Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Membraneuze nefropathie weer stukje verder ontrafeld

Door Merel Dercksen 

Misschien wel de helft van de patiënten met membraneuze nefropathie bij wie tot nu toe geen oorzaak vastgesteld kon worden, maakt antistoffen tegen een nieuw ontdekt eiwit. Net als een eerder ontdekt eiwit dat een rol speelt bij 70% van alle patiënten, bevindt dit zich in de nierfilters.

Membraneuze nefropathie is een ziekte die de nierfilters aantast. Het is bij volwassenen de meest voorkomende oorzaak van nefrotisch syndroom. Membraneuze nefropathie kan optreden bij een andere aandoening, bijvoorbeeld kanker, of als gevolg van medicijngebruik. Men spreekt dan van de secundaire vorm. Maar het kan ook spontaan ontstaan: de idiopatische vorm.

Van de patiënten met de idiopatische vorm, maakt 70% antistoffen aan tegen de fosfolipase A2 receptor 1 (PLA2R1). Door deze antistoffen raken uiteindelijk de podocyten, voetjescellen, in de nierfilters beschadigd, waardoor de filterfunctie afneemt. Van de overige 30% van de patiënten die de auto-immuunvariant hebben was tot nu niet bekend tegen welk eiwit zij antistoffen aanmaken.

Franse onderzoekers hebben ontdekt dat een deel van deze patiënten reageert op een ander lichaamseigen eiwit: THSD7A. Dit deelt een aantal biochemische kenmerken met PLA2R1. Het is bijvoorbeeld ook te vinden in de membraan van de nierfilters. Geen van de patiënten uit de verschillende andere deelnemersgroepen in dit onderzoek vertoonde een reactie tegen THSD7A. Patiënten met membraneuze nefropathie die antistoffen maakten tegen PLA2R1 niet, patiënten met een andere ziekte van de nierfilters niet en gezonde controlepersonen ook niet.

De onderzoekers denken dat bij tot wel de helft van de patiënten met idiopatische membraneuze nefropathie bij wie tot nu geen oorzaak gevonden kon worden, antistoffen tegen THSD7A de oorzaak zijn. De patiënten die hiermee nog buiten de boot vallen, maken wellicht antistoffen tegen een derde eiwit. Of bij hen is eigenlijk sprake van een secundaire vorm, waarbij de externe oorzaak niet herkend is, denken ze.

sterren Gepubliceerd: maandag 17-11-2014
Bron: New England Journal of Medicine | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier