Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zes vragen aan voedingsassistent Jo-janneke Klunder

Door Redactie NierNieuws 

Jo-janneke Klunder (1979) werkt in het UMC
Groningen als voedingsassistent op afdeling
nefrologie, niertransplantatie en dermatologie. Ze
heeft een opleiding gevolgd op het Noorderpoort-
college tot voedingsassistent.

Waarom is uw beroep zo’n mooi vak
Mijn werk als voedingsassistent op afdeling nefrologie is een mooi vak omdat het er niet alleen om gaat dat de patiënten voorzien worden van hun maaltijden en dranken. Als voedingsassistent moet je opletten wat je ze geeft vanwege het dieet waar de patiënt vaak mee te maken heeft. Dat kan bestaan uit natriumbeperkt, kaliumbeperkt, eiwitbeperkt en een vochtbeperking. Je let goed op of er goed gegeten wordt zodat als een patient niet veel eetlust blijkt te hebben, daarop ingespeeld kan worden.

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
Wat mij het meest gelukkig maakt is, als de patiënten tegen mij zeggen dat ze lekker gegeten hebben ondanks hun dieet. Ik ben als voedingsassistent vaak welkom bij de patiënt. Het minst gelukkig ben ik, wanneer patiënten moeite hebben om te eten, het smaakt ze niet en wat je ook aan ze geeft, het blijkt niet te lukken om lekker te kunnen eten. Ook al weet ik dat het meestal komt door de medicijnen die ze krijgen. 

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Wat ik een keer heb meegemaakt, is dat ik tijdens de ontbijtronde bij een patiënt aan bed kwam om te vragen voor een ontbijt en toen bleek dat die patiënt vlak daarvoor geheel onverwachts was overleden. Dat maakt wel indruk.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest of juist het minst trots
Waar ik trots op ben als het mij toch is gelukt om een patiënt te laten eten, die zich niet lekker voelt en in eerste instantie aangeeft niks te hoeven hebben. En als je verschillende dingen hebt aangeboden en de patiënt wil toch wat proberen en dan later aangeeft dat het toch wel gesmaakt heeft. En wat ik naast mijn werk nog doe, is eens in de zoveel tijd een praatje houden over mijn beroep als voedingsassistent aan een groepje coassistenten die net beginnen als arts. Dat ze weten wat mijn beroep inhoudt. Het minst trots kan ik eigenlijk niet benoemen. Ik probeer wel te bedenken dat zo'n dieet dat de patiënt kan hebben echt niet leuk is. Terwijl het voor mij als voedingsassistent juist inhoudt om mijn koppie erbij te houden, waardoor mijn werk interessant is.

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste veranderen
Een opleiding voor voedingsassistenten is er niet meer, wel voor zorgassistenten. Maar daar wordt weinig over voedingsleer en dieetleer gesproken. Dat vind ik wel heel belangrijk.

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
ik hoop mijn werk dan nog met veel plezier te kunnen doen en misschien nog een taak ernaast met betrekking tot voeding, maar wat precies weet ik op dit moment ook nog niet.


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: vrijdag 17-10-2014 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier