Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Jichtmedicijn vertraagt achteruitgang nieren langdurig

Door Merel Dercksen 

Het lijkt erop dat het gangbare jichtmedicijn allopurinol ook op langere termijn de nieren beschermt. Een al verminderde nierfunctie gaat met dit medicijn minder hard achteruit dan zonder. Dat blijkt uit een Spaanse vervolgstudie op een onderzoek dat vijf jaar geleden gepubliceerd werd.

Onderzoekers van het Gregorio MaraŮůn ziekenhuis in Madrid vroegen zich af of verlaging van de hoeveelheid urinezuur in het bloed bij mensen met een verminderde nierfunctie ervoor zorgt dat de nierfunctie minder snel achteruit gaat. Uit hun studie onder 113 patiŽnten, die twee jaar duurde, bleek dat dat inderdaad het geval was. Na afloop van de studie hebben ze 107 van de deelnemers nog vijf jaar langer gevolgd.

In principe kregen de deelnemers dezelfde behandeling als in de jaren ervoor: een deel kreeg een standaardbehandeling, een ander deel kreeg daarnaast allopurinol. In de vervolgperiode stopte wel een aantal patiŽnten met het medicijn, en begon een aantal anderen er juist mee.

Tijdens deze periode trad bij zeven behandelde patiŽnten een ernstige verslechtering van de nierfunctie op, en kregen er negen hartproblemen. In de controlegroep, die geen jichtmedicijn gebruikte, gebeurde dat bij 18 respectievelijk acht patiŽnten. Samen met de resultaten uit de eerste twee jaar van het oorspronkelijke onderzoek, concluderen de onderzoekers dat langdurig gebruik van allopurinol de verergering van nierproblemen lijkt te vertragen, en het risico op hart- en vaataandoeningen lijkt te verminderen.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-01-2015
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling.

Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten. Om het tot LBCT te schoppen moet een studie daarnaast ook tot resultaten geleid hebben die volgens de beoordelende wetenschappelijke commissie bijzonder genoeg zijn om uitgelicht te worden. Vanuit Cambridge zijn twee studies naar ANCA-vasculitis ingestuurd die hiervoor zijn geselecteerd. ANCA-vasculitis is een auto-immuun ontstekingsziekte van de kleine bloedvaten, waarbij het lichaam specifieke antistoffen vormt. Omdat kleine bloedvaten overal in het lichaam voorkomen, kan de ziekte zich op verschillende plekken manifesteren, maar de nieren zijn relatief vaak aangedaan.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier