Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vrouwen lopen wellicht meer risico op nierkanker door zelfzorgmedicijnen

Door Merel Dercksen 

In Taiwan neemt voor vrouwen het risico op kanker van de urinewegen toe na een niertransplantatie. Bij mannen gebeurt dat nauwelijks. Waar dit verschil vandaan komt is speculeren. Onderzoekers denken dat het misschien iets te maken heeft met het gebruik van zelfzorgmedicijnen vóór de transplantatie.

Mensen met eindstadium nierfalen lopen een verhoogd risico op kanker aan de nieren en urinewegen. Dat is vooral bekend van vrouwen, schrijft een groep Taiwanese onderzoekers. Zij vroegen zich af of dat verschil tussen mannen en vrouwen na een niertransplantatie nog steeds bestaat.

Uit de gegevens van het nationale zorgverzekeringsbureau in Taiwan haalden ze alle 2245 getransplanteerde nierpatiënten die tussen 1999 en 2007 een urologische kanker ontwikkelden. Daar legden ze een vier keer zo grote controlegroep naast van vergelijkbare nierpatiënten die dialyseerden. 

Vrouwen na transplantatie dubbel risico
Het belangrijkste dat de onderzoekers ontdekten is dat vrouwen na transplantatie een twee keer zo hoog risico lopen op een tumor aan de urinewegen als vrouwen die dialyseren. Het verschil is niet direct na de transplantatie zo groot, het wordt duidelijk zichtbaar na een jaar of twee. Bij mannen neemt het risico nauwelijks toe na een transplantatie. Ook na een niertransplantatie lopen vrouwen daarmee meer risico op urologische kankers dan mannen. 

De onderzoekers zien verder dat wanneer getransplanteerde nierpatiënten eenmaal zo'n vorm van kanker hebben, hun overlevingskansen eigenlijk niet meer verschillen van dialyserende nierpatiënten zonder kanker. Normaal gesproken overleven getransplanteerden gemiddeld veel langer dan dialyserenden.

Zelfzorgmedicijnen
Afweeronderdrukkende medicijnen zoals die gebruikt worden om afstoting van een getransplanteerd orgaan te voorkomen, staan erom bekend het risico op verschillende vormen van kanker te kunnen verhogen. De onderzoekers speculeren in dit geval dat door het gebruik van deze medicijnen, 'slapende kwaadaardigheden' tot ontwikkeling kunnen komen, en uit kunnen groeien tot een tumor. Deze tot dan toe inactieve kankercellen of voorlopers daarvan zouden dan het gevolg kunnen zijn van bijvoorbeeld het gebruik van pijnstillers of Chinese kruiden in het laatste stadium van nierfunctieverlies. Deze hypothese doet recht aan het gevonden verschil tussen mannen en vrouwen: vrouwen gebruiken vaker dit soort zelfzorgmedicijnen dan mannen. 

sterren Gepubliceerd: vrijdag 26-09-2014 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier