Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Veranderende ideeŽn rond levende nierdonatie en transplantatie

Wanneer: dinsdag 23-06-2015

De afgelopen jaren heeft er een verandering plaatsgevonden in acceptatie van (levende) nierdonoren. Tegenwoordig komen steeds meer mensen die aan zogenaamde 'extended criteria' voldoen, ook in aanmerking om te doneren. Jeff Lafranca promoveert op onderzoek naar deze donoren.

Onderdeel van zijn proefschrift is een onderzoek naar de huidige opvattingen over donoren die bijvoorbeeld ouder zijn, hoge bloeddruk hebben of te zwaar zijn. Hoewel er wereldwijd geen consensus over deze donoren is, concludeert Lafranca dat ze in principe wel in aanmerking komen om te doneren. Hij pleit voor een uniforme richtlijn voor het beoordelen van extended criteria-donoren. Ook rondom de voorlichting van levende donoren, en het verkrijgen van informed consent, constateert Lafranca behoefte aan een richtlijn.

Een aantal (vermeende) contraindicaties heeft Lafranca nader bestudeerd. Een daarvan is een hoge BMI. Een hoge BMI blijkt geen absolute contraindicatie als het gaat om bij leven doneren. Van groter belang voor de uitkomsten van de donatie, is de vetverdeling. Voor ontvangers van een nier geldt iets vergelijkbaars: hoewel een BMI hoger dan 30 minder goede resultaten oplevert dan een lagere BMI, hebben ook deze zwaardere patiënten baat bij transplantatie.

Wat betreft nieren met bijvoorbeeld meerdere slagaders ziet Lafranca dat de operatie weliswaar langer duurt, maar dat de uitkomsten van de transplantatie even goed zijn als bij nieren met een normale anatomie. Ook het doneren van een nier met stenen blijkt veilig.

Promotie Jeff A. Lafranca: dinsdag 23 juni 2015, 13:30 uur
Titel proefschrift: Shifting paradigms in live kidney donation and transplantation

Promotor: prof.dr. J.N.M. IJzermans
Co-promotor: dr. F.J.M.F. Dor

Locatie: Prof. Andries Queridozaal, Dr. Molewaterplein 50, Rotterdam

sterren Gepubliceerd: maandag 01-06-2015 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier