Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Membraan met levende niercellen uit Nederland

Door Redactie NierNieuws 

Onderzoekers van MIRA, het onderzoekscentrum van de Universiteit Twente, en het Radboudumc hebben een 'levend niermembraan' ontworpen, dat nierepitheelcellen met een kunstmatig polymeermembraan combineert. Deze prestatie is een eerste, maar belangrijke stap in de ontwikkeling van een nieuwe behandeling voor nierpatiënten.

Dit onderzoek, dat werd gestart binnen het BMM-BioKid-project (2009-2014), wordt momenteel voortgezet binnen het EU Marie Curie ITN-project 'Bioart'. Het doel is om verbeterde dialysetechnieken te ontwikkelen en mogelijk tot de ontwikkeling van een draagbare nier te komen, of zelfs een implanteerbare kunstmatige nier. Het gezamenlijke onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksgroepen van dr. R. Masereeuw bij Radboudumc en prof.dr. D. Stamatialis bij MIRA, is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Acta Biomaterialia.

Dr. Roos Masereeuw; Bron: UMC St. Radboud

R. Masereeuw

Foto UT

D. Stamatialis

Dialyse verwijdert alleen kleine, ongebonden stoffen uit de bloedbaan, terwijl grotere, aan eiwitten gebonden uremische afvalstoffen onaangeroerd blijven. Over de hele wereld werken onderzoekers aan verbeterde therapieën om zo een grotere reeks toxinen, gifstoffen, uit het bloed te verwijderen. Binnen deze context hebben de Nederlandse onderzoeksgroepen een belangrijke bijdrage geleverd. Zij hebben een 'levend membraan' ontwikkeld dat uit levende niercellen en een polymeermembraan bestaat.

Uitdagingen waar zij mee te maken kregen, betroffen het ontwikkelen van een optimale coating van het membraan waarop de levende cellen een functionele enkele laag konden vormen en de optimalisatie van celcultuur-condities. Het ontwikkelen van een dergelijk membraan is een kleine, maar belangrijke stap in het onderzoek. Toekomstig werk zal gericht zijn op het produceren van 'levende membranen' op vezels en op het evalueren van een groter systeem, zodat een dergelijk membraan ook in de dagelijkse praktijk ingezet zal kunnen worden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 10-04-2015 | Nog geen reacties
Nierpatiënten en covid-19: actuele gegevens uit Europa

Voorafgaand aan de ERA-EDTA, het grootste Europese nefrologiecongres dat morgen van start gaat, vond een digitale persconferentie plaats. Met als enige thema: covid-19. De organisatie en de deelnemers voelen de effecten hiervan: het hele congres vindt virtueel plaats, in plaats van in Milaan. Maar de grootste gevolgen waren er al veel eerder: ziekenhuizen die volledig in beslag genomen werden door de zorg voor covid-19 patiënten, de onzekerheid, de vele doden. Nierpatiënten vormen een kwetsbare groep, daarom vandaag een update over wat er inmiddels bekend is over nierpatiënten en covid-19.

Lees meer »

Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over »

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care. 'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier