Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Orgaandonatie in IsraŽl verdubbeld door bijzondere wet

Door Merel Dercksen 

Nieuwe wetgeving in IraŽl gecombineerd met voorlichtingscampagnes heeft een goed resultaat opgeleverd: het aantal donaties is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

In maart werd in IsraŽl een wet aangenomen waarin staat dat orgaandonatie een religieuze verplichting is. Ook werd toen besloten, dat iemand die hersendood is, ook echt dood is en dat zijn of haar organen dus voor transplantatie gebruikt mogen worden.

In de eerste zeven maanden van 2008 zijn 146 transplantaties uigevoerd, ten opzichte van 85 in dezelfde periode vorig jaar. Tot en met de maand juni hebben 50.000 mensen een donorcodicil getekend, onder andere na acties van een krant en in een grote cafťketen. In totaal komt het aantal dragers van een codicil daarmee op ongeveer een half miljoen.

Op dit moment wachten in IsraŽl ongeveer 900 mensen op een orgaan.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 09-08-2008
Bron: Arouts 7 | Nog geen reacties
De maatschappelijk werker is er voor iedereen

In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiŽnten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diŽtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.

'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiŽnten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier