Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Jichtmedicijn vertraagt achteruitgang nieren langdurig

Door Merel Dercksen 

Het lijkt erop dat het gangbare jichtmedicijn allopurinol ook op langere termijn de nieren beschermt. Een al verminderde nierfunctie gaat met dit medicijn minder hard achteruit dan zonder. Dat blijkt uit een Spaanse vervolgstudie op een onderzoek dat vijf jaar geleden gepubliceerd werd.

Onderzoekers van het Gregorio MaraŮůn ziekenhuis in Madrid vroegen zich af of verlaging van de hoeveelheid urinezuur in het bloed bij mensen met een verminderde nierfunctie ervoor zorgt dat de nierfunctie minder snel achteruit gaat. Uit hun studie onder 113 patiŽnten, die twee jaar duurde, bleek dat dat inderdaad het geval was. Na afloop van de studie hebben ze 107 van de deelnemers nog vijf jaar langer gevolgd.

In principe kregen de deelnemers dezelfde behandeling als in de jaren ervoor: een deel kreeg een standaardbehandeling, een ander deel kreeg daarnaast allopurinol. In de vervolgperiode stopte wel een aantal patiŽnten met het medicijn, en begon een aantal anderen er juist mee.

Tijdens deze periode trad bij zeven behandelde patiŽnten een ernstige verslechtering van de nierfunctie op, en kregen er negen hartproblemen. In de controlegroep, die geen jichtmedicijn gebruikte, gebeurde dat bij 18 respectievelijk acht patiŽnten. Samen met de resultaten uit de eerste twee jaar van het oorspronkelijke onderzoek, concluderen de onderzoekers dat langdurig gebruik van allopurinol de verergering van nierproblemen lijkt te vertragen, en het risico op hart- en vaataandoeningen lijkt te verminderen.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-01-2015
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Schommeling medicijnspiegel beÔnvloedt afweercellen na transplantatie »

Patiënten hebben zelf aardig wat invloed op een goede afloop na een niertransplantatie door hun medicijnen elke dag trouw in de dezelfde dosis en op hetzelfde tijdstip in te nemen. Als ze dat niet doen, dan kunnen schommelingen in de bloedwaardes van de afweeronderdrukkende medicijnen ertoe leiden dat de nieuwe nier minder goed werkt en in het ergste geval wordt afgestoten. Maar ook patiënten die hun medicijnen wel altijd netjes op tijd innemen kunnen schommelende bloedwaardes hebben.

Lees meer »

Oplossing voor BK-virus in getransplanteerd orgaan kan op mensen getest gaan worden »

Het bedrijf Hybridize Pharma, door de oprichters in het gesprek ingekort to Hybridize, is een farmaceutische spin-off van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die in september van 2019 is gestart. De missie van Hybridize is het ontwikkelen van innovatieve op RNA (= eiwit) gebaseerde therapieën die specifiek gericht zijn op virussen die worden gereactiveerd bij personen met een verzwakt immuunsysteem.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier