Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan apotheker Peter Barla

Door Redactie NierNieuws 

Peter Barla (1977) Werkt sinds 2008 in de
Singel Apotheek in Assen. Hij studeerde
farmacie in Groningen en rondde in 2003 de
apothekersopleiding af. Aansluitend werkte hij
in een Apotheek in Sappemeer. Daarnaast was 
Barla 12 jaar actief als professioneel volley-
baller, waarvan 1 jaar in Frankrijk.

Waarom is uw werk zo’n mooi vak
Als apotheker spitst mijn werk zich niet alleen toe op de nefrologie, maar nierfuncties spelen een redelijk grote rol in mijn dagelijkse praktijk. Tegenwoordig beschikken we vaak over de nierfuncties van onze cliënten (als dat relevant is) doordat we die digitaal kunnen inzien via een koppeling met de behandelend huisarts. Zo doen wij voorstellen aan de arts ten aanzien van geneesmiddeldosering of geneesmiddelkeuze als de nierfunctie daar om vraagt. Het fijne aan mijn vak is dat het breed en toch ook inhoudelijk is. Ik ben zorgverlener in de eerstelijn (wat al breed is), manager, manusje van alles en doe daarnaast nog tal van dingen.

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Het mooist is als je echt van toegevoegde waarde hebt kunnen zijn in de behandeling van een cliënt. Het meest vervelend zijn tegenwoordig alle nieuwe voorwaarden en regeltjes die ons opgelegd worden vanuit de zorgverzekeraars. Zogenaamd om de kwaliteit te verbeteren, maar eigenlijk om kosten te besparen op vaak onpraktische wijze. Marktwerking in de zorg noemen ze dat dan.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Toch wel het overlijden van een cliënt met wie ik veel contact had en bij wiens behandeling ik nauw betrokken was. Zijn overlijden op dat moment was wellicht onvermijdelijk, maar toch bleef ik me afvragen: wat als de medicinale behandeling toch anders was ingezet.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en het minst trots
Niet specifiek één prestatie, maar wel is het belangrijk met een zekere trots te werken. Dat wil zeggen dat ik probeer zo integer en juist mogelijk te handelen. Dat klinkt vanzelfsprekend maar het kan voorkomen dat door regels van verzekeraars en overheid je als apotheker in een bepaalde positie ten opzichte van de cliënt wordt gemanoeuvreerd. Wat abstract wellicht, maar als zorgprofessional moet je in de spiegel durven blijven kijken. En het minst op het feit dat ik me soms een veredelde secretaresse van een zorgverzekeraar voel in plaats van een onafhankelijke zorgprofessional.

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Geneesmiddeldoseringen op maat, bijvoorbeeld met behulp van in kaart brengen van de genetische opbouw van iemands lever. Farmacogenetica heet dat. Nu zijn doseringen vaak toch standaarddoseringen. Hooguit aangepast aan bv. een nierfunctie, geslacht, of leeftijd.  Maar een gemiddeld persoon bestaat niet. Op deze wijze zou veel geld kunnen worden bespaard. Minder verspilling, minder bijwerkingen, minder ziekenhuisopnames als gevolg van geneesmiddelgebruik, etc. Minder onderzoek weet ik niet. Maar er mag best minder geld ingezet worden voor de reclamecampagnes van zorgverzekeraars, hoe fraai vormgegeven soms ook. Het betreft toch geld van de premiebetaler.

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste doen
Ik zou de marktwerking in de zorg terugdraaien, op zijn minst aan banden leggen. De collectiviteit wordt steeds geringer op deze manier, terwijl de zwakken de meeste zorg nodig hebben. Ook een advies overigens dat onze vorige ombudsman (Brenninkmeijer) gaf bij zijn afscheid. Verstandige man.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Minister van volksgezondheid, haha. Nee, dat misschien niet, maar een beleidsfunctie in de zorg, eventueel zelfs bij een zorgverzekeraar, lijkt me best wel wat. Want natuurlijk staan de zorgverzekeraars ook wel voor complexe en uitdagende vraagstukken.


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: dinsdag 03-02-2015 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier