Liever geen complexe nier voor te zware nierpatiënt
Door Marlene Rooseman
Voor veel nierpatiënten is de levensverwachting met een nieuwe nier hoger dan wanneer zij blijven dialyseren. Uiteraard geldt dat ook voor patiënten met obesitas, maar hen wordt een transplantatie vaak geweigerd. Een van de redenen is het verhoogde risico op complicaties. Dit blijkt vooral op te gaan bij complexe transplantaties van nieren met meerdere slagaders.
Een niertransplantatie is een zware ingreep. Een behandelend nefroloog stelt vast of iemand een transplantatie aankan en verwijst vervolgens door naar een transplantatiecentrum in een academisch ziekenhuis. Veel centra weigeren echter nierpatiënten met obesitas. Hun conditie is vaak te slecht voor de operatie en het risico op afstoting van de nier is vergroot, evenals de kans op andere complicaties.
Grotere kans op afstoting
Britse onderzoekers hebben de transplantatie van nieren bij obese patiënten onderzocht. De gegevens van 1095 patiënten uit één kliniek – tussen januari 2004 en juli 2013 – werden vergeleken. Van hen had 24,2% obesitas. In totaal had 25.1% van de getransplanteerde nieren meerdere slagaders. Een complexe transplantatie bij obese patiënten werd dus regelmatig uitgevoerd. Het onderzoek wijst uit dat obese nierpatiënten inderdaad een significant hogere kans lopen op afstoting van het transplantaat, binnen één jaar. Deze verhoogde kans op afstoting gaat vooral op bij complexe transplantaties van nieren met meerdere slagaders. Bij een “normale” niertransplantatie zijn de vooruitzichten beter.
Obesitas en toewijzen van donororganen
Overgewicht en obesitas (een BMI hoger dan 30) is voor niemand gezond, maar voor nierpatiënten kunnen de gevolgen dus verregaand zijn. Ziekenhuizen kunnen hiermee rekening houden bij het toewijzen van donororganen.
Tip voor nierpatiënten met obesitas
Ben jij nierpatiënt en heb je obesitas? Soms levert tien kilogram gewichtsverlies al zoveel voordelen op, dat een transplantatie toch mogelijk is. Overleg met de behandelend nefroloog wat in jouw situatie noodzakelijk is.
Gepubliceerd: woensdag 22-04-2015
Bron: Transplantation Proceedings | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten
Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.
Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »
Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.
‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »
Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.
Reacties
Reageer op dit artikel