Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierziekten door immuunreacties in onderzoek

Door Redactie NierNieuws 

De Nierstichting heeft een nieuw onderzoeksconsortium bekendgemaakt: COMBAT. Dit consortium richt zich op nierziekten die veroorzaakt worden door een ontregeling van het aangeboren deel van het immuunsysteem, het complementsysteem.

Het consortiaprogramma dat de Nierstichting enige jaren geleden in het leven heeft geroepen, is gebaseerd op de idee dat grotere groepen onderzoekers van verschillende instituten samen meer resultaat kunnen boeken dan allemaal kleine projecten apart. Aan onderzoeksvoorstellen die binnen dit programma worden gehonoreerd, worden dan ook vaak flinke bedragen toegekend. In COMplement: Basic mechanisms, Assay development and Translation (COMBAT) investeert de Nierstichting € 1,25 miljoen. De vier deelnemende centra zijn het Leids Universitair Medisch Centrum, het Bijvoet Centrum voor Biomoleculair Onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen en het Universitair Medisch Centrum Groningen, waarbij het eerste penvoerder is.

Het complementsysteem is een onderdeel van het aangeboren afweersysteem tegen ziekteverwekkers. Het systeem werkt via eiwitten in het bloed die elkaar activeren (complementfactoren). Erfelijke veranderingen kunnen die werking verstoren waardoor complementgemedieerde nierziekten kunnen ontstaan, zoals aHUS en C3-glomerulopathie. Ook bij afstoting na niertransplantatie spelen verstoringen in het complementsysteem een rol.

Tot voor kort werden deze nierziekten behandeld door de afweer te remmen met zware medicatie die veel bijwerkingen heeft. Er zijn nu nieuwe middelen op de markt en in ontwikkeling, die direct ingrijpen op complementroutes en deze remmen. De eerste complementremmer, eculizumab, is recent geregistreerd voor de behandeling van aHUS en lijkt ook te werken bij sommige patiënten met C3-glomerulopathie. Om deze middelen optimaal in te zetten, is er meer kennis nodig van de onderliggende mechanismen en een volledige set van tests om de betrokken complementfactoren te meten.

Binnen COMBAT zijn drie zogenaamde workpackages gedefinieerd. Binnen het eerste staat onderzoek naar het eiwit properdine centraal. Dit eiwit is van groot belang voor de alternatieve route van het complementsysteem, die kan leiden tot schade aan de bloedvaatjes in de nieren. Het tweede workpackage is het deel van het onderzoek waarbinnen tests worden ontwikkeld om verstoringen van het complementsysteem beter te kunnen aantonen. De resultaten hiervan zullen door de onderzoekers van workpackage 3 gebruikt worden bij patiënten, om goede biomarkers te vinden voor de diagnose, prognose en behandeling van complementgemedieerde nierziekten en antistofgemedieerde afstoting.

Uiteindelijk moet dit leiden tot betere diagnosestelling, en een veel gerichtere behandeling van nierziekten waarbij het complementsysteem betrokken is. Het consortium start medio 2015 en gaat vier jaar duren.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 14-04-2015 | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier