Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Perfusie van donornieren nog in onderzoeksfase'

Door Jeroen van Setten en Merel Dercksen 

Dr. Stefan P. Berger

Het UMC Groningen neemt vandaag, als eerste ziekenhuis in Nederland, een speciale perfusiekamer in gebruik. Hierin kunnen organen voor transplantatie onder betere omstandigheden bewaard en soms zelfs verbeterd worden. Waar het om nieren gaat bevindt de techniek zich nog in de onderzoeksfase. Dat betekent ook dat niet meteen alle te transplanteren nieren 'op de pomp' gelegd zullen worden.

Traditioneel worden organen die getransplanteerd zullen worden, na uitname op ijs bewaard. Daar worden ze vaak niet beter van. De laatste jaren zijn er machines ontwikkeld die het mogelijk maken een orgaan met een geschikte vloeistof, met bijvoorbeeld voedingsstoffen en zuurstof, te doorspoelen. Deze perfusie maakt het ook mogelijk de organen op een hogere temperatuur dan rond het vriespunt te bewaren.

Techniek al lang in onderzoek
Het UMC Groningen is een van de ziekenhuizen waar onderzoek wordt gedaan naar deze perfusie. De techniek wordt er ook al langer toegepast. In de afgelopen maanden heeft het ziekenhuis gebouwd aan een speciale kamer waar vier perfusiemachines staan. Deze kamer wordt vandaag in gebruik genomen, waarmee de mogelijkheden en capaciteit zijn uitgebreid. Maar niet elke nier die in Groningen wordt uitgenomen zal meteen doorgespoeld worden in deze kamer.

Voor longen zijn voordelen helder
Dr. Stefan Berger, nefroloog en hoofd van het nier- en pancreastransplantatieprogramma in het UMCG: 'voor longen is het voordeel van perfusie heel duidelijk. Die kun je op deze manier echt verbeteren voor ze getransplanteerd worden. Bij nieren wordt de techniek alleen nog in studieverband toegepast. De resultaten tot nu toe zijn veelbelovend, maar een en ander is nog niet uitgekristalliseerd. Het is bijvoorbeeld nog niet helder wat de beste methode is: met of zonder zuurstof, koud of warm?'

Geen sprake van 'alle nieren op de pomp'
Van het verbeteren van nieren die eigenlijk ongeschikt zijn voor transplantatie, zoals bij longen wel zal gebeuren, is volgens Berger voorlopig geen sprake. 'We richten ons eerst op goedgekeurde nieren van donoren van wie het hart heeft stilgestaan, en op die van oudere donoren. De eerste groep levert ongeveer de helft van alle postmortale nieren die in Nederland getransplanteerd worden, en in 60 tot 70% van de gevallen komt de nier traag op gang. Dat zou je met perfusie kunnen verbeteren, waardoor getransplanteerde patiënten minder lang opgenomen hoeven te blijven. Voor nieren van oudere donoren geldt dat de uitkomsten van de transplantatie ook nog iets verbeteren door perfusie.'

Duur en ingewikkeld
Perfusie is duurder en logistiek ingewikkelder dan een nier op ijs bewaren. Alle nieren perfunderen zal daarom voorlopig niet gebeuren. Op het moment dat er voldoende bewijs voor de werking is om de nieren van de hierboven genoemde groepen donoren ook buiten studieverband met deze techniek te behandelen, zou het in Nederland kunnen gaan om 200 tot 300 nieren per jaar.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 13-02-2015 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie
  18-02-2015 17:13

  @Ekas. Ook na een hartstilstand kan tegenwoordig worden gedoneerd, zij het dat er dan erg weinig tijd is voor de uitname.

 • Louis Ekas, Franeker
  18-02-2015 16:23

  Berger schrijft dat ongeveer 50% van alle postmortale nieren die in Nederland worden getransplanteerd afkomstig is van donoren van wie het hart heeft stilgestaan. "Heeft stilgestaan" en weer is gaan kloppen, door reanimatie misschien? Ik verkeerde in de veronderstelling dat bij orgaandonatie van vitale (levende) organen het criterium hersendood wordt gehanteerd, waarbij de donor dus nog niet is overleden.
  Wellicht kan iemand mij dit verklaren.
Doorzichtige organen als tussenstap naar printen

Onderzoekers in München zijn erin geslaagd organen doorzichtig te maken met behulp van een oplosmiddel. Doordat dit oplosmiddel de cellen wel laat zitten, kunnen ze vervolgens het orgaan op celniveau in beeld brengen. Dit beeld gebruiken ze om nieuwe organen te printen. De onderzoekers beginnen met een pancreas en hopen over vijf tot zes jaar nieren te kunnen printen op basis van deze techniek.

Het LUMC werkt met een oplosmiddel dat alle cellen van een orgaan weg wast, waarna alleen de collageenstructuur, het 'skelet', overblijft. Andere centra proberen organen te maken op basis van CT- en MRI scans. In München hebben ze nog een andere benadering. Ze hebben een oplosmiddel ontwikkeld dat een orgaan doorzichtig maakt, terwijl de cellen blijven zitten. Dit doorzichtige orgaan kunnen ze vervolgens scannen met lasertechniek, die zo nauwkeurig is dat ze elke cel kunnen zien zitten.

Op basis van het beeld dat deze microscopische scantechniek produceert, willen de onderzoekers eerst de structuur van het orgaan printen en het vervolgens injecteren met stamcellen. Ze hopen op deze manier eerst een werkende pancreas te maken en over vijf of zes jaar een nier. Als alles gaat zoals gepland zouden klinische studies met de geprinte organen een aantal jaar daarna kunnen starten.

Lees meer »

Medicijnen tegen afstoting stuk goedkoper na verlopen patent »

Nadat er generieke versies van de geneesmiddelen tacrolimus en mycofenolzuur op de Amerikaanse markt waren toegelaten, gingen de kosten die zowel patiënten als verzekeringsmaatschappijen voor deze medicijnen moesten maken, een stuk omlaag. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Michigan.

Lees meer »

Kruisproef voor terugkeer FSGS na transplantatie »

Hoe kun je als onderzoeker een nieuw jaar beter beginnen dan met de wetenschap dat een subsidieaanvraag die je hebt ingediend, gehonoreerd is en dat je dus serieuze stappen in je werk kunt zetten? Dr. Rutger Maas, nefroloog in het Radboudumc in Nijmegen, kan zijn eerdere onderzoeken naar nefrotisch syndroom vanuit een vernieuwende invalshoek voortzetten. Maas is gespecialiseerd in ziekten van de glomeruli, de feitelijke nierfilters.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier