Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Tweede Kamer debatteert over orgaandonatie

Wanneer: donderdag 12-03-2015

Op 12 maart vergadert de Tweede-Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport verder over orgaandonatie.

Er staan verschillende deelonderwerpen op de agenda, die allemaal iets met donatie te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan voorrang voor levende donoren wanneer ze zelf een nier nodig hebben, de positie van homoseksuelen en de vergoeding bij levende donatie.

Als vijfde en laatste punt is het vervolg van het Masterplan Orgaandonatie aan de beurt. Hierover stuurde minister Schippers op de laatste dag voor het kerstreces een brief.

De vergadering is openbaar toegankelijk en live te volgen via videostream.

Commissievergadering VWS: donderdag 12 maart 2015, 10:00 - 13:00 uur

Locatie: Thorbeckezaal, Tweede Kamer, Den Haag

sterren Gepubliceerd: woensdag 11-02-2015
Bron: Tweede Kamer | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jan Mucha, Heerlen
    05-03-2015 09:30

    Nierdialysepatiënten van Nederland verenigt U om op donderdag 12 maart a.s. aanwezig te zijn bij het debat in de
    Tweede Kamer over orgaandonatie van 10 uur tot 13 uur in Den Haag.
    Welke organisatie heeft er al iets georganiseerd!
Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt. Tijdens de eerste ochtend van het jaarlijkse Bootcongres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging, kregen de deelnemers een toelichting op de veranderingen en op de drempels en uitdagingen die met de nieuwe wet samenhangen.

Op de achtergrond wordt een nieuwe ICT-systeem gebouwd, dat volgens Lili Guo van het ministerie van VWS op schema ligt. Vanaf 1 juli krijgt iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, die nog niets heeft laten vastleggen over al dan niet donor willen zijn, een brief met het verzoek iets te registreren. Wie daar niet op reageert, krijgt een tweede brief met hetzelfde verzoek. Inwoners die niets laten vastleggen, worden geregistreerd als iemand die geen bezwaar heeft tegen donatie. Ook daarover krijgt de betrokkene weer een brief.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier