Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Natuurlijke stof beperkt ischemie-reperfusieschade nier

Door Merel Dercksen 

De nieren en het hart communiceren met elkaar, ook als aan een van beide organen schade optreedt. Uit Amerikaans onderzoek lijkt nu naar voren te komen dat het toedienen van een stof die het hart ook zelf aanmaakt, ervoor kan zorgen dat nierschade als gevolg van een tijdelijk afgesloten doorbloeding minder negatieve effecten op andere organen heeft.

Ischemie-reperfusieschade is een algemeen voorkomende oorzaak van acute nierproblemen. Het ontstaat wanneer de bloedtoevoer naar de nieren weer op gang komt nadat deze afgesloten is geweest. Dat gebeurt niet alleen bij een transplantatie, maar kan ook voorkomen bij ernstig zieke patiënten die problemen met de bloedsomloop hebben. Bij deze vorm van schade komen er vanuit de nieren schadelijke, ontstekingsbevorderende stoffen vrij, proinflammatoire cytokines, die opgepikt worden door andere organen, waaronder het hart. Dit is een route waarlangs nierschade ook negatieve invloed heeft op het hart.

Het hart kan een stof uitscheiden, atriaal natriuretisch peptide (ANP), die een ontstekingsremmende werking heeft. Deze stof heeft ook invloed op de uitscheiding van natrium en daarmee op de bloeddruk. Amerikaanse onderzoekers hebben bij ratten een experiment gedaan om na te gaan of het toedienen van ANP de 'communicatie' tussen nieren en andere organen bij ischemie-reperfusieschade dempt, en daarmee bijkomende schade aan het hart en de longen vermindert.

Het experiment bestond uit twee proeven. In de eerste klemden de onderzoekers de bloedtoevoer naar een nier gedurende een half uur af, en onderwierpen ze de ratten ook aan externe beademing. Vijf minuten na het herstarten van de doorbloeding kregen deze ratten ofwel een ANP-oplossing, ofwel een neutrale zoutoplossing togediend. In het tweede experiment klemden ze de toevoer naar beide nieren af. Ook deze dieren kregen ofwel een ANP-oplossing ofwel een controlevloeistof toegediend.

In het eerste onderzoek traden bij de met een neutrale oplossing behandelde ratten allerlei verschijnselen op als gevolg van de ischemie-reperfusieschade, die door de ANP-oplossing geremd blijken te worden. Denk hierbij aan een stijging van het creatinine, metabole acidose en een stijging in zowel de nieren als het hart en de longen van stoffen die kenmerkend zijn voor ontstekingsactiviteit. Ook in het tweede experiment zorgde de ANP-oplossing ervoor dat stoffen die als marker kunnen dienen voor schade, minder in het lichaam vrijkwamen.

De onderzoekers concluderen dat ischemie-reperfusieschade in een nier ook schade veroorzaakt in andere organen, en dat de toediening van atriaal natriuretisch peptide deze schade vermindert. De stof lijkt zowel een direct effect op de weefsels te hebben, als een ontstekingsremmende werking en vermindert mogelijk de schadelijke communicatie tussen organen.

sterren Gepubliceerd: maandag 10-11-2014
Bron: Intensive Care Medicine Experimental | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier