Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Jichtmedicijn vertraagt achteruitgang nieren langdurig

Door Merel Dercksen 

Het lijkt erop dat het gangbare jichtmedicijn allopurinol ook op langere termijn de nieren beschermt. Een al verminderde nierfunctie gaat met dit medicijn minder hard achteruit dan zonder. Dat blijkt uit een Spaanse vervolgstudie op een onderzoek dat vijf jaar geleden gepubliceerd werd.

Onderzoekers van het Gregorio MaraŮůn ziekenhuis in Madrid vroegen zich af of verlaging van de hoeveelheid urinezuur in het bloed bij mensen met een verminderde nierfunctie ervoor zorgt dat de nierfunctie minder snel achteruit gaat. Uit hun studie onder 113 patiŽnten, die twee jaar duurde, bleek dat dat inderdaad het geval was. Na afloop van de studie hebben ze 107 van de deelnemers nog vijf jaar langer gevolgd.

In principe kregen de deelnemers dezelfde behandeling als in de jaren ervoor: een deel kreeg een standaardbehandeling, een ander deel kreeg daarnaast allopurinol. In de vervolgperiode stopte wel een aantal patiŽnten met het medicijn, en begon een aantal anderen er juist mee.

Tijdens deze periode trad bij zeven behandelde patiŽnten een ernstige verslechtering van de nierfunctie op, en kregen er negen hartproblemen. In de controlegroep, die geen jichtmedicijn gebruikte, gebeurde dat bij 18 respectievelijk acht patiŽnten. Samen met de resultaten uit de eerste twee jaar van het oorspronkelijke onderzoek, concluderen de onderzoekers dat langdurig gebruik van allopurinol de verergering van nierproblemen lijkt te vertragen, en het risico op hart- en vaataandoeningen lijkt te verminderen.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-01-2015
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Presentatie tweede boek Brenda de Coninck

Op 3 september 2020 is het zo ver: de feestelijke presentatie van Ik zou het zo weer doen, het tweede boek van Brenda de Coninck uitgegeven door NierNieuws. Brenda zal het eerste exemplaar overhandigen aan dr. Meindert Crop, nefroloog in het UMCG, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de totstandkoming van dit boek.

Het boek is vanaf half september gratis beschikbaar voor nierpatiënten en donoren die het pretransplantatietraject doorlopen. Zij kunnen het gratis verkrijgen via de pretransplantatiepoli in de universitaire ziekenhuizen in Nederland.

De uitreiking zal live gestramd worden via het YouTube-kanaal van NierNieuws en via onze Facebookpagina. De overhandiging start om 17.00 uur. TIP: Ziet u de live video niet direct op YouTube? Zoek daar dan op 'NierNieuws boekpresentatie Brenda'.

NB: vanwege oponthoud in het verkeer starten we iets later met de livestream

Brieven orgaandonatie worden verzonden »

Per vandaag start de grote brievenverzendcampagne voor de nieuwe donorwet. Een kleine zeven miljoen volwassenen zullen in de komende tien maanden ten minste een brief ontvangen met het verzoek hun keuze vast te leggen in het donorregister. Sinds 1 juli is de nieuwe donorwet van kracht. Destijds minister Van Rijn zag geen reden om de ingangsdatum aan te passen vanwege de covid-19-epidemie.

Lees meer »

Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie. Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier