Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Rood vlees eten is slecht voor je nieren'

Door Merel Dercksen 

Onderzoekers van de Cleveland Clinic hebben een verband gelegd tussen trimethylamine N-oxide (TMAO) en nierproblemen. TMAO onstaat als product van de vertering van stoffen die in sommige dierlijke producten zitten. De stof is eerder al in verband gebracht met hartziekten.

TMAO ontstaat wanneer mensen choline of L-carnitine verteren. Deze stoffen zijn te vinden in bijvoorbeeld rood vlees, en choline zit ook in eidooiers. Bij mensen met chronische nierschade wordt vaak een verhoogde hoeveelheid TMAO in het bloed gezien. De Amerikaanse onderzoekers vroegen zich af of de hoogte van die spiegel enige voorspellende waarde heeft als het gaat om achteruitgang van de nierfunctie. En ook of TMAO zelf een oorzaak kan zijn van verslechterende nieren.

Als eerste hebben ze de hoeveelheid TMAO bepaald in het bloed van nuchtere mensen met een verminderde, maar stabiele nierfunctie. Deze blijkt gemiddeld aanzienlijk hoger te liggen dan bij gezonde controlepersonen. Toen de onderzoekers de relatie onderzochten tussen de hoogte van de TMAO spiegel en de sterfte in een periode van vijf jaar, zagen ze dat nierpatiŽnten met een hoge spiegel bijna twee keer zo veel risico hebben binnen die vijf jaar te overlijden als nierpatiŽnten met een lage spiegel. Dat was na correctie voor andere factoren die gepaard gaan met een hoger overlijdensrisico. Het verschil tussen patiŽnten met een matig en een ernstig verminderde nierfunctie is hier bijvoorbeeld uitgefilterd.

Ook mensen die zonder nierziekte toch een verhoogde TMAO spiegel hebben lopen een verhoogd risico op een mindere nierfunctie. Eerder is al aangetoond dat een verhoogde spiegel betekent dat het risico op een hartaanval groter is. TMAO zou daarmee een nieuwe schakel kunnen zijn in de verklaring voor het verhoogde risico op hartproblemen dat nierpatiŽnten lopen.

Nadat de onderzoekers geconstateerd hadden dat TMAO bij nierpatiŽnten verhoogd is, en dat dat betekent dat de levensverwachting minder is, hebben ze nog dierproeven gedaan. Hieruit blijkt dat een dieet dat rijk is aan de stoffen die leiden tot een verhoogde TMAO spiegel, de nierfunctie direct doet verslechteren. Ook leidt het tot atherosclerose.

Zo ontstaat een vicieuze cirkel: bij meer TMAO verslechtert de nierfunctie, waardoor de nieren minder goed in staat zijn TMAO uit te scheiden. Hierdoor stijgt de spiegel in het bloed nog verder.

Hoewel het aantal nog niet zo groot is, verschijnen er steeds meer studies die suggereren dat (rood) vlees, zeker in grote hoeveelheden, schadelijk is voor de nieren. Ook dit onderzoek past in dat rijtje. Naast een mogelijk preventieve werking van aangepaste voeding, zien de onderzoekers uit Cleveland ook mogelijkheden op het gebied van ingrijpen in de vorming van TMAO, al dan niet met medicijnen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 29-04-2015
Bron: Circulation Research | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, ÷verum -Zweden
    04-05-2015 09:39

    Ik heb tevens jicht en het klassieke jicht-dieet gaat er onder andere vanuit dat je in de praktijk ervaart wat slecht voor je is.
    Al vele jaren beperk ik rood vlees, omdat ik daar minder goed op reageer. En nu geeft de wetenschap onderbouwing voor mijn lichamelijke jicht reactie.
    Ik vind dat heel frappant. Ik heb altijd gedacht dat het heel persoonlijk was.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier