Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Openingssymposium stichting Donavita

Wanneer: donderdag 21-05-2015

De jonge stichting Donavita houdt op 21 mei haar openingssymposium. Dit symposium is de officiële openbare aftrap van de stichting die zich inzet voor orgaandonatie buiten culturele grenzen.

Donavita geeft voorlichting aan specifieke groepen inwoners van Nederland bij wie orgaan- en weefseldonatie nog onbekend is, of zelfs een taboe. De stichting is opgericht door en wordt bestuurd door jonge vrijwillige, hoogopgeleide studenten, gesteund door een ervaren Raad van Advies. De stichting gebruikt kennis van cultuurverschillen juist om groepen mensen die nu niet of onvoldoende door algemene voorlichting bereikt worden, gericht informatie te verschaffen.

Tijdens het openingssymposium stelt het bestuur zich voor, en komt er een ervaringsdeskundige aan het woord. Daarnaast spreken dr. Frank Dor, transplantatiechirurg, en dr. Sohal Ismail, epidemioloog die zich onder andere verdiept heeft in de culturele aspecten van donorschap. Beide laatste sprekers zijn lid van de Raad van Advies van Donavita. 

De avond begint om 18:30 uur, met een inloop vanaf 18:00 uur. Vanaf 21:00 is er gelegenheid tot naborrelen. Het volledige programma is hier te vinden. Toegang is gratis, wel graag aanmelden via info@donavita.nl.

Openingssymposium Donavita: donderdag 21 mei 2015, 18:30 uur

Locatie: Erasmus MC - Onderwijscentrum, Collegezaal 1, Rotterdam

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-05-2015
Bron: Donavita | Nog geen reacties
Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt. Tijdens de eerste ochtend van het jaarlijkse Bootcongres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging, kregen de deelnemers een toelichting op de veranderingen en op de drempels en uitdagingen die met de nieuwe wet samenhangen.

Op de achtergrond wordt een nieuwe ICT-systeem gebouwd, dat volgens Lili Guo van het ministerie van VWS op schema ligt. Vanaf 1 juli krijgt iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, die nog niets heeft laten vastleggen over al dan niet donor willen zijn, een brief met het verzoek iets te registreren. Wie daar niet op reageert, krijgt een tweede brief met hetzelfde verzoek. Inwoners die niets laten vastleggen, worden geregistreerd als iemand die geen bezwaar heeft tegen donatie. Ook daarover krijgt de betrokkene weer een brief.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier