Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ook zonder erfelijkheid meer risico op nierziekte bij familie

Door Merel Dercksen 

Mensen die een ouder, kind of broer of zus hebben met eindstadium nierfalen, lopen daar zelf ook een verhoogd risico op. Ook als het familielid een niet-erfelijke nierziekte heeft. Daarbij speelt waarschijnlijk een combinatie van omgevingsfactoren en genetische risicofactoren een rol.

Het onderzoek waaruit deze conclusie getrokken wordt is uitgevoerd in Noorwegen. Sinds 1980 worden alle Noorse nierpatiënten die met dialyse of transplantatie behandeld worden, opgenomen in het Noorse nierregister. De onderzoekers hebben van alle Noren die in het land geboren zijn en die in 1980 in leven waren, via het bevolkingsregister bepaald of ze tenminste een nabij familielid (ouder, kind of broer of zus) konden achterhalen. Zo ja, dan namen ze deze persoon op in hun studie.

In totaal hebben ze ruim vijf miljoen mensen opgenomen, en die gematcht met de gegevens over eindstadium nierfalen tussen 1980 en 2009. Van deze mensen ontwikkelden er ruim achtduizend nierfalen en hadden er 27 duizend een direct familielid dat aan de dialyse of getransplanteerd was. Dat maakt het risico op terminaal nierfalen meer dan zeven keer zo hoog wanneer een van je directe familieleden het heeft, als wanneer je geen nabije familie hebt die hieraan lijdt.

Dit cijfer is zo hoog omdat hier ook de families met erfelijke nierziekten in zijn meegenomen. Toen de onderzoekers die buiten beschouwing lieten, bleek het risico gemiddeld met een factor 3,7 verhoogd. Dat betekent dat ook nierziekten waarvan niet bekend is dat ze erfelijk zijn, binnen families geclusterd zijn. Daarbij maakt het uit wat voor soort ziekte het is: het familieverband is het sterkst bij glomerulaire ziekten en het zwakst bij nierfalen als gevolg van hoge bloeddruk en diabetes.

Zoals de onderzoekers schrijven, is het niet op te maken of er bij niet-erfelijke nierziekten sprake is van toch een enkele genetische factor die het risico verhoogt of meerdere genen en in welke mate omgevingsfactoren meespelen. Mensen die directe familieleden van elkaar zijn delen vaak omgevingsfactoren, wat in elk geval een niet te verwaarlozen deel van nierfalen als gevolg van hoge bloeddruk en diabetes kan verklaren. Bij andere niet-erfelijke nierziekten zijn die factoren van minder invloed, en zal er mogelijk toch een genetische overeenkomst aan het verhoogde risico ten grondslag liggen.

sterren Gepubliceerd: maandag 11-08-2014
Bron: Clinical Journal of the ASN | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Margje van der Lei, Drachten
    13-08-2014 13:03

    Ik ben wel benieuwd naar of ze ook naar de familieverbanden hebben gekeken betreft hoge bloeddruk en diabetes.
Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'. 

Eerder werd al bekend dat niertransplantaties worden uitgesteld omdat behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen patiënten kwetsbaarder maakt voor ernstig verloop van een infectie met covid-19. Maar patiënten die al getransplanteerd zijn, kunnen niet zomaar met die behandeling stoppen. Daarnaast zijn er auto-immuun nierziekten waartegen immunosuppressiva gegeven worden, soms langdurig, soms acuut bij een opvlamming van de ziekte.

Uitgangspunt bij niertransplantatiepatiënten is dat aanpassing van immuunsuppressie in regionale centra alleen plaats zal vinden in nauw overleg met het transplantatiecentrum waarmee samengewerkt wordt. Daarnaast raadt de NFN behandelaars aan om regelmatig de nieuwste versie van het advies te bekijken: deze situatie is nog zo nieuw dat de inzichten nog kunnen veranderen.

Een van de belangrijkste adviezen voor behandelaars: overleg altijd met anderen over eventuele wijzigingen van de medicatie van je patiënt - er zijn tenslotte geen situaties 'volgens het boekje'. Dat geldt nog sterker voor patiënten: nooit op eigen houtje de medicatie veranderen.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier