Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Overlevers acuut nierfalen komen zelden bij nefroloog

Door Merel Dercksen 

Op een intensive care opgenomen patiënten die acuut nierfalen hebben, worden na hun ontslag bijna nooit opgevolgd door een nefroloog. Dat terwijl acuut nierfalen, ook als het herstelt, een belangrijke risicofactor is voor latere chronische nierproblemen. In elk geval in Londen blijkt het zo te gaan.

Engelse onderzoekers hebben in de regio Oost-Londen de dossiers doorgenomen van een reeks patiënten die op de intensive care waren opgenomen. Daarin vonden ze 219 patiënten die voor de opname geen nierpatiënt waren, tijdens hun opname acuut met dialyse behandeld moesten worden, en daarna levend naar huis konden. Deze patiënten zijn onderwerp van het verdere onderzoek geweest.

Bij nauwelijks meer dan de helft werd na drie tot zes maanden nog eens een schatting van de nierfunctie gemaakt door het creatinine in het bloed te meten. Uit de metingen die wel gedaan zijn, blijkt dat de gemiddelde filtratiesnelheid van de nieren van deze patiënten op het moment dat ze naar huis mochten nog 60 ml/min was. Dat is een licht gestoorde nierfunctie, die wel opvolging vereist. Bij de volgende meting, voor zover die gedaan is, bleek de nierfunctie aanzienlijk gezakt, naar een gemiddelde filtratiesnelheid van 48 ml/min.

Dat is een gemiddelde, er waren dan ook flink wat patiënten die een matige tot ernstige nierfunctiestoornis hadden ontwikkeld, een aantal maanden nadat ze acute nierproblemen hadden overleefd en daar grotendeels van hersteld waren. Toch bleken er van al deze patiënten maar 26 bij een nefroloog onder behandeling gesteld te zijn. Dat heeft er mede mee te maken, dat intensive-care-artsen in het Verenigd Koninkrijk de beslissing om te starten met nierfunctievervangende therapie vaak zelf nemen, zonder daar een nefroloog bij te betrekken. Het gebeurt dus regelmatig dat een patiënt met tijdelijk acuut nierfalen ook tijdens zijn ziekenhuisopname niet door een nefroloog gezien wordt. Laat staan na ontslag, als hij hersteld is.

Dat tijdelijk volledig acuut verlies van nierfunctie tijdens een IC-opname een risicofactor is voor chronische vermindering van de nierfunctie op vrij korte termijn, blijkt ook uit dit onderzoek duidelijk. Maar de opvolging van deze patiënten wordt niet consequent uitgevoerd. Er zouden heldere en degelijke protocollen moeten worden ontwikkeld om overlevers van dergelijk acuut nierfalen te herkennen, en chronische nierschade in een vroeg stadium te behandelen, vinden de onderzoekers dan ook.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 28-04-2015
Bron: Nephron | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier