Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Man aan dialyse door onmatig ijsthee drinken

Door Jeroen van Setten 

IJstheenefropathie. Zo doopten onderzoekers een zeldzame vorm van nierfalen die veroorzaakt lijkt te zijn door het onmatig drinken van grote hoeveelheden ijsthee. Ze publiceerden erover in het New England Journal of Medicine en ontketenden daarmee in Amerika een ware mediahype.

Een 56-jarige Amerikaan die vorig jaar met klachten van zwakte, vermoeidheid, pijn in het hele lichaam en een fors verhoogd serumcreatinine bij de dokter kwam, bleek na doorvragen dagelijks 16 flinke glazen (0,26 liter) ijsthee te drinken. In totaal dus bijna 4,5 liter. Daarmee consumeerde de man meer dan 1500 mg oxalaat per dag. Normaal gesproken krijgen mensen niet meer dan 40 à 50 mg per dag binnen uit verschillende voedingsmiddelen.

Het is al langer bekend dat zich door het oxalaat in de ijsthee nierstenen, calciumoxalaatstenen, kunnen ontwikkelen. Dat bleek bij deze man echter niet het geval. Het oxalaat was, zo bleek uit een biopt, in de vorm van scherpe calciumoxalaatkristallen in zijn nieren neergeslagen. De kristallen veroorzaakten ontstekingen en littekenvorming waardoor de nierfunctie achteruit ging. De ijstheeverslaafde Amerikaan raakte aan de dialyse. De nierfunctie herstelde zich niet.

Ironisch genoeg bleek nog niet zolang geleden uit onderzoek dat een of twee koppen ijsthee per dag de kans op nierstenen verkleint. Maar 4,5 liter is natuurlijk een heel ander verhaal. Vrijwel niemand drinkt zoveel op een dag, dus de kans dat een wetenschappelijk tijdschrift nog eens een dergelijk artikel krijgt aangeboden lijkt verwaarloosbaar.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 03-04-2015
Bron: New England Journal of Medicine | Nog geen reacties
Het kan altijd erger

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht. Snappen doe ik het wel, maar leuk is anders. Als eigen ondernemer ondervinden we meteen gevolgen van de corona-pandemie die net door de WHO is onderkend. 'Bovendien wil ik ook voorzichtig zijn voor jou. Je behoort per slot van rekening tot de risicogroep.'

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier