Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bestaand medicijn lijkt ook werkzaam tegen BK-virus

Door Merel Dercksen 

Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh (UP) hebben afgelopen week onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat een algemeen voorkomende virusinfectie bij getransplanteerde nierpatiënten te behandelen is met een bestaand middel. Ze hielden hun presentatie op het World Transplant Congress in San Francisco.

Het BK-virus komt heel veel voor, maar de meeste mensen worden er niet ziek van. Omdat het virus steeds in het lichaam aanwezig blijft, kan het de kop op steken als iemands natuurlijk afweer vermindert. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij patiënten met een getransplanteerde nier die immuunonderdrukkende medicijnen krijgen om te voorkomen dat de nier afgestoten wordt. Het gevaarlijke aan het BK-virus is dat het in zulke gevallen de nieuwe nier kan aantasten, waardoor die uiteindelijk verloren kan gaan. Het virus is vrijwel niet te behandelen: de beste methode is nog altijd het verminderen van de afweeronderdrukkende medicijnen.

Dr. Parmjeet Randhawa, patholoog in het UP Medical Centre, en zijn collega's hebben ontdekt dat er in middelen die nu al gebruikt worden om andere virusinfecties of immunologische aandoeningen te bestrijden, ook grote hoeveelheden antilichamen tegen het BK-virus aanwezig zijn. Het gaat om zogenaamde immunoglobulinepreparaten. Deze antilichamen reageren met een eiwit op het oppervlak van het BK-virus en maken het virus daardoor onschadelijk.

De onderzoekers hebben in het laboratorium gevarieerd met de eiwitten op het oppervlak van het virus, en zo alle zes bekende varianten nagebootst. Het neutraliserende effect treedt volgens Randhawa bij alle varianten van het BK-virus op. Hij hoopt dat er op niet al te lange termijn studies kunnen beginnen waarin onderzocht wordt of BK-nefropathie bij getransplanteerde nierpatiënten inderdaad op deze manier te voorkomen of te behandelen is.

sterren Gepubliceerd: maandag 04-08-2014
Bron: University of Pittsburgh | Nog geen reacties
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier