Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Slechtere nierfunctie verhoogt risico trage schildklier altijd

Door Gerard Kok 

Een lagere nierfunctie gaat vaak hand in hand met een verhoogd risico op een trage schildklier voor mensen met een normale tot licht verminderde nierfunctie. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat deze relatie ook stand houdt bij patiënten met een matig tot ernstig verminderde nierfunctie.

Hypothyreoïdie is een tekort aan schildklierhormonen. De oorzaak is meestal de schildklier zelf die onvoldoende hormonen aanmaakt, wat op zijn beurt veroorzaakt kan worden door een tekort aan jodium in de voeding. Onder andere daarom wordt in Nederland jodium aan tafelzout toegevoegd, en ook door bakkers wordt jodiumhoudend zout gebruikt. Patiënten met hypothyreoïdie kunnen vermoeid zijn, aankomen zonder te veel te eten, en kunnen vaak slecht tegen kou. Een juiste diagnose is niet al te eenvoudig, omdat de ziekte zich kenmerkt door een lange lijst algemene symptomen, die net zo goed op een ander lichamelijk probleem kunnen wijzen. De behandeling bestaat uit het toedienen van een synthetisch schildklierhormoon.

Inmiddels is duidelijk dat er een relatie is tussen een verminderde eGFR (nierfiltratiesnelheid) en hypothyreoïdie: hoe lager de eGFR, hoe hoger het risico op hypothyreoïdie, tenminste voor mensen met normale tot licht verlaagde nierfunctie. Amerikaans onderzoek toont aan dat ook voor patiënten met matig tot ernstig verminderde nierfunctie de relatie in stand blijft: voor hen betekent elke 10 'punten' lagere eGFR een 18% hogere kans op hypothyreoïdie. De gegevens voor het onderzoek kwamen van 460 duizend Amerikaanse veteranen met matige tot ernstige nierproblemen.

Samenvattend: ook voor patiënten met ernstiger nierproblemen blijkt een lagere eGFR verband te houden met een grotere kans op hypothyreoïdie. Nuttige kennis voor nefrologen, opdat zij bedacht zijn op een traag werkende schildklier bij nierpatiënten met matig tot ernstig verminderde nierfunctie.

sterren Gepubliceerd: donderdag 02-10-2014
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Reacties (6)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Margot
  06-10-2014 10:08

  @ Merel, snap je punt en terechte opmerking. Ik hoop dat ik door mijn deelname aan de Werkgroep Zelfmanagement bij de NVN een bijdrage kan leveren aan meer zelfbewustheid bij patiŽnten, meer assertiviteit en betere ketenzorg. Niet alle nierpatiŽnten krijgen nog een nefrologisch diŽtiste toegewezen door hun internist/nefroloog. Terwijl ze er wel recht op hebben EN nodig hebben. Deze gespecialiseerde diŽtiste houdt dit namelijk ook in de gaten. Een goede nefroloog overigens ook.

 • Merel, Utrecht
  06-10-2014 00:03

  @ Margot - dat past dan prima in wat ik met mijn reactie bedoel: zolang je nog brood met zout eet is het niet streng natriumarm, dus dan zit het met jodium inderdaad wel goed. En er zijn denk ik maar weinig patiŽnten die wel echt streng natriumarm eten. Maar stel dat je dat wel doet: jij bent er zelf over begonnen bij je arts, maar er zullen genoeg patiŽnten zijn die daar onvoldoende kennis voor hebben. En wat dan?

 • Annemiek, Sintjohannesga
  03-10-2014 23:11

  Mijn kreatinine in het bloed is altijd hoger dan de bovenste waarde rond de 100, heeft dat ook met de hypothyreoÔdie te maken?

 • Margot
  02-10-2014 10:12

  @ Merel: deze vraag heb ik jaren terug aan mijn nefroloog gesteld. Echter, zoals het stukje hierboven al aangeeft, in Nederland wordt jodiumhoudend zout gebruikt bij het bakken van brood waardoor je ook met een natriumarm dieet nog voldoende jodium binnen krijgt.
  Alleen degenen die geen 'gewoon' brood eten maar het zelf met minder zout maken, wordt geadviseerd bij het bakken van brood jodiumhoudend zout te gebruiken.

 • Merel, Utrecht
  02-10-2014 09:25

  Bij mij komt meteen de vraag op of het niet ook iets te maken heeft met een zoutarm dieet. Ik heb niet de indruk dat er aandacht bestaat voor een jodiumtekort dat daardoor zou kunnen optreden. Hoewel er natuurlijk maar weinig nierpatiŽnten zijn die echt geen zout meer eten.

 • Jenny, Apeldoorn
  02-10-2014 09:17

  De vraag die dit meteen oproept: geldt het verband ook omgekeerd? Hebben mensen met een traag werkende schildklier meer kans op nierfunctieverlies?
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier