Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Veranderende ideeŽn rond levende nierdonatie en transplantatie

Wanneer: dinsdag 23-06-2015

De afgelopen jaren heeft er een verandering plaatsgevonden in acceptatie van (levende) nierdonoren. Tegenwoordig komen steeds meer mensen die aan zogenaamde 'extended criteria' voldoen, ook in aanmerking om te doneren. Jeff Lafranca promoveert op onderzoek naar deze donoren.

Onderdeel van zijn proefschrift is een onderzoek naar de huidige opvattingen over donoren die bijvoorbeeld ouder zijn, hoge bloeddruk hebben of te zwaar zijn. Hoewel er wereldwijd geen consensus over deze donoren is, concludeert Lafranca dat ze in principe wel in aanmerking komen om te doneren. Hij pleit voor een uniforme richtlijn voor het beoordelen van extended criteria-donoren. Ook rondom de voorlichting van levende donoren, en het verkrijgen van informed consent, constateert Lafranca behoefte aan een richtlijn.

Een aantal (vermeende) contraindicaties heeft Lafranca nader bestudeerd. Een daarvan is een hoge BMI. Een hoge BMI blijkt geen absolute contraindicatie als het gaat om bij leven doneren. Van groter belang voor de uitkomsten van de donatie, is de vetverdeling. Voor ontvangers van een nier geldt iets vergelijkbaars: hoewel een BMI hoger dan 30 minder goede resultaten oplevert dan een lagere BMI, hebben ook deze zwaardere patiënten baat bij transplantatie.

Wat betreft nieren met bijvoorbeeld meerdere slagaders ziet Lafranca dat de operatie weliswaar langer duurt, maar dat de uitkomsten van de transplantatie even goed zijn als bij nieren met een normale anatomie. Ook het doneren van een nier met stenen blijkt veilig.

Promotie Jeff A. Lafranca: dinsdag 23 juni 2015, 13:30 uur
Titel proefschrift: Shifting paradigms in live kidney donation and transplantation

Promotor: prof.dr. J.N.M. IJzermans
Co-promotor: dr. F.J.M.F. Dor

Locatie: Prof. Andries Queridozaal, Dr. Molewaterplein 50, Rotterdam

sterren Gepubliceerd: maandag 01-06-2015 | Nog geen reacties
Thuis prikken voor medicijnspiegel

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen. En als je toch naar de poli moet komen, kan het dan voor de artsen en voor de patiënten efficiënter? Op 24 februari zal hij zijn proefschrift hierover verdedigen.

'Uit zo'n dried blood spot, ik gebruik bewust de Engelse term want dat doet iedereen, kunnen we creatinine en de vijf meest gebruikte immunosuppressiva meten', legt Veenhof uit. Een patiënt kan zelf thuis bloed prikken en een enkel druppeltje opsturen naar het lab waar het geanalyseerd wordt. De vraag is echter of dit net zo goed en betrouwbaar is als de gewone methode, de buisjes bloed die al twintig jaar worden geprikt en geanalyseerd?

Om antwoord op die vraag te vinden heeft Veenhof transplantatiepatiënten op de prikpoli gevraagd om op hetzelfde tijdstip, tijdens de afname van het buisje bloed, ook een dried blood spot te prikken. Wat bleek? De labwaardes uit een buisje bloed en uit de dried blood spots die op hetzelfde tijdstip geprikt waren, kwamen goed overeen.

Lees meer »

Nier kan na acute schade soms toch getransplanteerd worden »

Veel donornieren van overleden donoren worden meteen afgeschreven omdat de donor acuut nierfalen (Acute Kidney Injury - AKI) had. Recent Amerikaans onderzoek suggereert echter dat een aantal van deze afgeschreven donornieren nog goed getransplanteerd hadden kunnen worden. In Amerika staan ongeveer 95.000 mensen op de wachtlijst voor een donornier. Per jaar vallen ongeveer 9.000 wachtenden af, omdat zij overlijden, of te veel achteruit gaan om nog een nier te ontvangen.

Lees meer »

Schommeling medicijnspiegel beÔnvloedt afweercellen na transplantatie »

Patiënten hebben zelf aardig wat invloed op een goede afloop na een niertransplantatie door hun medicijnen elke dag trouw in de dezelfde dosis en op hetzelfde tijdstip in te nemen. Als ze dat niet doen, dan kunnen schommelingen in de bloedwaardes van de afweeronderdrukkende medicijnen ertoe leiden dat de nieuwe nier minder goed werkt en in het ergste geval wordt afgestoten. Maar ook patiënten die hun medicijnen wel altijd netjes op tijd innemen kunnen schommelende bloedwaardes hebben.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier