Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kennis cruciaal voor keuze juiste dialysevorm

Door Godelieve Gros 

Amerikaanse onderzoekers hebben de besluitvorming geanalyseerd van patiënten die een nierfunctievervangende therapie moeten kiezen. Op basis van de verkregen gegevens worden tools ontwikkeld die de nierpatiënt zullen ondersteunen bij de keuze voor een behandeling.

Patiënten beslissen vaak te laat
Patiënten die te horen hebben gekregen aan een chronische nierziekte te lijden, staan voor een zware beslissing die veel impact op hun leven heeft. Om uiteenlopende redenen stellen zij het beslissingsmoment vaak te lang uit. Beter inzicht in dit ingrijpende proces moet artsen in staat stellen adequatere ondersteuning te bieden. De patiënt kan dan in alle rust een goed doordachte keuze maken en hoeft niet op het allerlaatst een knoop door te hakken. Met een langere voorbereidingstijd zouden patiënten mogelijk vaker voor thuisdialyse kiezen.

De onderzoekers ‘leenden’ hiervoor een gedragsveranderingsmodel dat gebruikt wordt bij de ondersteuning van mensen die willen stoppen met roken. Ze bekeken hoe ver de patiënten waren met het maken van een keuze in de zogenaamde contemplatie-, preparatie- en actiefase. In de contemplatiefase weet de patiënt dat hij een keuze moet gaan maken, maar hij heeft daarvoor nog de tijd. In de preparatiefase moet deze keuze binnen 30 dagen gemaakt zijn. In de actiefase wordt tot behandeling overgegaan.

Kennis over de behandelingen cruciaal
Voor het onderzoek zijn zestien dialysepatiënten geïnterviewd over het verloop van hun besluitvorming. Op basis van deze gegevens zijn vragenlijsten gemaakt die door 55 patiënten zijn ingevuld. Een kleine meerderheid van deze patiënten bevond zich in de (pre)contemplatiefase, de rest in preparatiefase. 62% van de ondervraagden had al een keuze voor een bepaalde behandeling gemaakt. Patiënten die al in de preparatiefase waren hadden meer informatie van hun arts gekregen en waren beter op de hoogte van de verschillende behandelingsmogelijkheden. Kennis over de dialysebehandeling bleek cruciaal in het besluitvormingsproces.

In november van het afgelopen jaar publiceerde de Nierstichting op haar website een artikel over keuze-instrumenten voor nierpatiënten. Het CBO onderzocht voor de Nierstichting welke bestaande keuze-instrumenten geschikt zijn om in Nederland voor nierpatiënten te implementeren. Zowel professionals als patiënten geven aan behoefte te hebben aan verbetering van het besluitvormingsproces door middel van bepaalde keuze-instrumenten. Drie van de dertien onderzochte instrumenten lijken geschikt te zijn voor een goede besluitvorming van chronische nierpatiënten.

Of de tools daadwerkelijk effectief zijn, kan nog niet worden vastgesteld omdat er nog te weinig ervaring mee is. De Nierstichting gaat samen met de Nierpatiëntenvereniging Nederland, professionals en patiënten verder onderzoeken hoe een keuze-instrument in Nederland gebruikt kan worden.

sterren Gepubliceerd: woensdag 04-02-2015
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier