Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Openingssymposium stichting Donavita

Wanneer: donderdag 21-05-2015

De jonge stichting Donavita houdt op 21 mei haar openingssymposium. Dit symposium is de officiële openbare aftrap van de stichting die zich inzet voor orgaandonatie buiten culturele grenzen.

Donavita geeft voorlichting aan specifieke groepen inwoners van Nederland bij wie orgaan- en weefseldonatie nog onbekend is, of zelfs een taboe. De stichting is opgericht door en wordt bestuurd door jonge vrijwillige, hoogopgeleide studenten, gesteund door een ervaren Raad van Advies. De stichting gebruikt kennis van cultuurverschillen juist om groepen mensen die nu niet of onvoldoende door algemene voorlichting bereikt worden, gericht informatie te verschaffen.

Tijdens het openingssymposium stelt het bestuur zich voor, en komt er een ervaringsdeskundige aan het woord. Daarnaast spreken dr. Frank Dor, transplantatiechirurg, en dr. Sohal Ismail, epidemioloog die zich onder andere verdiept heeft in de culturele aspecten van donorschap. Beide laatste sprekers zijn lid van de Raad van Advies van Donavita. 

De avond begint om 18:30 uur, met een inloop vanaf 18:00 uur. Vanaf 21:00 is er gelegenheid tot naborrelen. Het volledige programma is hier te vinden. Toegang is gratis, wel graag aanmelden via info@donavita.nl.

Openingssymposium Donavita: donderdag 21 mei 2015, 18:30 uur

Locatie: Erasmus MC - Onderwijscentrum, Collegezaal 1, Rotterdam

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-05-2015
Bron: Donavita | Nog geen reacties
Oproep: Doneer 1 minuut

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'.

50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Een van de gezichten van de campagne is Bregje uit Zeewolde, zij is erfelijk belast met cystenieren en staat na een geslaagde levertransplantatie nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dit heeft grote impact op haar gezin: een dagje shoppen met haar dochter, of kijken bij de hockeywedstrijd van haar zoon lukt niet meer. Ze is inmiddels ook afgekeurd als verpleegkundige in de jeugdzorg. Ze hoopt mensen bewust te maken van wat het is om als jonge vrouw een nieuw orgaan nodig te hebben.

Ook Olaf en Bram uit Sleen spreken zich uit. Olaf is door de erfelijke nierziektes van zoon Bram (11) en dochter Pien (8) inmiddels fulltime mantelzorger. Pien heeft sinds kort een nieuwe nier, terwijl Bram nog op de wachtlijst staat en vier keer per week moet dialyseren.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier