Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ierland waarschuwt: fataal nierfalen na medicijncombinatie

Door Merel Dercksen 

Een Ierse diabetespatiŽnt die een antibioticum kreeg voorgeschreven, overleed aan een zeldzame vorm van nierfalen. Waarschijnlijk werd de combinatie met de cholesterolverlager die hij al enige jaren slikte, hem fataal. Ierse artsen zijn vanaf nu verplicht bij patiŽnten met een acute aandoening die ook een cholesterolverlager slikken, na te gaan of dit laatste medicijn wel gecontinueerd moet worden. Ook moet er een waarschuwing opgenomen worden in de bijsluiter van de cholesterolverlager, over het mogelijke risico van de interactie tussen deze twee medicijnen.

John Devereux kreeg het antibioticum fusidinezuur voorgeschreven vanwege een infectie aan zijn teen. Toen dat niet hielp, werd het middel via een infuus toegediend. Korte tijd na zijn ontslag uit het ziekenhuis werd hij plotseling ernstig ziek en ontwikkelde acuut nierfalen. Dialyse mocht niet meer baten en Devereux overleed.

Sinds enkele jaren slikte Devereux zonder problemen de veel voorgeschreven cholesterolverlager Lipitor, een statine. Volgens zijn behandelend artsen is het mogelijk dat hij door de combinatie van Lipitor en fusidinezuur rabdomyolyse heeft ontwikkeld, een aandoening waarbij de spieren spontaan afbreken en die door de vele afvalstoffen die ontstaan, acuut nierfalen tot gevolg kan hebben. Rabdomyolyse is bekend als zeldzame bijwerking van statines, maar over een verhoogd risico hierop bij gelijktijdig gebruik van fusidinezuur was Devereux' artsen niets bekend.

De jury die de zaak in behandeling heeft gehad, heeft nu geoordeeld dat artsen bij patiŽnten met een acute aandoening die een statine slikken, altijd moeten nagaan of die statine niet beter (tijdelijk) gestopt kan worden. Ook moet in de bijsluiter van Lipitor een waarschuwing worden opgenomen voor de mogelijke wisselwerking met fusidinezuur. Achteraf gezien blijkt Devereux de vierde patiŽnt in Ierland die overleed aan rabdomyolyse na het gelijktijdig gebruik van Lipitor en fusidinezuur.

In Nederland waarschuwt MSD, fabrikant van een combinatiepreparaat met simvastatine, wel specifiek voor het risico op rabdomyolyse bij gelijktijdig gebruik van fusidinezuur. Simvastatine behoort tot dezelfde groep medicijnen als Lipitor. Maar in de bijsluiter en preparaattekst van Lipitor wordt fusidinezuur niet genoemd.

sterren Gepubliceerd: maandag 11-08-2008
Bron: The Irish Times | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier