Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan nefroloog Casper Franssen

Door Redactie NierNieuws 

Casper Franssen (1961) werkt als internist-
nefroloog in het UMCG in Groningen. Hij
studeerde geneeskunde in Nijmegen en volgde
de opleiding tot internist-nefroloog in het
Catharina ziekenhuis in Eindhoven en in het
Academisch ziekenhuis Maastricht. 

Waarom is nefrologie zo’n mooi vak
Als nefroloog zie ik patiënten met een acuut nierprobleem waarbij het belangrijk is om zo snel mogelijk de diagnose te stellen en begeleid ik patiënten ook zeer langdurig. Sommige patiënten ken ik al vanaf het moment dat ik 20 jaar geleden in Groningen ben komen werken. Als nefroloog krijg je de kans om mensen in verschillende fasen van hun ziekte te begeleiden. Het contact begint vaak op de polikliniek of in het ziekenhuis om uit te zoeken wat de oorzaak is van de gestoorde nierfunctie. Als de nierfunctie in de loop van de tijd achteruitgaat zie je deze patiënt op de nierfalen poli en soms later op de dialyseafdeling. Hopelijk komt er daarna een transplantatie. Het is mooi om te zien hoe patiënten en hun familieleden door al deze fasen heen gaan en zich meestal goed aanpassen aan de nieuwe situatie. Daarnaast is de nier een prachtig en ingewikkeld orgaan waar veel aan te leren en te onderzoeken is. Tenslotte zijn de technische aspecten van het vak interessant met de waterbereiding, de apparatuur voor hemodialyse, de continue technieken op de IC en MARS behandelingen (Molecular Absorbents Recirculation System, 'leverdialyse' - red.). 

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Het meest gelukkig maken mij de contacten met patiënten en wanneer je door je inzet of uitleg iets wezenlijks kan bijdragen. Het geven van onderwijs en het doen van onderzoek doe ik ook met veel plezier. Minder leuk is dat patiënten soms erg lang moeten wachten op een donornier.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Geen specifieke gebeurtenis. Wat op mij altijd indruk maakt is dat mensen vaak veel te verduren krijgen maar er binnen hun beperkingen toch het beste van maken. Ik heb veel thuisdialysepatiënten begeleid en vond het indrukwekkend om te zien hoe mensen een steeds actievere rol in hun behandeling aannamen en hoe trots ze waren dat ze hun behandeling zelfstandig konden uitvoeren.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest trots
Ik ben er trots op dat we in Nederland voor de nefrologie een goed kwaliteitssysteem op hebben gezet met onderlinge visitatie en certificering. Dat loopt al een groot aantal jaren voor (pre-) dialyse en sinds kort ook voor niertransplantatie.

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Onderzoek naar de preventie van nierziekten is natuurlijk erg belangrijk. Omdat het zo vaak voorkomt is onderzoek naar de oorzaak en behandelingsmogelijkheden van hart- en vaatziekten bij dialyse patiënten ook erg belangrijk. Daarbij moet ook verder uitgezocht worden waarom de dialysebehandeling zelf een nadelige invloed kan hebben op de hartfunctie. Als we de oorzaak daarvan weten kunnen we er hopelijk iets aan doen. Een ander belangrijk onderwerp is depressie bij patiënten met nierfalen. Dat komt veel voor maar wordt vaak onvoldoende herkend waardoor een goede behandeling uitblijft.  Tenslotte vind ik het belangrijk dat er landelijk (uiteindelijk Europees of nog breder) een registratie van zeldzame nierziekten wordt opgezet. Dit kan helpen om meer te leren over deze ziekten en de behandeling te verbeteren.

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste doen
Ik zou thuisdialyse meer stimuleren en politieke partijen mee zien te krijgen om het geen- bezwaar systeem voor het afstaan van een nier na overlijden in te voeren.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Ik hoop nog steeds in goede gezondheid als nefroloog te werken in de patiëntenzorg, en daarnaast onderzoek te doen en onderwijs te geven. 


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: vrijdag 05-12-2014 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier