Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Schippers en De Block samen op zoek naar besparing op geneesmiddelen

Door Jeroen van Setten 

Minister Edith Schippers (VWS) en haar Belgische collega Maggie De Block gaan samenwerken bij onderhandelingen met farmaceutische bedrijven. Het doel is vooral om de prijzen van zogeheten weesgeneesmiddelen omlaag te krijgen. De bewindslieden hebben dit gisteren afgesproken tijdens een Europese Raad van ministers van Volksgezondheid in Riga.

Medicijnen kennen bij introductie op de markt vaak geen concurrerend middel. Fabrikanten kunnen daarom hoge prijzen rekenen. Een bijzondere groep zijn daarbij de ‘weesgeneesmiddelen’. Deze medicijnen zijn bedoeld voor zeldzame ziektes, waaronder bepaalde nieraandoeningen, die vaak minder dan 1 op 100.000 mensen treffen. Omdat dit naar verhouding heel weinig patiënten per EU-land zijn, kan een firma weinig van een weesgeneesmiddel verkopen en ligt de prijs daardoor vaak hoog.

Nederland en België werden onlangs geconfronteerd met een bijzonder hoge prijs van een Hepatitis C geneesmiddel. Beide landen onderhandelden toen afzonderlijk over de prijs en wisten een lagere prijs te bedingen. Schippers en De Block zijn ervan overtuigd dat gezamenlijk optrekken tot nog betere resultaten kan leiden: 'Als we samenwerken, vertegenwoordigen we meer patiënten en kunnen we gemakkelijker een lagere prijs bedingen zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit'.

De beide landen starten volgend jaar een pilot waarin ze gezamenlijk gaan onderhandelen over een duur geneesmiddel. Daarna zullen ze het project evalueren. 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 21-04-2015 | Nog geen reacties
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier