Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Perfusie van donornieren nog in onderzoeksfase'

Door Jeroen van Setten en Merel Dercksen 

Dr. Stefan P. Berger

Het UMC Groningen neemt vandaag, als eerste ziekenhuis in Nederland, een speciale perfusiekamer in gebruik. Hierin kunnen organen voor transplantatie onder betere omstandigheden bewaard en soms zelfs verbeterd worden. Waar het om nieren gaat bevindt de techniek zich nog in de onderzoeksfase. Dat betekent ook dat niet meteen alle te transplanteren nieren 'op de pomp' gelegd zullen worden.

Traditioneel worden organen die getransplanteerd zullen worden, na uitname op ijs bewaard. Daar worden ze vaak niet beter van. De laatste jaren zijn er machines ontwikkeld die het mogelijk maken een orgaan met een geschikte vloeistof, met bijvoorbeeld voedingsstoffen en zuurstof, te doorspoelen. Deze perfusie maakt het ook mogelijk de organen op een hogere temperatuur dan rond het vriespunt te bewaren.

Techniek al lang in onderzoek
Het UMC Groningen is een van de ziekenhuizen waar onderzoek wordt gedaan naar deze perfusie. De techniek wordt er ook al langer toegepast. In de afgelopen maanden heeft het ziekenhuis gebouwd aan een speciale kamer waar vier perfusiemachines staan. Deze kamer wordt vandaag in gebruik genomen, waarmee de mogelijkheden en capaciteit zijn uitgebreid. Maar niet elke nier die in Groningen wordt uitgenomen zal meteen doorgespoeld worden in deze kamer.

Voor longen zijn voordelen helder
Dr. Stefan Berger, nefroloog en hoofd van het nier- en pancreastransplantatieprogramma in het UMCG: 'voor longen is het voordeel van perfusie heel duidelijk. Die kun je op deze manier echt verbeteren voor ze getransplanteerd worden. Bij nieren wordt de techniek alleen nog in studieverband toegepast. De resultaten tot nu toe zijn veelbelovend, maar een en ander is nog niet uitgekristalliseerd. Het is bijvoorbeeld nog niet helder wat de beste methode is: met of zonder zuurstof, koud of warm?'

Geen sprake van 'alle nieren op de pomp'
Van het verbeteren van nieren die eigenlijk ongeschikt zijn voor transplantatie, zoals bij longen wel zal gebeuren, is volgens Berger voorlopig geen sprake. 'We richten ons eerst op goedgekeurde nieren van donoren van wie het hart heeft stilgestaan, en op die van oudere donoren. De eerste groep levert ongeveer de helft van alle postmortale nieren die in Nederland getransplanteerd worden, en in 60 tot 70% van de gevallen komt de nier traag op gang. Dat zou je met perfusie kunnen verbeteren, waardoor getransplanteerde patiënten minder lang opgenomen hoeven te blijven. Voor nieren van oudere donoren geldt dat de uitkomsten van de transplantatie ook nog iets verbeteren door perfusie.'

Duur en ingewikkeld
Perfusie is duurder en logistiek ingewikkelder dan een nier op ijs bewaren. Alle nieren perfunderen zal daarom voorlopig niet gebeuren. Op het moment dat er voldoende bewijs voor de werking is om de nieren van de hierboven genoemde groepen donoren ook buiten studieverband met deze techniek te behandelen, zou het in Nederland kunnen gaan om 200 tot 300 nieren per jaar.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 13-02-2015 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie
  18-02-2015 17:13

  @Ekas. Ook na een hartstilstand kan tegenwoordig worden gedoneerd, zij het dat er dan erg weinig tijd is voor de uitname.

 • Louis Ekas, Franeker
  18-02-2015 16:23

  Berger schrijft dat ongeveer 50% van alle postmortale nieren die in Nederland worden getransplanteerd afkomstig is van donoren van wie het hart heeft stilgestaan. "Heeft stilgestaan" en weer is gaan kloppen, door reanimatie misschien? Ik verkeerde in de veronderstelling dat bij orgaandonatie van vitale (levende) organen het criterium hersendood wordt gehanteerd, waarbij de donor dus nog niet is overleden.
  Wellicht kan iemand mij dit verklaren.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier