trials', zes in totaal, werden gepresenteerd door de medische onderzoekers zelf, die elk 10 minuten ter beschikking hadden. Voor mij, als leek, waren er toch wel veel medische termen die mij ontgingen, maar het was duidelijk dat het materiaal zoveel mogelijk ‘hap-klaar’ was gemaakt. Het volgende is daarvan een samenvatting:

Prof. Dick de Zeeuw

Immunosuppressie bij IgA in twijfel
De eerste spreker was dr. Jürgen Floege (Duitsland), die rapporteerde dat zijn studie een groot vraagteken plaatste bij het gebruik van immunosuppressiva voor de behandeling van patiënten met progressieve IgA-nefropathie. Hij voegde eraan toe dat het verder financieren van verdere studie moeilijk ligt omdat de farmaceutische industrie er niets uit kan halen.

Beste prognose hart- en vaatproblemen
Daarna sprak dr. Kunihiro Matsushita uit Baltimore (VS), die een korte samenvatting gaf van zijn recente publicatie in The Lancet Diabetes & Endocrinology, over welke tests de beste prognose bieden voor het ontstaan van hart- en vaatproblemen bij nierpatiënten. Dr. Dick de Zeeuw uit Groningen sprak over een nieuw medicijn, een CCR2-inhibitor, dat succesvol is gebleken in de behandeling van patienten met zowel diabetes als nierziekte.

Prof. John Cunningham

Geen extra vitamine D direct na transplantatie
Professor John Cunningham uit Londen gaf een presentatie over een nieuwe behandeling voor patiënten die hemodialyseren en daarbij een matig tot ernstig hyperparathyroïdisme (te hard werkende bijschildklieren) hebben. Dr. Kyra Borchhardt presenteerde een studie van Ursula Thiem uit Wenen over de gevolgen van een vitamine D-tekort na transplantatie. De conclusie was dat suppleren mogelijk meer kwaad dan goed doet en in het eerste jaar na transplantatie achterwege moet blijven.

De laatste spreker, dr. Alexander Zarbock uit Münster, Duitsland, sprak over het risico van acuut nierfalen als gevolg van hartoperaties. Zijn studie vond dat een relatief eenvoudige techniek, Remote Ischaemic Preconditioning (RIPC), dat risico sterk verlaagde.

Langer leven door minder eten
Het volgende punt op mijn programma was de plenaire lezing van professor Jan Hoeijmakers van het Erasmus MC in Rotterdam, met de titel 'Longevity, DNA repair and Metabolism'. Zoals de professor uitlegde was het onderwerp van zijn lezing niet specifiek de nefrologie, maar zijn zijn bevindingen ruimer en dus ook daarop van toepassing.

Dr. Kyra Borchhardt

Professor Hoeijmakers gaf aan, dat progressieve problemen met DNA-reparatie waarschijnlijk ten grondslag liggen aan het proces van verouderen. Interessant was ook, dat in experimenten met muizen werd gevonden dat muizen die kampten met DNA-defecten en op een strikt dieet werden gehouden, een langere levensduur behaalden dan dezelfde muizen die volop voedsel kregen. Zowel de inhoud als de stijl van presentatie van deze lezing zorgde voor een goede ontvangst.

   
Na de lunch deed ik de ronde over de beursvloer en bekeek de postersessies. Ook liep ik binnen bij een tweetal Industry sessions en hoorde en zag ik een nierpatiënte, Madeleine Warren, vertellen over haar leven met hemodialyse, die ze zelf thuis doet.
Ik was zeer onder de indruk.

Voor een uitgebreide fotoreportage zie onze Facebookpagina.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 02-06-2015 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Brenda de Coninck
    02-06-2015 10:21

    Ik heb je gemist Helen! Ik stond namens de NVN op de stand van PKD International, een Europese organisatie bestaande uit patiënten uit Europa die ADPKD-patienten vertegenwoordigd. We stonden vlak bij de stand van Otsuka, die Jinarc (Tolvaptan) promootte.
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier