Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Pionier Nederlandse dialyse overleden

Door Redactie NierNieuws 

Op 22 september is in Rotterdam dr. Erik Ernst Twiss (95) overleden. Twiss was een van de eerste nefrologen die het belang en de mogelijkheden van dialyse zagen. Hij heeft het dialysecentrum in het voormalige St. Clara Ziekenhuis in Rotterdam opgericht.

De hemodialysemachine mag dan een Nederlandse uitvinding zijn, nadat Willem Kolff naar de Verenigde Staten was vertrokken was lang niet iedere internist in ons land overtuigd van deze nieuwe behandeltechniek. Belastend, duur, alleen door goed getrainde zorgverleners te gebruiken en lang niet altijd effectief. Erik Twiss zag wel mogelijkheden. Hij ging verder met experimenteren en ontwikkelen, waarbij hij in eerste instantie gebruikmaakte van een kunstnier van het Zweedse bedrijf Alwall. Dit was een zogenaamde platennier, net als het apparaat van Kolff met cellofaan als semipermeabel membraan.

Twiss promoveerde in 1950 aan de rijksuniversiteit Groningen op zijn proefschrift 'Treatment of uremia by dialysis and other methods with special regard to the principles and scope of intestinal dialysis'. Aansluitend werkte hij van 1951 tot 1984 in het toenmalige St. Claraziekenhuis in Rotterdam. Al in 1952 richtte hij hier een dialysecentrum in. In dit centrum werkte hij met de Kiil-Twiss-kunstnier. Hierbij was, in tegenstelling tot sommige andere kunstnieren, geen pomp en geen donorbloed nodig.

In de jaren '50 was hemodialyse, door de beperkte vaattoegangsmogelijkheden, alleen nog geschikt als tijdelijke oplossing bij acuut nierfalen. Ook Twiss was toen nog van mening dat dialyse gestopt kon worden als uit een biopt bleek dat alle nierfilters verwoest zijn. Herstel was dan tenslotte niet meer mogelijk. Hier kwam pas verandering in met de uitvinding van de shunt. 

Dr. Erik Twiss heeft enige tientallen publicaties op zijn naam staan, onder andere over de mogelijkheid dialysaat te hergebruiken na behandeling met actieve kool. Hij is naamgever van het Dr. E.E. Twissfonds, dat onderzoek in de nefrologie financiert.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 26-09-2014 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier