Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe kans voor niertransplantaties in Nepal

Door Merel Dercksen 

Foto: Tribhuvan University Teaching Hospital

Tribhuvan University Hospital

NierpatiŽnten in Nepal kunnen vanaf deze maand weer in hun eigen land getransplanteerd worden. Met hulp van een Australische chirurg is voor de tweede keer in de geschiedenis van het land een transplantatieprogramma opgezet.

Vorige week werden drie succesvolle transplantaties met nieren van levende donoren uitgevoerd in het universitair ziekenhuis Tribhuvan in Kathmandu. Artsen van het ziekenhuis, dat nog maar net toestemming van de nationale Transplantatie CoŲrdinatiecommissie heeft dit soort operaties uit te voeren, werden daarbij bijgestaan door een chirurg uit Melbourne. Die zal nog bij zeven transplantaties betrokken zijn.

Eerder had het Bir ziekenhuis, ook in Kathmandu, als enige toestemming om te transplanteren. Maar nadat de eerste patiŽnt die daar een nier ontving het orgaan afstootte, is er nooit meer een transplantatie uitgevoerd. Dat betekende dat patiŽnten naar India moesten uitwijken.

De transplantaties in Nepal zijn volgens de directeur van het ziekenhuis niet alleen dichter bij huis voor de patiŽnten, maar ook veel goedkoper dan in het buitenland. Het hoofd van de nefrologieafdeling, dr. Divya Singh, heeft gepland twee transplantaties per week te gaan uitvoeren. Voor de financiering daarvan, en van de nazorg, lopen nog onderhandelingen met het ministerie van Volksgezondheid.

sterren Gepubliceerd: maandag 18-08-2008
Bron: Kantipur | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier