Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bijzonder programma in Rotterdam zorgt voor wereldrecord niertransplantatie

Door Jeroen van Setten 

Het in het Rotterdamse Erasmus MC voor de zevende maal transplanteren van een nierpatiënt blijkt een wereldrecord. Met dank aan een programma om patiënten met veel antistoffen toch te kunnen transplanteren en een chirurgisch hoogstandje. Dr. Ajda Rowshani coördineert het Nederlandse programma en voorziet nieuwe hoop voor heel veel nierpatiënten.

LinkedIn

Dr. A. T. Rowshani

'We hebben nu drie mensen met deze methode behandeld, en bij alle drie werkt de nieuwe nier zoals we hoopten,' zegt ze. Op zich zijn de gebruikte technieken niet nieuw. In de VS worden patiënten met veel antistoffen al langer, voorafgaand aan de transplantatie, behandeld met plasmaferese. Dat is een procedure waarbij het bloedplasma van de patiënt, inclusief de voor het transplantaat schadelijke antistoffen, wordt vervangen door schoon plasma. Daarmee wordt de hoeveelheid antistoffen in het bloed sterk teruggebracht.

Daarnaast worden de patiënten op dat moment al behandeld met geneesmiddelen die ofwel de productie van nieuwe antistoffen remmen, ofwel de werking van bestaande tegengaan. In de praktijk blijkt dat op deze manier de kans op een afstoting inderdaad veel en veel lager is. 'We hebben deze methode in het kader van een onderzoek ook toegepast bij iemand die al zes transplantaties had ondergaan,' vertelt Rowshani. Björn van Empel (toen 37) is in de bloei van zijn leven maar maakte met de grote hoeveelheid antistoffen door de zes eerdere transplantaties erg weinig kans. 'Hoe meer antistoffen iemand in zijn bloed heeft, hoe kleiner de kans dat er een passende nier gevonden kan worden.' 

LinkedIn

Drs. T.C.K. Tran

Chirurgische uitdaging
In het geval van Van Empel lag er ook een flinke chirurgische uitdaging. Van Empel, die met zijn transplantatie het Guinness Book of Records haalde, was al aan beide kanten drie keer getransplanteerd. Het wordt in zo'n geval wel erg lastig om voor een vierde keer een nier met de bloedvaten te verbinden. Maar de Rotterdamse chirurg Khe Tran zorgde ervoor dat ook deze hobbel werd genomen en Van Empel werd, succesvol, getransplanteerd. 'Dankzij een uitgebreide voorbereiding zijn we geen echt onverwachte dingen tegengekomen', zegt Tran.

Ze benadrukt wel dat er altijd extra risico's zijn als zo vaak in hetzelfde gebied wordt geopereerd. 'De ruimte is vaak beperkt, het weefsel is stug door littekenweefsel, de vaten zijn lastig bloot te leggen. Kortom, de operatie is aanmerkelijk uitgebreider dan bij een eerste of tweede transplantatie. Ook kiezen we in zo'n geval het liefst voor een wat kleinere donornier met zo mogelijk een enkele slagader, ader en urineleider,' vertelt ze. De nier werkte onmiddellijk 'op tafel', altijd een fijne ervaring voor Tran.

Google+

Björn van Empel

Binnenkort vader
Björn van Empel voelt zich nu, ruim een jaar na de geslaagde transplantatie, kerngezond. De nier doet het prima en in oktober hoopt hij voor het eerst vader te worden. 'Ik was het meest bang voor problemen met de doorbloeding van de nier,' vertelt hij. Bij de twee voorgaande transplantaties moest de nier om die reden weer na een paar dagen worden verwijderd. 'Erg frustrerend als er geen sprake is van afstoting, maar je de nier toch moet missen,' vertelt Van Empel, die alweer acht jaar dialyseerde toen hij zijn zevende nier kreeg.

Van Empels zus was donor en gelukkig kerngezond. Haar nieren bleken ook te voldoen aan de hoge eisen die er in dit geval aan werden gesteld. Ze doneerde haar linker nier die nu bij haar broer rechts in de buik zit. 'De nier moest wel op een bepaalde manier worden ingepakt omdat er niet genoeg weefsel was om hem goed af te dekken, maar dat is helemaal goed gekomen,' vertelt Van Empel die in maart 2014 werd geopereerd.

Een wereldrecord
'De inschrijving in het Guinness book of Records was een geintje, maar het is wel een mooi stukje reclame voor dit nationale desensibilisatieprogramma. Ik hoop dat het lukt om ervoor te zorgen dat het niet bij deze drie mensen blijft, maar er ook definitief geld komt om meer mensen te helpen. Dialyse is op termijn toch altijd veel duurder en na een transplantatie kunnen mensen meer en zijn dus ook actiever in de maatschappij.'

Ook dr. Rowshani benadrukt het belang van de voortzetting van het HLA-incompatibele-niertransplantatieprogramma: 'we kunnen de kwaliteit van leven van heel veel mensen hiermee enorm opkrikken. De aanvraag voor vergoeding van onze methode is al bij Zorginstituut Nederland ingediend. Ik hoop dat hier snel duidelijkheid over komt, zodat we ermee verder kunnen.'

sterren Gepubliceerd: donderdag 11-06-2015 | Reacties (6)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Nico, Vlaardingen
  01-05-2017 11:11

  Jammer, dat mensen reageren die niet goed weten hoe deze methode van niertransplantatie wordt uitgevoerd.

 • Joy, Rotterdam
  13-06-2015 13:35

  Sorry maar ik ben hier wel positief over. Ten 1e is het een levende donor door hem zelf meegenomen.
  Dit gaat dus niet ten koste van de wachtlijst.
  Zoals men hierboven genoemde reactie staat sl een uitleg hoe de wachtlijst werkt.
  Wil over niemand oordelen maar Je zou maar tot die groep behoren die teveel antistoffen hebben waardoor transplantatie niet meer mogelijk . Eindstation is dialyse en hoelang houdt men dit vol. Ook dit is per patiŽnt verschillend. Ligt aan veel factoren.
  Ik zou een gat in de lucht springen als ik hiervoor in aanmerking kon komen.

 • Sophie, Nijmegen
  13-06-2015 10:47

  Even ter aanvulling op de discussie hier onder:
  Iedereen die voor niertransplantatie in aanmerking komt, komt op de wachtlijst van Eurotransplant.
  Zodra er een nier 'beschikbaar' is, wordt bij Eurotransplant na gegaan bij wie op de wachtlijst deze nier het beste past (hierbij wordt gekeken naar oa bloedgroep en weefselkenmerken). Gemiddeld staan dialysepatiŽnten 4 jaar op de wachtlijst voordat er een geschikte nier beschikbaar is.

  Hiernaast is het mogelijk een nier te ontvangen van een eigen donor, zoals bij de getransplanteerde in dit artikel is gebeurd. Het is dus niet zo dat deze patiŽnt is 'voorgetrokken'; ook hij zal voor zijn eerdere transplantatiewensen op de wachtlijst hebben gestaan (en gezien het fikse aantal jaren dat deze patiŽnt afhankelijk was van nierdialyse, is het dus goed te herleiden dat hij een aantal malen het geluk heeft gehad een donornier te kunnen ontvangen). Voor deze laatste transplantatie had hij een eigen donor; hij heeft de nier van zijn zus ontvangen. Met andere woorden: deze transplantatie is niet 'ten koste' van andere wachtenden op deze transplantatielijst gegaan.
  En daarbij is het vooral erg mooi nieuws dat het na al deze eerdere transplantaties toch nog mogelijk blijkt opnieuw een nier te ontvangen.

 • jurrie, deb haag
  11-06-2015 16:36

  Belachelijk en anderen maar wachten op de lijst raar dat een zorgverzekering het blijft vergoeden

 • A.J., Samson
  11-06-2015 15:11

  Hoever gaan we, met het aantal keren? acht keer een nier transplanteren, een gewťldig staaltje techniek komt daarbij kijken. Maar daar zijn dan wel acht donoren voor nodig. En de andere wachtenden dan, die op de wachtlijst staan? Die nog geen enkele kans gekregen hebben?
  Ik krijg toch wel een beetje steen in m'n maag, bij die lachende gezichten. Moet alles wat kan? Hoewel ik niemand een beter leven zou willen ontzeggen, vind ik dat er ethisch gezien grenzen van de maakbaarheid van het leven overschreden worden. Ten koste van anderen. Willen we daar allemaal aan meewerken? Moet ik daar dan bij staan te juichen? Hele dubbele gevoelens krijg ik daarbij.

 • Mw. I. Luttik
  11-06-2015 10:46

  Op de eerste plaats felicitaties aan het gehele team dat hieraan heeft mee gewerkt om dit te realiseren.

  Geweldig nieuws wat voor vele mensen een kans geeft om in plaats te sterven, of langdurig overleven, nu de kans kunnen krijgen op LEVEN.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier