Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

18-jarigen reageren nauwelijks op brief orgaandonatie

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel

Het is inmiddels traditie. Elk jaar voert het ministerie van mevrouw Schippers (VWS) een briefbombardement uit op iedereen die in dat jaar 18 wordt. En ook dit jaar is er volgens de minister weer veel te juichen. Acht op de tien zegt ja! En in de grote stad zeggen ze zelfs iets vaker ja dan op het platteland.

Als je dat allemaal leest onder de kop '18-jarigen maken positieve keuze over orgaandonatie' ziet het er inderdaad fantastisch uit. Kennelijk zijn onze 18-jarigen een enorm sociale en weldenkende groep. Ze zijn helemaal niet alleen maar bezig met zichzelf en hun selfies. Nee, acht van de tien meldt zich na een simpele brief aan als orgaandonor. Klasse!

De echte cijfers zijn alleen heel anders. Acht op de tien meldt zich namelijk helemaal niet aan en registreert helemaal niets. Ja noch nee. Door de nadruk te leggen op het percentage ja-zeggers onder degenen die reageren (ongeveer 20%) lijkt het allemaal heel wat, terwijl het in feite gaat om een ja-registratie van een procent of 16. Van 4 procent weten we nu zeker dat ze het niet willen, en de resterende 80 procent laat het allemaal maar weer aan de nabestaanden over.

De vraag die zich bij deze cijfers aan mij opdringt is: Wat bereikt de minister nu eigenlijk met al die brieven? En met die websites, apps en multimediale experimenten die er telkens weer bij verzonnen worden. Waarom geeft nog steeds niet elke gemeente gewoon een brief mee als iemand op het gemeentehuis komt voor een rijbewijs, paspoort of ander identiteitsbewijs?

Of waarom, nog veel simpeler, is niet iedereen donor tenzij hij of zij dat niet wil? En kom me niet aan met het argument dat dat lastig is voor laaggeletterden want voor het innen van belasting is dat ook geen enkel beletsel. En dat er mensen zijn die op de sociale media rondtoeteren dat ze dan onmiddellijk hun toestemming voor donatie intrekken: voor jou duizend anderen. Schat ik zo.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 26-05-2015
Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting | Nog geen reacties
Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'. 

Eerder werd al bekend dat niertransplantaties worden uitgesteld omdat behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen patiënten kwetsbaarder maakt voor ernstig verloop van een infectie met covid-19. Maar patiënten die al getransplanteerd zijn, kunnen niet zomaar met die behandeling stoppen. Daarnaast zijn er auto-immuun nierziekten waartegen immunosuppressiva gegeven worden, soms langdurig, soms acuut bij een opvlamming van de ziekte.

Uitgangspunt bij niertransplantatiepatiënten is dat aanpassing van immuunsuppressie in regionale centra alleen plaats zal vinden in nauw overleg met het transplantatiecentrum waarmee samengewerkt wordt. Daarnaast raadt de NFN behandelaars aan om regelmatig de nieuwste versie van het advies te bekijken: deze situatie is nog zo nieuw dat de inzichten nog kunnen veranderen.

Een van de belangrijkste adviezen voor behandelaars: overleg altijd met anderen over eventuele wijzigingen van de medicatie van je patiënt - er zijn tenslotte geen situaties 'volgens het boekje'. Dat geldt nog sterker voor patiënten: nooit op eigen houtje de medicatie veranderen.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier