Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ook zonder erfelijkheid meer risico op nierziekte bij familie

Door Merel Dercksen 

Mensen die een ouder, kind of broer of zus hebben met eindstadium nierfalen, lopen daar zelf ook een verhoogd risico op. Ook als het familielid een niet-erfelijke nierziekte heeft. Daarbij speelt waarschijnlijk een combinatie van omgevingsfactoren en genetische risicofactoren een rol.

Het onderzoek waaruit deze conclusie getrokken wordt is uitgevoerd in Noorwegen. Sinds 1980 worden alle Noorse nierpatiënten die met dialyse of transplantatie behandeld worden, opgenomen in het Noorse nierregister. De onderzoekers hebben van alle Noren die in het land geboren zijn en die in 1980 in leven waren, via het bevolkingsregister bepaald of ze tenminste een nabij familielid (ouder, kind of broer of zus) konden achterhalen. Zo ja, dan namen ze deze persoon op in hun studie.

In totaal hebben ze ruim vijf miljoen mensen opgenomen, en die gematcht met de gegevens over eindstadium nierfalen tussen 1980 en 2009. Van deze mensen ontwikkelden er ruim achtduizend nierfalen en hadden er 27 duizend een direct familielid dat aan de dialyse of getransplanteerd was. Dat maakt het risico op terminaal nierfalen meer dan zeven keer zo hoog wanneer een van je directe familieleden het heeft, als wanneer je geen nabije familie hebt die hieraan lijdt.

Dit cijfer is zo hoog omdat hier ook de families met erfelijke nierziekten in zijn meegenomen. Toen de onderzoekers die buiten beschouwing lieten, bleek het risico gemiddeld met een factor 3,7 verhoogd. Dat betekent dat ook nierziekten waarvan niet bekend is dat ze erfelijk zijn, binnen families geclusterd zijn. Daarbij maakt het uit wat voor soort ziekte het is: het familieverband is het sterkst bij glomerulaire ziekten en het zwakst bij nierfalen als gevolg van hoge bloeddruk en diabetes.

Zoals de onderzoekers schrijven, is het niet op te maken of er bij niet-erfelijke nierziekten sprake is van toch een enkele genetische factor die het risico verhoogt of meerdere genen en in welke mate omgevingsfactoren meespelen. Mensen die directe familieleden van elkaar zijn delen vaak omgevingsfactoren, wat in elk geval een niet te verwaarlozen deel van nierfalen als gevolg van hoge bloeddruk en diabetes kan verklaren. Bij andere niet-erfelijke nierziekten zijn die factoren van minder invloed, en zal er mogelijk toch een genetische overeenkomst aan het verhoogde risico ten grondslag liggen.

sterren Gepubliceerd: maandag 11-08-2014
Bron: Clinical Journal of the ASN | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Margje van der Lei, Drachten
    13-08-2014 13:03

    Ik ben wel benieuwd naar of ze ook naar de familieverbanden hebben gekeken betreft hoge bloeddruk en diabetes.
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiënten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat – hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier