Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Perfusie van donornieren nog in onderzoeksfase'

Door Jeroen van Setten en Merel Dercksen 

Dr. Stefan P. Berger

Het UMC Groningen neemt vandaag, als eerste ziekenhuis in Nederland, een speciale perfusiekamer in gebruik. Hierin kunnen organen voor transplantatie onder betere omstandigheden bewaard en soms zelfs verbeterd worden. Waar het om nieren gaat bevindt de techniek zich nog in de onderzoeksfase. Dat betekent ook dat niet meteen alle te transplanteren nieren 'op de pomp' gelegd zullen worden.

Traditioneel worden organen die getransplanteerd zullen worden, na uitname op ijs bewaard. Daar worden ze vaak niet beter van. De laatste jaren zijn er machines ontwikkeld die het mogelijk maken een orgaan met een geschikte vloeistof, met bijvoorbeeld voedingsstoffen en zuurstof, te doorspoelen. Deze perfusie maakt het ook mogelijk de organen op een hogere temperatuur dan rond het vriespunt te bewaren.

Techniek al lang in onderzoek
Het UMC Groningen is een van de ziekenhuizen waar onderzoek wordt gedaan naar deze perfusie. De techniek wordt er ook al langer toegepast. In de afgelopen maanden heeft het ziekenhuis gebouwd aan een speciale kamer waar vier perfusiemachines staan. Deze kamer wordt vandaag in gebruik genomen, waarmee de mogelijkheden en capaciteit zijn uitgebreid. Maar niet elke nier die in Groningen wordt uitgenomen zal meteen doorgespoeld worden in deze kamer.

Voor longen zijn voordelen helder
Dr. Stefan Berger, nefroloog en hoofd van het nier- en pancreastransplantatieprogramma in het UMCG: 'voor longen is het voordeel van perfusie heel duidelijk. Die kun je op deze manier echt verbeteren voor ze getransplanteerd worden. Bij nieren wordt de techniek alleen nog in studieverband toegepast. De resultaten tot nu toe zijn veelbelovend, maar een en ander is nog niet uitgekristalliseerd. Het is bijvoorbeeld nog niet helder wat de beste methode is: met of zonder zuurstof, koud of warm?'

Geen sprake van 'alle nieren op de pomp'
Van het verbeteren van nieren die eigenlijk ongeschikt zijn voor transplantatie, zoals bij longen wel zal gebeuren, is volgens Berger voorlopig geen sprake. 'We richten ons eerst op goedgekeurde nieren van donoren van wie het hart heeft stilgestaan, en op die van oudere donoren. De eerste groep levert ongeveer de helft van alle postmortale nieren die in Nederland getransplanteerd worden, en in 60 tot 70% van de gevallen komt de nier traag op gang. Dat zou je met perfusie kunnen verbeteren, waardoor getransplanteerde patiënten minder lang opgenomen hoeven te blijven. Voor nieren van oudere donoren geldt dat de uitkomsten van de transplantatie ook nog iets verbeteren door perfusie.'

Duur en ingewikkeld
Perfusie is duurder en logistiek ingewikkelder dan een nier op ijs bewaren. Alle nieren perfunderen zal daarom voorlopig niet gebeuren. Op het moment dat er voldoende bewijs voor de werking is om de nieren van de hierboven genoemde groepen donoren ook buiten studieverband met deze techniek te behandelen, zou het in Nederland kunnen gaan om 200 tot 300 nieren per jaar.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 13-02-2015 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie
  18-02-2015 17:13

  @Ekas. Ook na een hartstilstand kan tegenwoordig worden gedoneerd, zij het dat er dan erg weinig tijd is voor de uitname.

 • Louis Ekas, Franeker
  18-02-2015 16:23

  Berger schrijft dat ongeveer 50% van alle postmortale nieren die in Nederland worden getransplanteerd afkomstig is van donoren van wie het hart heeft stilgestaan. "Heeft stilgestaan" en weer is gaan kloppen, door reanimatie misschien? Ik verkeerde in de veronderstelling dat bij orgaandonatie van vitale (levende) organen het criterium hersendood wordt gehanteerd, waarbij de donor dus nog niet is overleden.
  Wellicht kan iemand mij dit verklaren.
Hiv-donornieren functioneren boven verwachting

Relatief veel Zuid-Afrikaanse Hiv-patiënten die een donornier hadden ontvangen van een overleden Hiv-patiënt waren vijf jaar na de transplantatie nog in leven, en ook hun donornier was niet afgestoten. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in Zuid-Afrika, waar men ongeveer tien jaar geleden begon met het transplanteren van nieren van Hiv-patiënten naar andere Hiv-patiënten.

Een infectie met het Hiv-virus, het Humaan immunodeficiëntievirus dat AIDS veroorzaakt, kan tegenwoordig vrij goed met medicijnen behandeld worden. De ziekte kan nog niet worden genezen. Zowel de ziekte zelf, als de medicijnen waarmee Hiv behandeld wordt, kunnen nierschade veroorzaken, waarvoor soms een transplantatie nodig is om de nierproblemen te behandelen.

Lees meer »

Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin »

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten.

Lees meer »

Leuvense test toont afstoting door antilichamen aan zonder biopt »

Onderzoekers uit Leuven en enkele andere Europese centra hebben een manier gevonden om afstoting van een getransplanteerde nier waarbij antistoffen een rol spelen, te herkennen zonder dat er een biopt genomen hoeft te worden. De methode is nog niet zo ver ontwikkeld dat die direct in de praktijk ingezet kan worden. Afstoting van een getransplanteerde nier kan op verschillende manieren plaatsvinden: langs een weg waarbij de T-cellen betrokken zijn (cellulaire afstoting), of door antilichamen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier