Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierziekten door immuunreacties in onderzoek

Door Redactie NierNieuws 

De Nierstichting heeft een nieuw onderzoeksconsortium bekendgemaakt: COMBAT. Dit consortium richt zich op nierziekten die veroorzaakt worden door een ontregeling van het aangeboren deel van het immuunsysteem, het complementsysteem.

Het consortiaprogramma dat de Nierstichting enige jaren geleden in het leven heeft geroepen, is gebaseerd op de idee dat grotere groepen onderzoekers van verschillende instituten samen meer resultaat kunnen boeken dan allemaal kleine projecten apart. Aan onderzoeksvoorstellen die binnen dit programma worden gehonoreerd, worden dan ook vaak flinke bedragen toegekend. In COMplement: Basic mechanisms, Assay development and Translation (COMBAT) investeert de Nierstichting € 1,25 miljoen. De vier deelnemende centra zijn het Leids Universitair Medisch Centrum, het Bijvoet Centrum voor Biomoleculair Onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen en het Universitair Medisch Centrum Groningen, waarbij het eerste penvoerder is.

Het complementsysteem is een onderdeel van het aangeboren afweersysteem tegen ziekteverwekkers. Het systeem werkt via eiwitten in het bloed die elkaar activeren (complementfactoren). Erfelijke veranderingen kunnen die werking verstoren waardoor complementgemedieerde nierziekten kunnen ontstaan, zoals aHUS en C3-glomerulopathie. Ook bij afstoting na niertransplantatie spelen verstoringen in het complementsysteem een rol.

Tot voor kort werden deze nierziekten behandeld door de afweer te remmen met zware medicatie die veel bijwerkingen heeft. Er zijn nu nieuwe middelen op de markt en in ontwikkeling, die direct ingrijpen op complementroutes en deze remmen. De eerste complementremmer, eculizumab, is recent geregistreerd voor de behandeling van aHUS en lijkt ook te werken bij sommige patiënten met C3-glomerulopathie. Om deze middelen optimaal in te zetten, is er meer kennis nodig van de onderliggende mechanismen en een volledige set van tests om de betrokken complementfactoren te meten.

Binnen COMBAT zijn drie zogenaamde workpackages gedefinieerd. Binnen het eerste staat onderzoek naar het eiwit properdine centraal. Dit eiwit is van groot belang voor de alternatieve route van het complementsysteem, die kan leiden tot schade aan de bloedvaatjes in de nieren. Het tweede workpackage is het deel van het onderzoek waarbinnen tests worden ontwikkeld om verstoringen van het complementsysteem beter te kunnen aantonen. De resultaten hiervan zullen door de onderzoekers van workpackage 3 gebruikt worden bij patiënten, om goede biomarkers te vinden voor de diagnose, prognose en behandeling van complementgemedieerde nierziekten en antistofgemedieerde afstoting.

Uiteindelijk moet dit leiden tot betere diagnosestelling, en een veel gerichtere behandeling van nierziekten waarbij het complementsysteem betrokken is. Het consortium start medio 2015 en gaat vier jaar duren.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 14-04-2015 | Nog geen reacties
Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Het is algemeen bekend dat er een tekort is aan donornieren, en dat nierpatiënten daardoor niet altijd de behandeling krijgen die ze nodig hebben. Om deze nood te lenigen, wordt wel geprobeerd het aantal beschikbare donornieren te vergroten, door donornieren die traditioneel niet worden gebruikt, toch te overwegen voor transplantatie.

Dat zijn bijvoorbeeld de nieren van mensen die overlijden als gevolg van een onverwachte circulatiestilstand, ofwel waarbij bloedsomloop en hart onverwacht tot stilstand komen. Het is in zo'n geval complexer om organen voor transplantatie te gebruiken, vanwege het onverwachte karakter van het overlijden. Handelingen die in andere gevallen voorbereid kunnen worden (zoals het verkrijgen van toestemming voor donatie of voorbereidingen voor het optimaal bewaren van donororganen), moeten nu onder tijdsdruk worden uitgevoerd. Vanwege deze complexiteit ziet men in sommige landen van uDCD ('Donation after uncontrolled Circulatory Death') af.

Lees meer »

Merendeel horeca zegt zout in de ban te doen »

Op jaarbasis eten Nederlanders per persoon een kilo te veel zout. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onderzocht onder haar leden of horecaondernemers bezig zijn met zoutreductie. Uit de resultaten blijkt dat ongeveer 65% van de ondernemers één of meer maatregelen neemt om zout te verminderen. Gezondheid is een belangrijk thema in de horeca en veel horecaondernemers zijn bezig met een gezonder aanbod voor hun gasten. Bewuster omgaan met zout is daarbij een belangrijk speerpunt.

Lees meer »

Overactivatie van de motor van het afweersysteem »

Door Anne Schijvens - Een interview met onderzoeker Marloes Michels uit het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis, Nijmegen, over haar onderzoek naar de motor van het complementsysteem (onderdeel van het aangeboren afweersysteem) bij patiënten met de zeldzame nierziekte C3 glomerulopathie. Haar onderzoek is in april 2018 gepubliceerd in het immunologische tijdschrift Frontiers in Immunology en is HIER te lezen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier