Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'HIV-donoren kunnen honderden extra transplantaties mogelijk maken'

Door Merel Dercksen 

Als er uitvoering gegeven zou worden aan de wet die het in de VS legaal maakt om organen van overleden HIV-patiënten te transplanteren naar HIV-patiënten met ernstige nier- of leverproblemen, zou dat enkele honderden transplantaties per jaar extra kunnen opleveren. Dat schrijven onderzoekers uit Philadelphia op basis van een inventarisatie van overleden patiënten van een aantal HIV-klinieken.

Ook patiënten met HIV kunnen een transplantatie ondergaan wanneer zij nier- of leverfalen ontwikkelen. De resultaten zijn weliswaar minder goed dan bij vergelijkbare patiënten zonder HIV, maar over het algemeen geldt ook voor deze groep patiënten dat een transplantatie een beter leven oplevert dan niet transplanteren. Maar omdat de te verwachten resultaten minder goed zijn dan bij andere patiënten, krijgen HIV-patiënten minder snel een orgaan toebedeeld in geval van orgaanschaarste. En in de meeste landen is er schaarste.

In verschillende landen is een poging gedaan om dit probleem aan te pakken door deze patiënten organen te geven van overleden donoren die zelf ook HIV hadden. De idee erachter is dat de organen niet bruikbaar zijn voor gangbare patiënten, maar dat HIV meetransplanteren naar iemand die er toch al mee besmet is, niet zo veel kwaad kan. Dit zou het aanbod aan bruikbare organen vergroten, en HIV-patiënten meer kans op een orgaan geven. In de Verenigde Staten is deze praktijk niet zo lang geleden gelegaliseerd in de HIV Organ Policy Equity (HOPE) Act.

Onderzoekers in Philadelphia hebben een inventarisatie gedaan van hoeveel nieuwe bruikbare organen deze wet zou kunnen opleveren. Ze hebben dat gedaan door de dossiers door te spitten van de 578 patiënten die in de periode 2009-2014 zijn overleden in een van zes HIV-klinieken in hun stad. Aan de hand van deze dossiers hebben ze een schatting gemaakt van hoeveel van deze patiënten donor hadden kunnen zijn. In Philadelphia komen ze tot vier tot vijf potentiële overleden HIV-besmette orgaandonoren per jaar. Omdat HIV-patiënten nogal eens nierschade oplopen door de medicijnen levert dat niet automatisch tien nieren op: de onderzoekers gaan uit van twee of drie nieren en drie tot vijf levers.

Voor het hele land komen de onderzoekers uit op 192 nieren en 247 levers die beschikbaar zouden kunnen komen voor HIV-patiënten.

Hoewel transplantatie van HIV-patiënt naar HIV-patiënt legaal is in de VS, is het bepaald geen gangbare praktijk. In Zuid-Afrika gebeurt het vele malen vaker.

sterren Gepubliceerd: woensdag 20-05-2015
Bron: American Journal of Transplantation | Nog geen reacties
Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

In Amerika overlijden jaarlijks ongeveer 5.000 patiënten die op de wachtlijst voor een donornier (van een overleden donor) staan. Jaarlijks worden ook ongeveer 3.500 donornieren van overleden donoren afgedankt, omdat ze niet helemaal geschikt zijn voor transplantatie. Deze nieren zijn bijvoorbeeld van een donor ouder dan 70, of van een donor met hepatitis C, waardoor het risico dat er wat mee mis gaat hoger is dan bij donornieren die uitermate geschikt zijn voor transplantatie. Het wrange is natuurlijk, dat deze 3.500 donornieren in theorie nog goed hadden kunnen worden ingezet om een deel van de 5.000 patiënten te redden.

Lees meer »

Hiv-donornieren functioneren boven verwachting »

Relatief veel Zuid-Afrikaanse Hiv-patiënten die een donornier hadden ontvangen van een overleden Hiv-patiënt waren vijf jaar na de transplantatie nog in leven, en ook hun donornier was niet afgestoten. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in Zuid-Afrika, waar men ongeveer tien jaar geleden begon met het transplanteren van nieren van Hiv-patiënten naar andere Hiv-patiënten.

Lees meer »

Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin »

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier