Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Transplantatiepatiënten UMCG beklimmen Kilimanjaro

Door Jeroen van Setten 

Tijdens de Donorweek van 12 tot en met 19 oktober, gaat een groep getransplanteerden naar de top van de Kilimanjaro (5895 meter) klimmen. De groep bestaat uit 12 deelnemers, die allemaal in het UMCG een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Doel van de expeditie is om te laten zien dat er na een transplantatie heel veel mogelijk is.

De beklimming vindt plaats tijdens de Donorweek, om daarmee te stimuleren dat meer mensen zich laten registreren als orgaandonor. De organisatie van de tocht is in handen van het UMC Groningen Transplantatiecentrum. Bergklimmer René de Bos, de eerste Nederlander die op de top van de Mount Everest stond, is als expeditieleider betrokken bij deze tocht.

Het is een gemengde groep deelnemers waarvan er twee een nieuwe long hebben gekregen, twee een nieuw hart, vier een nieuwe lever, twee nieuwe nieren, één een dunne darm en één een stamceltransplantatie heeft ondergaan. De deelnemers zijn zowel in de voorbereiding als tijdens de tocht begeleid door een medisch team van het UMCG. De focus in het transplantatiecentrum ligt op een gezonde leefstijl na een transplantatie. Deze expeditie is volgens het centrum de ultieme manier om te laten zien dat patiënten na een transplantatie met een gezonde leefstijl weer tot topprestaties in staat zijn.

Per transplantatieprogramma zijn de fitste deelnemers gekozen om mee te gaan. In totaal gaan 29 personen mee; sommige getransplanteerden of begeleiders nemen partner of familieleden mee op de tocht. Het begeleidingsteam bestaat behalve uit artsen en verpleegkundigen ook uit een bewegingswetenschapper en fysiotherapeut.

Iedere dag vinden metingen plaats naar de fitheid en gezondheid van de deelnemers en hun reactie op hoogte. Deze metingen worden onderdeel van nader onderzoek naar de belastbaarheid van getransplanteerden. De beklimming van de top van de Kilimanjaro staat gepland op dinsdag 14 oktober. De groep vertrekt op maandag 6 oktober naar Tanzania en keert 18 oktober weer terug naar Nederland.

Tijdens de tocht zijn de dagelijkse vorderingen van de deelnemers te volgen via de website van het Groningen Transplantatiecentrum UMCG en de Facebook-pagina van Expeditie Kilimanjaro.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 30-09-2014 | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier