Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bestaand medicijn lijkt ook werkzaam tegen BK-virus

Door Merel Dercksen 

Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh (UP) hebben afgelopen week onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat een algemeen voorkomende virusinfectie bij getransplanteerde nierpatiŽnten te behandelen is met een bestaand middel. Ze hielden hun presentatie op het World Transplant Congress in San Francisco.

Het BK-virus komt heel veel voor, maar de meeste mensen worden er niet ziek van. Omdat het virus steeds in het lichaam aanwezig blijft, kan het de kop op steken als iemands natuurlijk afweer vermindert. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij patiŽnten met een getransplanteerde nier die immuunonderdrukkende medicijnen krijgen om te voorkomen dat de nier afgestoten wordt. Het gevaarlijke aan het BK-virus is dat het in zulke gevallen de nieuwe nier kan aantasten, waardoor die uiteindelijk verloren kan gaan. Het virus is vrijwel niet te behandelen: de beste methode is nog altijd het verminderen van de afweeronderdrukkende medicijnen.

Dr. Parmjeet Randhawa, patholoog in het UP Medical Centre, en zijn collega's hebben ontdekt dat er in middelen die nu al gebruikt worden om andere virusinfecties of immunologische aandoeningen te bestrijden, ook grote hoeveelheden antilichamen tegen het BK-virus aanwezig zijn. Het gaat om zogenaamde immunoglobulinepreparaten. Deze antilichamen reageren met een eiwit op het oppervlak van het BK-virus en maken het virus daardoor onschadelijk.

De onderzoekers hebben in het laboratorium gevarieerd met de eiwitten op het oppervlak van het virus, en zo alle zes bekende varianten nagebootst. Het neutraliserende effect treedt volgens Randhawa bij alle varianten van het BK-virus op. Hij hoopt dat er op niet al te lange termijn studies kunnen beginnen waarin onderzocht wordt of BK-nefropathie bij getransplanteerde nierpatiŽnten inderdaad op deze manier te voorkomen of te behandelen is.

sterren Gepubliceerd: maandag 04-08-2014
Bron: University of Pittsburgh | Nog geen reacties
Thuis prikken voor medicijnspiegel

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen. En als je toch naar de poli moet komen, kan het dan voor de artsen en voor de patiënten efficiënter? Op 24 februari zal hij zijn proefschrift hierover verdedigen.

'Uit zo'n dried blood spot, ik gebruik bewust de Engelse term want dat doet iedereen, kunnen we creatinine en de vijf meest gebruikte immunosuppressiva meten', legt Veenhof uit. Een patiënt kan zelf thuis bloed prikken en een enkel druppeltje opsturen naar het lab waar het geanalyseerd wordt. De vraag is echter of dit net zo goed en betrouwbaar is als de gewone methode, de buisjes bloed die al twintig jaar worden geprikt en geanalyseerd?

Om antwoord op die vraag te vinden heeft Veenhof transplantatiepatiënten op de prikpoli gevraagd om op hetzelfde tijdstip, tijdens de afname van het buisje bloed, ook een dried blood spot te prikken. Wat bleek? De labwaardes uit een buisje bloed en uit de dried blood spots die op hetzelfde tijdstip geprikt waren, kwamen goed overeen.

Lees meer »

World Kidney Day 2020 »

Traditiegetrouw vindt World Kidney Day plaats op de tweede donderdag van maart; in 2020 is dat op de 12e. Het wereldwijde thema, vastgesteld door de International Society of Nephrology, is Kidney Health for Everyone Everywhere – from Prevention to Detection and Equitable Access to Care. Ofwel: van preventie tot opsporing en gelijke toegang tot zorg. Dit thema lijkt een beetje op dat van 2019, ook toen was het uitgangspunt 'Niergezondheid voor iedereen, overal'.

Lees meer »

NierstichtingChallenge: 25 ideeŽn gehonoreerd »

De projecten van de NierstichtingChallenge 2020 zijn bekend. Na advies van vertegenwoordigers van patiënten en professionals is aan 25 projecten subsidie toegekend. Inmiddels heeft de eerste kennisuitwisseling tussen alle projectleiders plaatsgevonden. De Challenge projecten hebben een looptijd van een jaar en focussen op praktische toepassingen. Het thema van de Challenge 2020 is 'Zorg dichtbij de patiënt'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier