Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Natuurlijke stof beperkt ischemie-reperfusieschade nier

Door Merel Dercksen 

De nieren en het hart communiceren met elkaar, ook als aan een van beide organen schade optreedt. Uit Amerikaans onderzoek lijkt nu naar voren te komen dat het toedienen van een stof die het hart ook zelf aanmaakt, ervoor kan zorgen dat nierschade als gevolg van een tijdelijk afgesloten doorbloeding minder negatieve effecten op andere organen heeft.

Ischemie-reperfusieschade is een algemeen voorkomende oorzaak van acute nierproblemen. Het ontstaat wanneer de bloedtoevoer naar de nieren weer op gang komt nadat deze afgesloten is geweest. Dat gebeurt niet alleen bij een transplantatie, maar kan ook voorkomen bij ernstig zieke patiënten die problemen met de bloedsomloop hebben. Bij deze vorm van schade komen er vanuit de nieren schadelijke, ontstekingsbevorderende stoffen vrij, proinflammatoire cytokines, die opgepikt worden door andere organen, waaronder het hart. Dit is een route waarlangs nierschade ook negatieve invloed heeft op het hart.

Het hart kan een stof uitscheiden, atriaal natriuretisch peptide (ANP), die een ontstekingsremmende werking heeft. Deze stof heeft ook invloed op de uitscheiding van natrium en daarmee op de bloeddruk. Amerikaanse onderzoekers hebben bij ratten een experiment gedaan om na te gaan of het toedienen van ANP de 'communicatie' tussen nieren en andere organen bij ischemie-reperfusieschade dempt, en daarmee bijkomende schade aan het hart en de longen vermindert.

Het experiment bestond uit twee proeven. In de eerste klemden de onderzoekers de bloedtoevoer naar een nier gedurende een half uur af, en onderwierpen ze de ratten ook aan externe beademing. Vijf minuten na het herstarten van de doorbloeding kregen deze ratten ofwel een ANP-oplossing, ofwel een neutrale zoutoplossing togediend. In het tweede experiment klemden ze de toevoer naar beide nieren af. Ook deze dieren kregen ofwel een ANP-oplossing ofwel een controlevloeistof toegediend.

In het eerste onderzoek traden bij de met een neutrale oplossing behandelde ratten allerlei verschijnselen op als gevolg van de ischemie-reperfusieschade, die door de ANP-oplossing geremd blijken te worden. Denk hierbij aan een stijging van het creatinine, metabole acidose en een stijging in zowel de nieren als het hart en de longen van stoffen die kenmerkend zijn voor ontstekingsactiviteit. Ook in het tweede experiment zorgde de ANP-oplossing ervoor dat stoffen die als marker kunnen dienen voor schade, minder in het lichaam vrijkwamen.

De onderzoekers concluderen dat ischemie-reperfusieschade in een nier ook schade veroorzaakt in andere organen, en dat de toediening van atriaal natriuretisch peptide deze schade vermindert. De stof lijkt zowel een direct effect op de weefsels te hebben, als een ontstekingsremmende werking en vermindert mogelijk de schadelijke communicatie tussen organen.

sterren Gepubliceerd: maandag 10-11-2014
Bron: Intensive Care Medicine Experimental | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier