Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieren gaan harder achteruit bij veel overtollig vocht

Door Gerard Kok 

Hoe groter het gedeelte lichaamsvocht dat zich buiten de cellen bevindt, hoe groter ook het risico op verergering van nierproblemen, zo blijkt uit Japans onderzoek. Ouderen zijn hier vatbaarder voor, omdat het percentage extracellulair vocht stijgt met toenemende leeftijd.

Extracellulair vocht is vocht dat zich buiten de cellen bevindt. Oedeem in de benen is een voorbeeld (hoewel niet elk oedeem ook extracellulair is). Misschien veroorzaakt dit extracellulair vocht klinische problemen bij patiënten met chronische nierproblemen. Onduidelijk was echter of patiënten met veel extracellulair vocht ook slechtere vooruitzichten hadden. Het Japanse onderzoek had tot doel dat uit te zoeken.

De gebruikelijke methode om extracellulair vocht te meten is met behulp van Bio-elektrische Impedantie Analyse (BIA). Deze methode is gebaseerd op het principe dat weefsel met veel water stroom goed geleidt, terwijl vet en spieren stroom slecht geleiden. BIA kwam ongeveer dertig jaar geleden op de markt als een eenvoudige en goedkope methode om het vetpercentage te meten. De BIA-waarde is echter niet geschikt om patiënten onderling te vergelijken: van nature zwaardere personen zullen meer extracellulair lichaamsvocht hebben dan lichtere personen, maar dat is normaal, en geen teken van overmatig extracellulair vocht. Daarom rekenden de onderzoekers met de verhouding tussen extracellulair vocht en de totale hoeveelheid lichaamsvocht, zodat ze patiënten onderling konden vergelijken.

Uit het onderzoek, met gegevens van zowel Japans als Finse patiënten, bleek dat een hogere verhouding geassocieerd kon worden met onder andere hogere leeftijd, hoge bloeddruk, slechtere nierfunctie en een lagere albuminespiegel, met andere woorden: slechtere nieren. Ook ging de nierfunctie van de deelnemers met het meest extracellulair vocht harder achteruit. De onderzoekers suggereren voorts dat de door hen gebruikte maat voor overmatig extracellulair vocht in toekomstige studies gebruikt kan worden om overmatig extracellulair vocht te kwantificeren.

sterren Gepubliceerd: donderdag 04-12-2014
Bron: BMC Nephrology | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier