Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'HIV-donoren kunnen honderden extra transplantaties mogelijk maken'

Door Merel Dercksen 

Als er uitvoering gegeven zou worden aan de wet die het in de VS legaal maakt om organen van overleden HIV-patiënten te transplanteren naar HIV-patiënten met ernstige nier- of leverproblemen, zou dat enkele honderden transplantaties per jaar extra kunnen opleveren. Dat schrijven onderzoekers uit Philadelphia op basis van een inventarisatie van overleden patiënten van een aantal HIV-klinieken.

Ook patiënten met HIV kunnen een transplantatie ondergaan wanneer zij nier- of leverfalen ontwikkelen. De resultaten zijn weliswaar minder goed dan bij vergelijkbare patiënten zonder HIV, maar over het algemeen geldt ook voor deze groep patiënten dat een transplantatie een beter leven oplevert dan niet transplanteren. Maar omdat de te verwachten resultaten minder goed zijn dan bij andere patiënten, krijgen HIV-patiënten minder snel een orgaan toebedeeld in geval van orgaanschaarste. En in de meeste landen is er schaarste.

In verschillende landen is een poging gedaan om dit probleem aan te pakken door deze patiënten organen te geven van overleden donoren die zelf ook HIV hadden. De idee erachter is dat de organen niet bruikbaar zijn voor gangbare patiënten, maar dat HIV meetransplanteren naar iemand die er toch al mee besmet is, niet zo veel kwaad kan. Dit zou het aanbod aan bruikbare organen vergroten, en HIV-patiënten meer kans op een orgaan geven. In de Verenigde Staten is deze praktijk niet zo lang geleden gelegaliseerd in de HIV Organ Policy Equity (HOPE) Act.

Onderzoekers in Philadelphia hebben een inventarisatie gedaan van hoeveel nieuwe bruikbare organen deze wet zou kunnen opleveren. Ze hebben dat gedaan door de dossiers door te spitten van de 578 patiënten die in de periode 2009-2014 zijn overleden in een van zes HIV-klinieken in hun stad. Aan de hand van deze dossiers hebben ze een schatting gemaakt van hoeveel van deze patiënten donor hadden kunnen zijn. In Philadelphia komen ze tot vier tot vijf potentiële overleden HIV-besmette orgaandonoren per jaar. Omdat HIV-patiënten nogal eens nierschade oplopen door de medicijnen levert dat niet automatisch tien nieren op: de onderzoekers gaan uit van twee of drie nieren en drie tot vijf levers.

Voor het hele land komen de onderzoekers uit op 192 nieren en 247 levers die beschikbaar zouden kunnen komen voor HIV-patiënten.

Hoewel transplantatie van HIV-patiënt naar HIV-patiënt legaal is in de VS, is het bepaald geen gangbare praktijk. In Zuid-Afrika gebeurt het vele malen vaker.

sterren Gepubliceerd: woensdag 20-05-2015
Bron: American Journal of Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier