Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vrouwen lopen wellicht meer risico op nierkanker door zelfzorgmedicijnen

Door Merel Dercksen 

In Taiwan neemt voor vrouwen het risico op kanker van de urinewegen toe na een niertransplantatie. Bij mannen gebeurt dat nauwelijks. Waar dit verschil vandaan komt is speculeren. Onderzoekers denken dat het misschien iets te maken heeft met het gebruik van zelfzorgmedicijnen vóór de transplantatie.

Mensen met eindstadium nierfalen lopen een verhoogd risico op kanker aan de nieren en urinewegen. Dat is vooral bekend van vrouwen, schrijft een groep Taiwanese onderzoekers. Zij vroegen zich af of dat verschil tussen mannen en vrouwen na een niertransplantatie nog steeds bestaat.

Uit de gegevens van het nationale zorgverzekeringsbureau in Taiwan haalden ze alle 2245 getransplanteerde nierpatiënten die tussen 1999 en 2007 een urologische kanker ontwikkelden. Daar legden ze een vier keer zo grote controlegroep naast van vergelijkbare nierpatiënten die dialyseerden. 

Vrouwen na transplantatie dubbel risico
Het belangrijkste dat de onderzoekers ontdekten is dat vrouwen na transplantatie een twee keer zo hoog risico lopen op een tumor aan de urinewegen als vrouwen die dialyseren. Het verschil is niet direct na de transplantatie zo groot, het wordt duidelijk zichtbaar na een jaar of twee. Bij mannen neemt het risico nauwelijks toe na een transplantatie. Ook na een niertransplantatie lopen vrouwen daarmee meer risico op urologische kankers dan mannen. 

De onderzoekers zien verder dat wanneer getransplanteerde nierpatiënten eenmaal zo'n vorm van kanker hebben, hun overlevingskansen eigenlijk niet meer verschillen van dialyserende nierpatiënten zonder kanker. Normaal gesproken overleven getransplanteerden gemiddeld veel langer dan dialyserenden.

Zelfzorgmedicijnen
Afweeronderdrukkende medicijnen zoals die gebruikt worden om afstoting van een getransplanteerd orgaan te voorkomen, staan erom bekend het risico op verschillende vormen van kanker te kunnen verhogen. De onderzoekers speculeren in dit geval dat door het gebruik van deze medicijnen, 'slapende kwaadaardigheden' tot ontwikkeling kunnen komen, en uit kunnen groeien tot een tumor. Deze tot dan toe inactieve kankercellen of voorlopers daarvan zouden dan het gevolg kunnen zijn van bijvoorbeeld het gebruik van pijnstillers of Chinese kruiden in het laatste stadium van nierfunctieverlies. Deze hypothese doet recht aan het gevonden verschil tussen mannen en vrouwen: vrouwen gebruiken vaker dit soort zelfzorgmedicijnen dan mannen. 

sterren Gepubliceerd: vrijdag 26-09-2014 | Nog geen reacties
Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC).

De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren. Uit deze gegevens bleek dat donoren over het geheel genomen 19% meer kans liepen hypertensie (hoge bloeddruk) te krijgen. Voor zwarte donoren was dit getal zelfs 27%. Daarnaast ging de eGFR (filtratiesnelheid, maat voor de nierfunctie) van donoren niet meer omhoog nadat was vastgesteld dat ze hypertensie hadden ontwikkeld.

Normaal gaat de GFR van een donor onmiddellijk na de donatie omlaag (want er is minder nierweefsel om de nierfunctie te vervullen), om daarna langzaam maar zeker weer te stijgen; hoewel ik ook bronnen kan vinden die claimen dat de eGFR van donoren langzaam daalt als gevolg van het normale verouderingsproces (na de initiële daling na de donatie). Maar volgens deze onderzoekers hoort de eGFR van donoren langzaam maar gestaag weer te stijgen, en vlakte deze stijging af bij donoren die hoge bloeddruk kregen.

Lees meer »

Nierfunctie ernstig zieke kinderen beter meten »

Door Anne Schijvens - Een interview met arts-onderzoeker Nori Smeets uit het Radboudumc in Nijmegen over haar onderzoek naar de nierfunctie bij kritisch zieke kinderen. Nori is, na haar studie geneeskunde aan de Radboud Universiteit, in april 2018 gestart met haar promotieonderzoek bij de afdeling Farmacologie & Toxicologie in het Radboudumc. Zij voert haar onderzoek uit onder begeleiding van prof. dr. Saskia de Wildt, kinderarts-intensivist & klinisch farmacoloog en dr.

Lees meer »

Hiv-donornieren functioneren boven verwachting »

Relatief veel Zuid-Afrikaanse Hiv-patiënten die een donornier hadden ontvangen van een overleden Hiv-patiënt waren vijf jaar na de transplantatie nog in leven, en ook hun donornier was niet afgestoten. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in Zuid-Afrika, waar men ongeveer tien jaar geleden begon met het transplanteren van nieren van Hiv-patiënten naar andere Hiv-patiënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier