Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bestaand medicijn lijkt ook werkzaam tegen BK-virus

Door Merel Dercksen 

Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh (UP) hebben afgelopen week onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat een algemeen voorkomende virusinfectie bij getransplanteerde nierpatiŽnten te behandelen is met een bestaand middel. Ze hielden hun presentatie op het World Transplant Congress in San Francisco.

Het BK-virus komt heel veel voor, maar de meeste mensen worden er niet ziek van. Omdat het virus steeds in het lichaam aanwezig blijft, kan het de kop op steken als iemands natuurlijk afweer vermindert. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij patiŽnten met een getransplanteerde nier die immuunonderdrukkende medicijnen krijgen om te voorkomen dat de nier afgestoten wordt. Het gevaarlijke aan het BK-virus is dat het in zulke gevallen de nieuwe nier kan aantasten, waardoor die uiteindelijk verloren kan gaan. Het virus is vrijwel niet te behandelen: de beste methode is nog altijd het verminderen van de afweeronderdrukkende medicijnen.

Dr. Parmjeet Randhawa, patholoog in het UP Medical Centre, en zijn collega's hebben ontdekt dat er in middelen die nu al gebruikt worden om andere virusinfecties of immunologische aandoeningen te bestrijden, ook grote hoeveelheden antilichamen tegen het BK-virus aanwezig zijn. Het gaat om zogenaamde immunoglobulinepreparaten. Deze antilichamen reageren met een eiwit op het oppervlak van het BK-virus en maken het virus daardoor onschadelijk.

De onderzoekers hebben in het laboratorium gevarieerd met de eiwitten op het oppervlak van het virus, en zo alle zes bekende varianten nagebootst. Het neutraliserende effect treedt volgens Randhawa bij alle varianten van het BK-virus op. Hij hoopt dat er op niet al te lange termijn studies kunnen beginnen waarin onderzocht wordt of BK-nefropathie bij getransplanteerde nierpatiŽnten inderdaad op deze manier te voorkomen of te behandelen is.

sterren Gepubliceerd: maandag 04-08-2014
Bron: University of Pittsburgh | Nog geen reacties
Presentatie tweede boek Brenda de Coninck

Op 3 september 2020 is het zo ver: de feestelijke presentatie van Ik zou het zo weer doen, het tweede boek van Brenda de Coninck uitgegeven door NierNieuws. Brenda zal het eerste exemplaar overhandigen aan dr. Meindert Crop, nefroloog in het UMCG, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de totstandkoming van dit boek.

Het boek is vanaf half september gratis beschikbaar voor nierpatiënten en donoren die het pretransplantatietraject doorlopen. Zij kunnen het gratis verkrijgen via de pretransplantatiepoli in de universitaire ziekenhuizen in Nederland.

De uitreiking zal live gestramd worden via het YouTube-kanaal van NierNieuws en via onze Facebookpagina. De overhandiging start om 17.00 uur. TIP: Ziet u de live video niet direct op YouTube? Zoek daar dan op 'NierNieuws boekpresentatie Brenda'.

NB: vanwege oponthoud in het verkeer starten we iets later met de livestream

Brieven orgaandonatie worden verzonden »

Per vandaag start de grote brievenverzendcampagne voor de nieuwe donorwet. Een kleine zeven miljoen volwassenen zullen in de komende tien maanden ten minste een brief ontvangen met het verzoek hun keuze vast te leggen in het donorregister. Sinds 1 juli is de nieuwe donorwet van kracht. Destijds minister Van Rijn zag geen reden om de ingangsdatum aan te passen vanwege de covid-19-epidemie.

Lees meer »

Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie. Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier