Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan internist-nefroloog Yvo Sijpkens

Door Redactie NierNieuws 

Yvo Sijpkens (1960) werkt sinds 2008 bij
Bronovo in Den Haag als internist-nefroloog,
studeerde in Leiden, promoveerde in 2003
op chronische afstoting na niertransplantatie
en was tot 2008 staflid aan de afdeling
Nierziekten van het LUMC.

Waarom is nefrologie zo’n mooi vak
Het vak, inclusief nierziekten, hypertensie en elektrolytstoornissen, laat zich heel goed snappen vanuit de beschikbare kennis over (patho)fysiologie. Je hebt als nefroloog te maken met zowel jonge als oudere patiënten waarmee je als dokter een goede band kan opbouwen zonder een al te zware emotionele lading. Zowel voor patiënt als dokter is de goed haalbare preventie van nierfunctieverlies en hart- en vaatziekten met behoud van kwaliteit van leven heel bevredigend.

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Het multifactorieel op maat snijden van de behandeling aan patiënten met hypertensie en chronische nierschade en het klinisch onderwijs geven aan onze arts-assistenten en co-assistenten maakt me gelukkig. Het minst gelukkig word ik van defensieve geneeskunde met de bijkomende onnodige en kostbare diagnostiek en het laten liggen van kansen om ziektelast te voorkomen.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
De ziekte en het voortijdig overlijden van Leen Paul, afdelingshoofd Nierziekten LUMC en mijn promotor, ten gevolge van de volledig onbegrepen aandoening multisysteematrofie.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en het minst trots
Veel mooie dingen na flink doorzetten. Blokboek Nefrologie en Urologie in Leiden, Proefschrift Chronische Afstoting, boek Chronische Nierschade samen met Marc Groeneveld en Stefan Berger, het opzetten van de hypertensiepoli in Bronovo en de educatieve twitterlijnen @ysijp en @bronovoiga. Het minst trots ben ik op het feit dat de sectie mijn herregistratie nefrologie afwees, ondanks de zeer uitgebreide nefrologische werkzaamheden in een ziekenhuis zonder dialyseafdeling.

Waar zou meer onderzoek naar gedaan moeten worden
Verouderingsprocessen in het algemeen en van hersenen, hart, nieren en vaatstelsel in het bijzonder. 

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste doen
Veel meer aandacht geven aan preventie door middel van uitgebreide patiënt- en publiekseducatie. Veel meer inzetten op een goede samenwerking tussen eerste en tweede lijn met juist een aanmoediging voor een vroege kortdurende consultatie bij een specialist.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Ik woon en sport sinds drie jaar pas gelukkig in Den Haag en verwacht over 10 jaar nog steeds met veel voldoening in het dan volledig geïntegreerde topklinische fusieziekenhuis Bronovo MCH te werken


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: vrijdag 06-02-2015 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier