Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Helft Duitsers op wachtlijst voor orgaan sterft voortijdig

Door Jeroen van Setten 

Statistisch gezien is het op dit moment in Duitsland fiftyfifty; de helft van de ongeveer 11.000 wachtenden op een donororgaan krijgt een nieuw leven. De andere helft krijgt niets en overlijdt. De situatie van mensen op de wachtlijst in Duitsland verslechterde sterk na de schandalen rond wachtlijstmanipulatie door artsen die hun eigen patiënten zieker wilden doen voorkomen dan ze waren. Herstel lijkt nog niet in zicht.

Elke dag overleven in de Bondsrepubliek vier mensen de wachttijd niet. Ook in de deelstaat Beieren is de situatie nijpend. Volgens de Deutsche Stiftung Organspende (DSO) waren daar vorig jaar 120 donoren die samen 400 organen doneerden. 'Dat is een klein beetje meer dan op het absolute dieptepunt van 2013, maar nog steeds veel te weinig als je weet dat in Beieren meer dan 2.400 ernstig zieke mensen wachten op een donororgaan,' zegt de DSO. Ter vergelijking: drie jaar geleden waren in Beieren meer dan 620 donororganen beschikbaar.

'Dit is een schokkende en tegelijkertijd alarmerende ontwikkeling,' zegt dr. Johann Nusser van de Passau Clinic. Het vertrouwen in de orgaandonatie heeft massaal te lijden gehad van de schandalen rond de manipulatie van de wachtlijsten in verschillende Duitse ziekenhuizen. Ook het recente geval van een slordig uitgevoerde hersendooddiagnostiek bij een vrouw in de Klinikum Bremerhaven maakt mensen enorm onzeker.

'Begrijpelijk, maar ongegrond,' stelt Nusser in de Heimatszeitung. 'Orgaandonatie heeft niets te maken met willekeur, maar verloopt volgens strikte regels.' Die laatste zijn inmiddels ook nog aangescherpt. 'Omdat veel dingen zich in de goede richting hebben ontwikkeld', concludeerde de voorzitter van het Deutsche Transplantationsgesellschaft, Björn Nashan, onlangs tijdens het jaarlijkse congres van de DSO. Manipulaties zijn nu strafbaar, er zijn scherpere controles en het verloop van orgaandonaties is nu volledig transparant.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-02-2015
Bron: Heimatzeitung.de | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie
  20-02-2015 14:04

  @M Voor nierpatiënten geldt altijd dat zij niet op de wachtlijst staan als ze in een te slechte conditie verkeren voor een transplantatie. Voor andere organen geldt dat in mindere mate, maar het ligt niet bepaald voor de hand organen te transplanteren wanneer de kans op overleving van patiënt en orgaan niet duidelijk groter is dan de kans op overleven zonder transplantatie.

 • M, Zwolle
  20-02-2015 13:36

  Deze mensen sterven door hun levensbedreigende aandoening. Dit artikel suggereert dat de wachtlijst
  verkort moet worden. Als hun lichaam al zo zwak is, wat zijn dan de cijfers hoeveel mensen transplantatie overleven in een (bijna) terminale fase?
Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

De afgelopen jaren is er een langzame toename te zien van mensen die hun keuze hebben laten registreren: van 5,8 miljoen in 2014 tot 6,9 miljoen begin dit jaar. Verhoudingsgewijs is er een lichte verschuiving te zien tussen mensen die wel of geen toestemming geven voor donatie: relatief meer mensen hebben in de genoemde periode laten vastleggen dat ze géén donor willen zijn, dan dat ze dat wel willen. In absolute zin zijn beide groepen gegroeid: begin 2020 waren er 130 duizend meer toestemmingen geregistreerd dan begin 2019. Dat de groep die vastlegt geen donor te willen zijn duidelijk groeit is waarschijnlijk het gevolg van het jarenlange debat over de nieuwe donorwet, en het ingaan van deze wet dit jaar. Mensen die geen donor willen zijn, zijn zich hierdoor meer bewust geworden van dat het ook belangrijk is om dat vast te leggen.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »

Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona »

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer. Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier