Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Man aan dialyse door onmatig ijsthee drinken

Door Jeroen van Setten 

IJstheenefropathie. Zo doopten onderzoekers een zeldzame vorm van nierfalen die veroorzaakt lijkt te zijn door het onmatig drinken van grote hoeveelheden ijsthee. Ze publiceerden erover in het New England Journal of Medicine en ontketenden daarmee in Amerika een ware mediahype.

Een 56-jarige Amerikaan die vorig jaar met klachten van zwakte, vermoeidheid, pijn in het hele lichaam en een fors verhoogd serumcreatinine bij de dokter kwam, bleek na doorvragen dagelijks 16 flinke glazen (0,26 liter) ijsthee te drinken. In totaal dus bijna 4,5 liter. Daarmee consumeerde de man meer dan 1500 mg oxalaat per dag. Normaal gesproken krijgen mensen niet meer dan 40 à 50 mg per dag binnen uit verschillende voedingsmiddelen.

Het is al langer bekend dat zich door het oxalaat in de ijsthee nierstenen, calciumoxalaatstenen, kunnen ontwikkelen. Dat bleek bij deze man echter niet het geval. Het oxalaat was, zo bleek uit een biopt, in de vorm van scherpe calciumoxalaatkristallen in zijn nieren neergeslagen. De kristallen veroorzaakten ontstekingen en littekenvorming waardoor de nierfunctie achteruit ging. De ijstheeverslaafde Amerikaan raakte aan de dialyse. De nierfunctie herstelde zich niet.

Ironisch genoeg bleek nog niet zolang geleden uit onderzoek dat een of twee koppen ijsthee per dag de kans op nierstenen verkleint. Maar 4,5 liter is natuurlijk een heel ander verhaal. Vrijwel niemand drinkt zoveel op een dag, dus de kans dat een wetenschappelijk tijdschrift nog eens een dergelijk artikel krijgt aangeboden lijkt verwaarloosbaar.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 03-04-2015
Bron: New England Journal of Medicine | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier