Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierziekten door immuunreacties in onderzoek

Door Redactie NierNieuws 

De Nierstichting heeft een nieuw onderzoeksconsortium bekendgemaakt: COMBAT. Dit consortium richt zich op nierziekten die veroorzaakt worden door een ontregeling van het aangeboren deel van het immuunsysteem, het complementsysteem.

Het consortiaprogramma dat de Nierstichting enige jaren geleden in het leven heeft geroepen, is gebaseerd op de idee dat grotere groepen onderzoekers van verschillende instituten samen meer resultaat kunnen boeken dan allemaal kleine projecten apart. Aan onderzoeksvoorstellen die binnen dit programma worden gehonoreerd, worden dan ook vaak flinke bedragen toegekend. In COMplement: Basic mechanisms, Assay development and Translation (COMBAT) investeert de Nierstichting € 1,25 miljoen. De vier deelnemende centra zijn het Leids Universitair Medisch Centrum, het Bijvoet Centrum voor Biomoleculair Onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen en het Universitair Medisch Centrum Groningen, waarbij het eerste penvoerder is.

Het complementsysteem is een onderdeel van het aangeboren afweersysteem tegen ziekteverwekkers. Het systeem werkt via eiwitten in het bloed die elkaar activeren (complementfactoren). Erfelijke veranderingen kunnen die werking verstoren waardoor complementgemedieerde nierziekten kunnen ontstaan, zoals aHUS en C3-glomerulopathie. Ook bij afstoting na niertransplantatie spelen verstoringen in het complementsysteem een rol.

Tot voor kort werden deze nierziekten behandeld door de afweer te remmen met zware medicatie die veel bijwerkingen heeft. Er zijn nu nieuwe middelen op de markt en in ontwikkeling, die direct ingrijpen op complementroutes en deze remmen. De eerste complementremmer, eculizumab, is recent geregistreerd voor de behandeling van aHUS en lijkt ook te werken bij sommige patiënten met C3-glomerulopathie. Om deze middelen optimaal in te zetten, is er meer kennis nodig van de onderliggende mechanismen en een volledige set van tests om de betrokken complementfactoren te meten.

Binnen COMBAT zijn drie zogenaamde workpackages gedefinieerd. Binnen het eerste staat onderzoek naar het eiwit properdine centraal. Dit eiwit is van groot belang voor de alternatieve route van het complementsysteem, die kan leiden tot schade aan de bloedvaatjes in de nieren. Het tweede workpackage is het deel van het onderzoek waarbinnen tests worden ontwikkeld om verstoringen van het complementsysteem beter te kunnen aantonen. De resultaten hiervan zullen door de onderzoekers van workpackage 3 gebruikt worden bij patiënten, om goede biomarkers te vinden voor de diagnose, prognose en behandeling van complementgemedieerde nierziekten en antistofgemedieerde afstoting.

Uiteindelijk moet dit leiden tot betere diagnosestelling, en een veel gerichtere behandeling van nierziekten waarbij het complementsysteem betrokken is. Het consortium start medio 2015 en gaat vier jaar duren.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 14-04-2015 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier