Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'HIV-donoren kunnen honderden extra transplantaties mogelijk maken'

Door Merel Dercksen 

Als er uitvoering gegeven zou worden aan de wet die het in de VS legaal maakt om organen van overleden HIV-patiënten te transplanteren naar HIV-patiënten met ernstige nier- of leverproblemen, zou dat enkele honderden transplantaties per jaar extra kunnen opleveren. Dat schrijven onderzoekers uit Philadelphia op basis van een inventarisatie van overleden patiënten van een aantal HIV-klinieken.

Ook patiënten met HIV kunnen een transplantatie ondergaan wanneer zij nier- of leverfalen ontwikkelen. De resultaten zijn weliswaar minder goed dan bij vergelijkbare patiënten zonder HIV, maar over het algemeen geldt ook voor deze groep patiënten dat een transplantatie een beter leven oplevert dan niet transplanteren. Maar omdat de te verwachten resultaten minder goed zijn dan bij andere patiënten, krijgen HIV-patiënten minder snel een orgaan toebedeeld in geval van orgaanschaarste. En in de meeste landen is er schaarste.

In verschillende landen is een poging gedaan om dit probleem aan te pakken door deze patiënten organen te geven van overleden donoren die zelf ook HIV hadden. De idee erachter is dat de organen niet bruikbaar zijn voor gangbare patiënten, maar dat HIV meetransplanteren naar iemand die er toch al mee besmet is, niet zo veel kwaad kan. Dit zou het aanbod aan bruikbare organen vergroten, en HIV-patiënten meer kans op een orgaan geven. In de Verenigde Staten is deze praktijk niet zo lang geleden gelegaliseerd in de HIV Organ Policy Equity (HOPE) Act.

Onderzoekers in Philadelphia hebben een inventarisatie gedaan van hoeveel nieuwe bruikbare organen deze wet zou kunnen opleveren. Ze hebben dat gedaan door de dossiers door te spitten van de 578 patiënten die in de periode 2009-2014 zijn overleden in een van zes HIV-klinieken in hun stad. Aan de hand van deze dossiers hebben ze een schatting gemaakt van hoeveel van deze patiënten donor hadden kunnen zijn. In Philadelphia komen ze tot vier tot vijf potentiële overleden HIV-besmette orgaandonoren per jaar. Omdat HIV-patiënten nogal eens nierschade oplopen door de medicijnen levert dat niet automatisch tien nieren op: de onderzoekers gaan uit van twee of drie nieren en drie tot vijf levers.

Voor het hele land komen de onderzoekers uit op 192 nieren en 247 levers die beschikbaar zouden kunnen komen voor HIV-patiënten.

Hoewel transplantatie van HIV-patiënt naar HIV-patiënt legaal is in de VS, is het bepaald geen gangbare praktijk. In Zuid-Afrika gebeurt het vele malen vaker.

sterren Gepubliceerd: woensdag 20-05-2015
Bron: American Journal of Transplantation | Nog geen reacties
Kunnen ouderen met minder medicatie toe?

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen. Terwijl dat misschien helemaal niet nodig is, want tegelijkertijd hebben ze meer last van de bijwerkingen van de medicijnen. Het lijkt er op dat bij ouderen als gevolg van de medicijnen de nierfunctie verslechtert en dat ze meer last hebben van infecties en tumoren.

Silke de Boer is bijna klaar met haar opleiding tot internist-nefroloog in het UMC Groningen. Op 1 oktober vorig jaar is ze begonnen met een promotietraject naar niertransplantaties bij ouderen. In haar onderzoek kijkt ze onder andere naar wat de beste combinatie en dosering afweeronderdrukkende medicijnen is voor 65-plussers na een niertransplantatie.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »

Thuis prikken voor medicijnspiegel »

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier