Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zorg bij acute niercrisis in 40 jaar duidelijk verbeterd

Door Merel Dercksen 

Hoewel een niercrisis bij patiënten met systemische sclerose nog steeds een ernstige gebeurtenis is, is het aandeel patiënten dat daaraan overlijdt de afgelopen veertig jaar gedaald van drie kwart naar minder dan 10 procent. Dat is te danken aan bloeddrukverlagende medicijnen, ACE-remmers.

Systemische sclerose is een aandoening waarbij verschillende organen langzaam verharden. Vaak is dit het eerst of het duidelijkst merkbaar aan de huid, maar ook de nieren kunnen aangedaan raken. Een typisch verschijnsel is de acute niercrisis, die gepaard gaat met hoge bloeddruk en een snel verslechterende nierfunctie. Amerikaanse wetenschappers hebben een literatuuronderzoek uitgevoerd, om na te gaan wat er over dit verschijnsel tot nu toe aan onderzoeken gepubliceerd is, en welke resultaten daaruit verkregen kunnen worden. Daarbij keken ze naar risicofactoren, behandeling en overlevingskansen.

Een niercrisis komt voor bij ongeveer 10 procent van de patiënten met systemische sclerose. Dat lijkt niet zo veel, maar tot in de jaren '70 overleed drie kwart van de patiënten die dit overkwam. In die tijd zijn de ACE-remmers op de markt gekomen. Dit zijn medicijnen die de bloeddruk verlagen, maar dat effect ook specifiek in de nier hebben. Ze verwijden de bloedvaten in de nier. Dat is levensreddend gebleken bij een sclerotische niercrisis: kenmerkend hiervoor is dat de kleine vaten die de nier van bloed voorzien sterk vernauwen, waardoor de nier te weinig bloed ontvangt met alle nadelige gevolgen van dien. ACE-remmers kunnen dit effect tegengaan, waardoor de sterfte aan een niercrisis tegenwoordig onder de 10 procent ligt.

De onderzoekers vonden ook een aantal factoren die het risico op het optreden van een niercrisis vergroten. Dat zijn onder andere een snelle verdikking van de huid, het gebruik van medicijnen als corticosteroïden en ciclosporine en bijkomende hartproblemen. Dat patiënten vaak niet meer overlijden aan een niercrisis, betekent niet dat het iets onbelangrijks is geworden. De nieren kunnen nog altijd volledig uitvallen, waarna dialyse nodig is. Of transplantatie, met het risico op een nieuwe niercrisis. Ook blijft het van groot belang een dergelijke aanval snel te behandelen, om de schade zo veel mogelijk voor te zijn. 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 03-03-2015
Bron: Seminars in Arthritis & Rheumatism | Nog geen reacties
Promotie: Angst en depressie bij nierpatiŽnten

Angst en depressie klachten komen veel voor bij patiënten met nierziekten. Patiënten met eindstadium nierfalen hebben vaak veel lichamelijke en psychische klachten. Zowel de nierziekte zelf als de intensieve dialysetherapie zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven, veel ziekenhuisopnames en hoge sterfte.

Het promotieonderzoek van Robbert Schouten laat zien dat 22% van de patiënten met eindstadium nierfalen lijdt aan angstklachten en 43% aan depressieve klachten. Deze klachten hebben een negatief effect op de kwaliteit van leven, maar ook op het aantal ziekenhuisopnames en zelfs sterfte. Patiënten met een migratie-achtergrond hebben een (nog) hoger risico op zowel angst als depressie. Meer onderzoek is nodig om deze klachten beter te behandelen in deze kwetsbare patiëntengroep.

De verdediging van een proefschrift is altijd openbaar, maar vanwege covid-19 zal die van Robbert Schouten ook volledig online te volgen zijn via een YouTube kanaal dat de VU hiervoor geopend heeft.

Promotie R. Schouten: woensdag 4 november 2020, 9.45 uur
Titel proefschrift: Anxiety and depression are common in patients with renal disease

Promotie: herstel van levende nierdonoren »

Promotie M.H.D. Bruintjes: vrijdag 25 september 2020, 12.30 uur Titel proefschrift: Quality of recovery in living donor kidney transplantation Promotor: prof. dr. C.J.H.M. van Laarhoven Copromotores: dr. M.C. Warte en dr. F.C.H. D'Ancona Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: Magnesium om vaatverkalking te voorkomen »

Anique ter Braake promoveert op haar onderzoek naar magnesium en vaatverkalking. Wie de afgelopen jaren een keer naar de Wetenschapsdag is geweest, heeft haar daar waarschijnlijk al eens iets over horen vertellen. Promotie A.D. ter Braake: maandag 20 april 2020, 14.30 uur Titel proefschrift: Crystallizing the preventive effects of magnesium on vascular calcification Promotor: prof. dr. J.G.J. Hoenderop Copromotor: dr. J.H.F. de Baaij Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, NijmegenNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier