Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zorg bij acute niercrisis in 40 jaar duidelijk verbeterd

Door Merel Dercksen 

Hoewel een niercrisis bij patiënten met systemische sclerose nog steeds een ernstige gebeurtenis is, is het aandeel patiënten dat daaraan overlijdt de afgelopen veertig jaar gedaald van drie kwart naar minder dan 10 procent. Dat is te danken aan bloeddrukverlagende medicijnen, ACE-remmers.

Systemische sclerose is een aandoening waarbij verschillende organen langzaam verharden. Vaak is dit het eerst of het duidelijkst merkbaar aan de huid, maar ook de nieren kunnen aangedaan raken. Een typisch verschijnsel is de acute niercrisis, die gepaard gaat met hoge bloeddruk en een snel verslechterende nierfunctie. Amerikaanse wetenschappers hebben een literatuuronderzoek uitgevoerd, om na te gaan wat er over dit verschijnsel tot nu toe aan onderzoeken gepubliceerd is, en welke resultaten daaruit verkregen kunnen worden. Daarbij keken ze naar risicofactoren, behandeling en overlevingskansen.

Een niercrisis komt voor bij ongeveer 10 procent van de patiënten met systemische sclerose. Dat lijkt niet zo veel, maar tot in de jaren '70 overleed drie kwart van de patiënten die dit overkwam. In die tijd zijn de ACE-remmers op de markt gekomen. Dit zijn medicijnen die de bloeddruk verlagen, maar dat effect ook specifiek in de nier hebben. Ze verwijden de bloedvaten in de nier. Dat is levensreddend gebleken bij een sclerotische niercrisis: kenmerkend hiervoor is dat de kleine vaten die de nier van bloed voorzien sterk vernauwen, waardoor de nier te weinig bloed ontvangt met alle nadelige gevolgen van dien. ACE-remmers kunnen dit effect tegengaan, waardoor de sterfte aan een niercrisis tegenwoordig onder de 10 procent ligt.

De onderzoekers vonden ook een aantal factoren die het risico op het optreden van een niercrisis vergroten. Dat zijn onder andere een snelle verdikking van de huid, het gebruik van medicijnen als corticosteroïden en ciclosporine en bijkomende hartproblemen. Dat patiënten vaak niet meer overlijden aan een niercrisis, betekent niet dat het iets onbelangrijks is geworden. De nieren kunnen nog altijd volledig uitvallen, waarna dialyse nodig is. Of transplantatie, met het risico op een nieuwe niercrisis. Ook blijft het van groot belang een dergelijke aanval snel te behandelen, om de schade zo veel mogelijk voor te zijn. 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 03-03-2015
Bron: Seminars in Arthritis & Rheumatism | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier