Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'UZ Leuven zou Facebooknieren juist moeten toejuichen'

Door Redactie NierNieuws 

Erardo Kea

Een Belgische vader mag van het UZ Leuven geen nieuwe nier ontvangen 'omdat hij die via Facebook heeft gevonden'. Erardo Kea uit Almere begrijpt daar niets van. Kea ontving zelf kortgeleden een nier dankzij een vergelijkbare Facebookactie in Nederland. De argumenten die het Belgische ziekenhuis gebruikt en die op deze site worden ondersteund door dr. Frank Dor van het Erasmus MC in Rotterdam, zijn volgens hem stuk voor stuk onterecht.

Geen schoonheidswedstrijd
Het argument dat sprake kan zijn van een schoonheidswedstrijd is volgens Erardo Kea uit de lucht gegrepen 'Had ik het meest aansprekende uiterlijk of het meest aangrijpende verhaal,' vraagt hij retorisch. 'Ik weet zeker van niet, ik was ten tijde van mijn oproep 47 jaar en door mijn nierfalen, ik had een nierfunctie van 3%, zag ik er opgeblazen uit, niet bepaald een fotomodel dus.'

Financiële druk
Ook het argument dat sprake zou kunnen zijn van financiële of andere druk op de donor acht Kea onjuist: 'op mijn Facebookactie kreeg ik een aanbod van 64 potentiële donoren. Zonder enige druk.' Volgens Kea is er in financieel opzicht geen verschil tussen de buurman en een Facebookdonor: 'dus als je via Facebook kennismaakt met een donor dan zou er een financiële vergoeding aan ten grondslag kunnen liggen. Klopt, dat kan, maar dat zou bij de buurman, je goede vriend van het voetbal, je oom, zelfs je broer of vader ook zo kunnen zijn.'

Druk binnen het gezin
Erardo Kea gelooft zelfs dat die druk eerder minder dan meer is bij iemand die via het internet een nier aanbiedt. 'Je kent elkaar immers via Facebook, er is geen familiaire, emotionele band of verdere relatie tot de donor. Dat er druk wordt uitgeoefend zie je juist vaak in de familiaire relatie en dan met name bij de allochtone gezinnen waarbij de hiërarchie sterker aanwezig is dan bij autochtone gezinnen. De vader, hoofd van het gezin, wijst een persoon binnen het gezin aan die een nier af moet gaan staan aan een andere persoon binnen het gezin. Moet je dan dus gaan zeggen dat als een allochtoon gezin aan komt zetten met een donor binnen de familie dat er wel druk zal worden uitgeoefend en dat je daarom geen transplantatie uitvoert? Ik denk toch van niet.'

Wachtlijst korter
Tenslotte zegt Kea, is het ultieme argument voor dergelijke transplantaties dat de wachtlijst per definitie een persoon korter wordt. Anderen komen daarna dus eerder aan de beurt. En, stelt hij tenslotte: 'ik vraag me serieus af of de artsen al deze argumenten om geen transplantaie uit te voeren ook zouden hanteren als het henzelf, hun vrouw of hun kind betrof.'

sterren Gepubliceerd: zaterdag 21-03-2015 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Jan Mucha
  24-03-2015 22:42

  Ik zou graag door een van de ruim 60 eventuele donoren benaderd willen worden . Ik ben drie jaar nle dialysepatiënt en wordt met de dag zieker en krijg steeds ernstigere hartklachten. Ik wacht liever een halfuur op de trein dan nog twee jaar op een nier!
  Bel of mail me en redt mijn leven. Dank U.
  Jan Mucha 06 15381396 muchajan21081950@gmail.com

 • Roel, Schiplaken
  21-03-2015 21:52

  Hallo Erardo, hier de Papa van uw verhaal ik zou het niet mooier kunnen uitleggen maar klopt voor 100% dank voor de steun.
Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

De afgelopen jaren is er een langzame toename te zien van mensen die hun keuze hebben laten registreren: van 5,8 miljoen in 2014 tot 6,9 miljoen begin dit jaar. Verhoudingsgewijs is er een lichte verschuiving te zien tussen mensen die wel of geen toestemming geven voor donatie: relatief meer mensen hebben in de genoemde periode laten vastleggen dat ze géén donor willen zijn, dan dat ze dat wel willen. In absolute zin zijn beide groepen gegroeid: begin 2020 waren er 130 duizend meer toestemmingen geregistreerd dan begin 2019. Dat de groep die vastlegt geen donor te willen zijn duidelijk groeit is waarschijnlijk het gevolg van het jarenlange debat over de nieuwe donorwet, en het ingaan van deze wet dit jaar. Mensen die geen donor willen zijn, zijn zich hierdoor meer bewust geworden van dat het ook belangrijk is om dat vast te leggen.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »

Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona »

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer. Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier