Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'HIV-donoren kunnen honderden extra transplantaties mogelijk maken'

Door Merel Dercksen 

Als er uitvoering gegeven zou worden aan de wet die het in de VS legaal maakt om organen van overleden HIV-patiënten te transplanteren naar HIV-patiënten met ernstige nier- of leverproblemen, zou dat enkele honderden transplantaties per jaar extra kunnen opleveren. Dat schrijven onderzoekers uit Philadelphia op basis van een inventarisatie van overleden patiënten van een aantal HIV-klinieken.

Ook patiënten met HIV kunnen een transplantatie ondergaan wanneer zij nier- of leverfalen ontwikkelen. De resultaten zijn weliswaar minder goed dan bij vergelijkbare patiënten zonder HIV, maar over het algemeen geldt ook voor deze groep patiënten dat een transplantatie een beter leven oplevert dan niet transplanteren. Maar omdat de te verwachten resultaten minder goed zijn dan bij andere patiënten, krijgen HIV-patiënten minder snel een orgaan toebedeeld in geval van orgaanschaarste. En in de meeste landen is er schaarste.

In verschillende landen is een poging gedaan om dit probleem aan te pakken door deze patiënten organen te geven van overleden donoren die zelf ook HIV hadden. De idee erachter is dat de organen niet bruikbaar zijn voor gangbare patiënten, maar dat HIV meetransplanteren naar iemand die er toch al mee besmet is, niet zo veel kwaad kan. Dit zou het aanbod aan bruikbare organen vergroten, en HIV-patiënten meer kans op een orgaan geven. In de Verenigde Staten is deze praktijk niet zo lang geleden gelegaliseerd in de HIV Organ Policy Equity (HOPE) Act.

Onderzoekers in Philadelphia hebben een inventarisatie gedaan van hoeveel nieuwe bruikbare organen deze wet zou kunnen opleveren. Ze hebben dat gedaan door de dossiers door te spitten van de 578 patiënten die in de periode 2009-2014 zijn overleden in een van zes HIV-klinieken in hun stad. Aan de hand van deze dossiers hebben ze een schatting gemaakt van hoeveel van deze patiënten donor hadden kunnen zijn. In Philadelphia komen ze tot vier tot vijf potentiële overleden HIV-besmette orgaandonoren per jaar. Omdat HIV-patiënten nogal eens nierschade oplopen door de medicijnen levert dat niet automatisch tien nieren op: de onderzoekers gaan uit van twee of drie nieren en drie tot vijf levers.

Voor het hele land komen de onderzoekers uit op 192 nieren en 247 levers die beschikbaar zouden kunnen komen voor HIV-patiënten.

Hoewel transplantatie van HIV-patiënt naar HIV-patiënt legaal is in de VS, is het bepaald geen gangbare praktijk. In Zuid-Afrika gebeurt het vele malen vaker.

sterren Gepubliceerd: woensdag 20-05-2015
Bron: American Journal of Transplantation | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier