Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierziekten door immuunreacties in onderzoek

Door Redactie NierNieuws 

De Nierstichting heeft een nieuw onderzoeksconsortium bekendgemaakt: COMBAT. Dit consortium richt zich op nierziekten die veroorzaakt worden door een ontregeling van het aangeboren deel van het immuunsysteem, het complementsysteem.

Het consortiaprogramma dat de Nierstichting enige jaren geleden in het leven heeft geroepen, is gebaseerd op de idee dat grotere groepen onderzoekers van verschillende instituten samen meer resultaat kunnen boeken dan allemaal kleine projecten apart. Aan onderzoeksvoorstellen die binnen dit programma worden gehonoreerd, worden dan ook vaak flinke bedragen toegekend. In COMplement: Basic mechanisms, Assay development and Translation (COMBAT) investeert de Nierstichting € 1,25 miljoen. De vier deelnemende centra zijn het Leids Universitair Medisch Centrum, het Bijvoet Centrum voor Biomoleculair Onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen en het Universitair Medisch Centrum Groningen, waarbij het eerste penvoerder is.

Het complementsysteem is een onderdeel van het aangeboren afweersysteem tegen ziekteverwekkers. Het systeem werkt via eiwitten in het bloed die elkaar activeren (complementfactoren). Erfelijke veranderingen kunnen die werking verstoren waardoor complementgemedieerde nierziekten kunnen ontstaan, zoals aHUS en C3-glomerulopathie. Ook bij afstoting na niertransplantatie spelen verstoringen in het complementsysteem een rol.

Tot voor kort werden deze nierziekten behandeld door de afweer te remmen met zware medicatie die veel bijwerkingen heeft. Er zijn nu nieuwe middelen op de markt en in ontwikkeling, die direct ingrijpen op complementroutes en deze remmen. De eerste complementremmer, eculizumab, is recent geregistreerd voor de behandeling van aHUS en lijkt ook te werken bij sommige patiënten met C3-glomerulopathie. Om deze middelen optimaal in te zetten, is er meer kennis nodig van de onderliggende mechanismen en een volledige set van tests om de betrokken complementfactoren te meten.

Binnen COMBAT zijn drie zogenaamde workpackages gedefinieerd. Binnen het eerste staat onderzoek naar het eiwit properdine centraal. Dit eiwit is van groot belang voor de alternatieve route van het complementsysteem, die kan leiden tot schade aan de bloedvaatjes in de nieren. Het tweede workpackage is het deel van het onderzoek waarbinnen tests worden ontwikkeld om verstoringen van het complementsysteem beter te kunnen aantonen. De resultaten hiervan zullen door de onderzoekers van workpackage 3 gebruikt worden bij patiënten, om goede biomarkers te vinden voor de diagnose, prognose en behandeling van complementgemedieerde nierziekten en antistofgemedieerde afstoting.

Uiteindelijk moet dit leiden tot betere diagnosestelling, en een veel gerichtere behandeling van nierziekten waarbij het complementsysteem betrokken is. Het consortium start medio 2015 en gaat vier jaar duren.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 14-04-2015 | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Beurs voor onderzoek naar dialyse bij ouderen »

Hebben patiënten van 70 jaar of ouder baat bij dialyse? Dit gaan dr. Marjolijn van Buren, prof. dr. Willem Jan Bos en dr. Simon Mooijaart van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met collega’s van onder andere het HagaZiekenhuis en UMC Utrecht onderzoeken. Het Leading the Change (LtC)-programma maakt 600.000 euro vrij voor het onderzoek. Bos sprak zich al jaren geleden uit tegen dialyse na het tachtigste levensjaar.

Lees meer »

Nederlandse Nierdag »

De Nierpatiënten Vereniging Nederland organiseert opnieuw de Nederlandse Nierdag, in Lunteren. NierNieuws is ook aanwezig op deze dag. De Nierdag is een dag vol workshops en presentaties over onderwerpen als dieet, positieve gezondheid en omgaan met ziekte binnen het gezin. Daarnaast is er een informatiemarkt. Onderdeel van deze markt is een vakantieplein.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier