Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Lastige transplantatie stuk goedkoper door hergebruik adsorptiekolom

Door Gerard Kok 

Om het tekort aan donornieren enigszins te lenigen, wordt soms 'door bloedgroepen heen' getransplanteerd. Bij zo'n soort transplantatie passen de bloedgroepen van de donor en de ontvanger niet goed bij elkaar. Het risico op afstoting van de donornier kan worden verlaagd door de ontvanger intensief te behandelen, maar daarvoor is gespecialiseerde apparatuur nodig, en dat brengt extra kosten met zich mee. Zwitsers onderzoek laat zien dat deze kosten een stuk omlaag kunnen door een gedeelte van deze apparatuur te hergebruiken.

De behandeling voor een transplantatie door bloedgroepen heen (een 'AB0-incompatibele' of 'AB0i' transplantatie) bestaat uit twee delen. Enerzijds wordt de afweer van de ontvanger onderdrukt met medicijnen als rituximab. Anderzijds worden iso-agglutininen uit het bloed van de ontvanger gefilterd. In het Zwitserse onderzoek werd deze filtratie stap gedaan met immunoadsorptiekolommen. Hierbij hechten de iso-agglutininen uit het bloed zich aan de oppervlakte van de korreltjes waaruit de inhoud van de kolom bestaat.

Het waren ook deze kolommen die in het Zwitserse onderzoek werden hergebruikt, hoewel dit niet volgens de aanbevelingen van de fabrikant was. De onderzoekers behandelden 71 patiënten met immunoadsorptie ter voorbereiding van een AB0i transplantatie. Gemiddeld waren per patiënt 5 immunoadsorpties nodig. Na afloop van het onderzoek bleek dat van de AB0i transplantaties een zeer groot deel was geslaagd: zelfs na vijf jaar functioneerden bijna alle nieren nog. 

Kortom, er lijken geen nadelige gevolgen te kleven aan het hergebruik van immunoadsorptiekolommen bij een transplantatie door bloedgroepen heen. Volgens het Zwitserse onderzoek scheelt dit ongeveer € 16.000 aan kosten per AB0i transplantatie.

sterren Gepubliceerd: donderdag 06-11-2014
Bron: Transplantation | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier