Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Membraan met levende niercellen uit Nederland

Door Redactie NierNieuws 

Onderzoekers van MIRA, het onderzoekscentrum van de Universiteit Twente, en het Radboudumc hebben een 'levend niermembraan' ontworpen, dat nierepitheelcellen met een kunstmatig polymeermembraan combineert. Deze prestatie is een eerste, maar belangrijke stap in de ontwikkeling van een nieuwe behandeling voor nierpatiënten.

Dit onderzoek, dat werd gestart binnen het BMM-BioKid-project (2009-2014), wordt momenteel voortgezet binnen het EU Marie Curie ITN-project 'Bioart'. Het doel is om verbeterde dialysetechnieken te ontwikkelen en mogelijk tot de ontwikkeling van een draagbare nier te komen, of zelfs een implanteerbare kunstmatige nier. Het gezamenlijke onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksgroepen van dr. R. Masereeuw bij Radboudumc en prof.dr. D. Stamatialis bij MIRA, is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Acta Biomaterialia.

Dr. Roos Masereeuw; Bron: UMC St. Radboud

R. Masereeuw

Foto UT

D. Stamatialis

Dialyse verwijdert alleen kleine, ongebonden stoffen uit de bloedbaan, terwijl grotere, aan eiwitten gebonden uremische afvalstoffen onaangeroerd blijven. Over de hele wereld werken onderzoekers aan verbeterde therapieën om zo een grotere reeks toxinen, gifstoffen, uit het bloed te verwijderen. Binnen deze context hebben de Nederlandse onderzoeksgroepen een belangrijke bijdrage geleverd. Zij hebben een 'levend membraan' ontwikkeld dat uit levende niercellen en een polymeermembraan bestaat.

Uitdagingen waar zij mee te maken kregen, betroffen het ontwikkelen van een optimale coating van het membraan waarop de levende cellen een functionele enkele laag konden vormen en de optimalisatie van celcultuur-condities. Het ontwikkelen van een dergelijk membraan is een kleine, maar belangrijke stap in het onderzoek. Toekomstig werk zal gericht zijn op het produceren van 'levende membranen' op vezels en op het evalueren van een groter systeem, zodat een dergelijk membraan ook in de dagelijkse praktijk ingezet zal kunnen worden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 10-04-2015 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier