Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Helft Duitsers op wachtlijst voor orgaan sterft voortijdig

Door Jeroen van Setten 

Statistisch gezien is het op dit moment in Duitsland fiftyfifty; de helft van de ongeveer 11.000 wachtenden op een donororgaan krijgt een nieuw leven. De andere helft krijgt niets en overlijdt. De situatie van mensen op de wachtlijst in Duitsland verslechterde sterk na de schandalen rond wachtlijstmanipulatie door artsen die hun eigen patiënten zieker wilden doen voorkomen dan ze waren. Herstel lijkt nog niet in zicht.

Elke dag overleven in de Bondsrepubliek vier mensen de wachttijd niet. Ook in de deelstaat Beieren is de situatie nijpend. Volgens de Deutsche Stiftung Organspende (DSO) waren daar vorig jaar 120 donoren die samen 400 organen doneerden. 'Dat is een klein beetje meer dan op het absolute dieptepunt van 2013, maar nog steeds veel te weinig als je weet dat in Beieren meer dan 2.400 ernstig zieke mensen wachten op een donororgaan,' zegt de DSO. Ter vergelijking: drie jaar geleden waren in Beieren meer dan 620 donororganen beschikbaar.

'Dit is een schokkende en tegelijkertijd alarmerende ontwikkeling,' zegt dr. Johann Nusser van de Passau Clinic. Het vertrouwen in de orgaandonatie heeft massaal te lijden gehad van de schandalen rond de manipulatie van de wachtlijsten in verschillende Duitse ziekenhuizen. Ook het recente geval van een slordig uitgevoerde hersendooddiagnostiek bij een vrouw in de Klinikum Bremerhaven maakt mensen enorm onzeker.

'Begrijpelijk, maar ongegrond,' stelt Nusser in de Heimatszeitung. 'Orgaandonatie heeft niets te maken met willekeur, maar verloopt volgens strikte regels.' Die laatste zijn inmiddels ook nog aangescherpt. 'Omdat veel dingen zich in de goede richting hebben ontwikkeld', concludeerde de voorzitter van het Deutsche Transplantationsgesellschaft, Björn Nashan, onlangs tijdens het jaarlijkse congres van de DSO. Manipulaties zijn nu strafbaar, er zijn scherpere controles en het verloop van orgaandonaties is nu volledig transparant.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-02-2015
Bron: Heimatzeitung.de | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie
  20-02-2015 14:04

  @M Voor nierpatiënten geldt altijd dat zij niet op de wachtlijst staan als ze in een te slechte conditie verkeren voor een transplantatie. Voor andere organen geldt dat in mindere mate, maar het ligt niet bepaald voor de hand organen te transplanteren wanneer de kans op overleving van patiënt en orgaan niet duidelijk groter is dan de kans op overleven zonder transplantatie.

 • M, Zwolle
  20-02-2015 13:36

  Deze mensen sterven door hun levensbedreigende aandoening. Dit artikel suggereert dat de wachtlijst
  verkort moet worden. Als hun lichaam al zo zwak is, wat zijn dan de cijfers hoeveel mensen transplantatie overleven in een (bijna) terminale fase?
Oproep: Doneer 1 minuut

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'.

50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Een van de gezichten van de campagne is Bregje uit Zeewolde, zij is erfelijk belast met cystenieren en staat na een geslaagde levertransplantatie nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dit heeft grote impact op haar gezin: een dagje shoppen met haar dochter, of kijken bij de hockeywedstrijd van haar zoon lukt niet meer. Ze is inmiddels ook afgekeurd als verpleegkundige in de jeugdzorg. Ze hoopt mensen bewust te maken van wat het is om als jonge vrouw een nieuw orgaan nodig te hebben.

Ook Olaf en Bram uit Sleen spreken zich uit. Olaf is door de erfelijke nierziektes van zoon Bram (11) en dochter Pien (8) inmiddels fulltime mantelzorger. Pien heeft sinds kort een nieuwe nier, terwijl Bram nog op de wachtlijst staat en vier keer per week moet dialyseren.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier